Home Bloggen tips Is het mogelijk om van je blog je fulltime baan maken?

Is het mogelijk om van je blog je fulltime baan maken?

19 mei 2017

Van je blog je fulltime baan maken. Hoe gaaf zou dat zijn? Om elke dag bezig te zijn met hetgeen je het leukste vindt en daar ook nog voor betaald krijgen? Ik spreek weleens bloggers die dit wel zien zitten, maar gewoon diep in hun hart weten dat het niet gaat lukken. Dat het niet meer dan een mooie droom is. In dit artikel vertel ik hoe ik over dit onderwerp denk en waar mijn gedachtengang vandaan komt. 

Droom of werkelijkheid?

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen. Ik geloof 100% dat je van je blog je fulltime baan kunt maken. Ik geloof dat het niet alleen is weggelegd voor de (voormalige) Mascha’s of Cynthia’s. Ik geloof dat iedereen met de juiste instelling en mentaliteit het in zich heeft te leven van een blog. Als ik met andere bloggers hierover praat – want ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken – kijken ze mij altijd met verbazing aan gevolgd met de volgende reacties:

 • De markt is verzadigd en het is gewoon te moeilijk om nog op te vallen;
 • Ik heb geen 100.000 unieke bezoekers (en weet ook niet hoe ik die moet behalen), dus dan gaat het waarschijnlijk niet lukken;
 • Mijn niche is niet interessant en bedrijven betalen er niet voor;
 • Ik krijg te weinig opdrachten en zie het in de toekomst ook niet gebeuren dat dit meer gaat worden
 • En ga zo maar even door….

Weet jij hoe ik deze reacties noem? Beperkende gedachten. Van jezelf en de eigen kracht die er in je schuilt. Ik geloof namelijk, nogmaals, dat je van je blog je fulltime baan kunt maken. Waarbij je dus genoeg geld verdient om jezelf te onderhouden. Om te doen wat jij echt leuk vindt en waar jij intens gelukkig van wordt.

Waarom het de meeste niet lukt

Hoewel ik geloof dat je van je blog je fulltime baan kunt maken, denk ik dat het voor weinig bloggers is weggelegd. Dat heeft niets met bovenstaande ‘excuses’ (zoals ik ze graag noem) te maken, maar met de blogger zelf. Bloggen is namelijk hard werken. Bloggen betekent consequent zijn (zodat bezoekers weten wat ze kunnen verwachten), bloggen betekent je doelgroep en je missie goed voor ogen hebben en bloggen betekent pro-actief zijn. Als jij fulltime blogger wilt worden zul jij jouw blog als een bedrijf moeten gaan zien. Zolang jij dit niet doet, is de kans groot dat je niet zult gaan slagen. Heb jij dus de ambitie om fulltime blogger te worden, beantwoord dan eens onderstaande vragen:

 • Wat is mijn achterliggende gedachte achter mijn blog?
 • Wie zijn de mensen die ik graag met mijn blog wil bereiken en waarom?
 • Waarom ben ik interessant voor deze doelgroep? Wat heb ik hen te bieden?
 • Hoeveel geld wil ik gaan verdienen met je blog? Jaarlijks? Maandelijks?
 • Hoe wil ik met mijn blog verdienen? Advertorials? Banners? Affiliate Marketing? Producten? Video? Diensten?
 • Wat is mijn social-media-strategie?
 • Wie zijn mijn ideale ‘klanten’?
 • Op welke manier monitor ik mijn inkomsten? Mijn resultaten? En mijn blog?

Kun jij hier (nog) geen antwoord op geven? Dan wordt de kans een stuk kleiner dat je als fulltime blogger succesvol wordt.

Als jij het zo goed weet…..

Waarom ben ik dan geen fulltime blogger? Omdat ik dat verlangen – nog – niet heb. Daarom blog ik niet consequent, heb ik geen social-media-strategie achter mijn blog, maak ik geen gebruik van advertenties op Facebook (80/20 regel iemand?) en heb ik niet echt een missie of een visie (oké, dat misschien wel een klein beetje). Ik zie mijn blog niet als een écht bedrijf. Niet zoals ik mijn bedrijf Amelsbeek Media zie. Alles wat ik namelijk niet voor mijn blog doe, doe ik wel voor Amelsbeek Media. En dat is de reden waarom ik binnen negen maanden van mijn werk als tekstschrijver kan leven, ondanks dat er nog 2000 andere tekstschrijvers zijn. Ik zie Amelsbeek Media als mijn bedrijf (dat is het immers ook haha) en als je dat doet gebeuren er dus magische dingen.

Dus daar heb je het: mijn ongezouten mening haha. Misschien een beetje hard – en kort door de bocht – , maar dat is wel hoe ik over dit onderwerp denk. Waarom ik dit artikel heb geschreven? Omdat ik hoop iedere ambitieuze blogger te inspireren. Om je niet te laten leiden door je eigen beperkende gedachtes, maar om met een frisse blik naar jouw blog te kijken. Om je blog een keer serieus te nemen. Om een plan van aanpak te maken. Om mensen om te heen te verzamelen die je bij je doel kunnen helpen. Om te investeren in je dingen die je nodig hebt om je blog succesvol te maken. Om het spel gewoon groter te gaan spelen en jouw blog als een bedrijf te gaan zien. Ik geloof dat dan namelijk – uit de grond van mijn hart – the sky the limit is.

Oh! En als je wilt bloggen voor het bloggen en helemaal geen fulltime blogger wilt worden? You go! Want ook dat is helemaal prima! Bloggen is uiteindelijk wat jij ervan wilt maken. En dat is – gelukkig – voor iedereen anders.

Zou jij fulltime blogger willen zijn? Waarom wel of waarom niet? En welke stappen zet je daar op dit moment voor? 

Dit vind je misschien ook leuk

26 reacties

Judith 19 mei 2017 at 07:34

De meeste bloggers die ik ken die wel fulltime willen, hebben diezelfde excuses die jij geeft. Ik krijg altijd het “ja maar jij” excuus. Terwijl hun blogs vaak 10x beter zijn. Maar ja, ik behandel het als bedrijf en niet als hobby. Ik werk voor mezelf en niet om mijn blog collega’s het naar de zin te maken.

Reply
Haydée 19 mei 2017 at 08:24

Precies, die beperkende gedachten houden je werkelijk tegen om je doelen te bereiken, niet de problemen die je noemt. Heel mooi verwoord! Dat geldt natuurlijk niet alleen voor bloggen, maar voor heel veel verschillende acties en ondernemingen. Inspirerend artikel!

Reply
Lenneke 19 mei 2017 at 08:33

Ik weet niet of ik denk dat het voor iedere blogger is weggelegd. Daarnaast denk ik ook dat het leven, ondanks je enorm harde werken, niet altijd even maakbaar is. Er zijn meer factoren die meespelen dan alleen goed zijn in wat je doet. 🙂

Reply
Bente 19 mei 2017 at 08:38

Ik zou het niet willen.. Ik heb een hartstikke leuke baan, en heb een blog puur en alleeen omdat ik het leuk vind. Na denken over strategieen en wat past er bij mijn ‘doelgroep’? Dat laat ik lekker aan de professionals over 😉

Reply
Ayla 19 mei 2017 at 09:10

Hear! Hear! Ik zie mezelf niet zo snel een fulltime blogger worden, om verschillende redenen. Wat ik wel vorige week heb besloten is om het iets professioneler aan te pakken. Ik blog nu bijna een jaar voor de leuk en merk dat ik er veel minder inzet voor kan geven als ik het slechts als een leuke hobby zie. Dan maakt het niet uit of ik me wel of niet aan mijn schema houd, als er een minder artikel tussenzit of als ik geen verkeer binnenhaal via social media. Dus ik probeer het nu meer als een bedrijfje te zien zodat ik hiervoor wel een stok achter de deur heb. (Zei zij op de dag dat er geen artikel online kwam omdat ik woensdag in de zon wilde liggen.. ahum!)

Reply
Simone 19 mei 2017 at 09:49

Ik heb een tijdje – toen ik nog zzp’er was – nagedacht om (ook) van mijn blog mijn bedrijf te maken. Maar eigenlijk zag (en zie) ik het niet zitten om een bekendere kop te krijgen. Daarnaast zijn de artikelen die ik schrijf niet interessant voor bedrijven, net zoals jij al zelf beschrijft. Ik vind dat overigens helemaal niet erg. Er zijn al bosjes met ‘professionals’. Laat mij maar lekker hobby’en 🙂

Reply
Dineke 19 mei 2017 at 11:41

Wat een heerlijke motivatieboost is dit!

Reply
Aneta 19 mei 2017 at 13:37

Heel mooi verwoord. Maar toch denk ik dat het niet voor iedereen weggelegd is, hoe hard je er ook voor werkt. We zijn zoveel factoren die meespelen, en dat heeft niet iedereen in zich.

Reply
Melle 19 mei 2017 at 13:40

Mega inspirerend dit en zo lekker to the point. LOVE IT. DANK!

Reply
Sophie 19 mei 2017 at 13:50

Je hebt helemaal gelijk en ik vind het ook altijd jammer als bloggers zichzelf beperken met hun gedachten (en oké, wellicht soms ook te hoge verwachtingen hebben die ze niet binnen de eerste paar maanden van het bloggen kunnen waarmaken en daardoor opgeven). Ik denk dat als je een visie hebt en hier 100% voor gaat het je gaat lukken. Blogs zullen nog wel even bestaan, er is behoefte aan bloggers en bloggers komen en gaan en maken dus weer plek voor nieuwe bloggers. Daarnaast is er geld te verdienen als goede blogger, dus ik vertel aspirant en beginnende bloggers ook altijd dat ze niet zo snel moeten opgeven maar door moeten gaan, de beste (of een van de beste) worden in hun niche en dan komt het helemaal goed! 🙂

Reply
Michelle Fatima 19 mei 2017 at 16:21

Ik denk er over na. Aan de ene kant zou het me zoveel vrijheid geven maar aan de andere kant wil ik bloggen omdat ik het leuk vind. Ik ben bang om te commercieel te worden. Dat je geloofwaardigheid er dan aan gaat ofzo.

Reply
Sabine 19 mei 2017 at 16:58

Ik ben het zeker met je eens! Ik zou best fulltime blogger willen zijn, maar op dit moment ben ik nog erg zoekende. Er is zeg maar geen haast bij. Ik ga steeds een stapje verder met mijn blog en dit is zoals het goed voelt. Ik twijfel weleens, ook omdat het zo een booming onderwerp is waar tegenwoordig zoveel reisbloggers over schrijven. Bedankt voor de inspirerende tekst!

Reply
Nina Simplynspecial 19 mei 2017 at 18:36

Fulltime blogger zou ik niet willen worden (denk ik), omdat het vrijblijvende dan er vanaf is. En dat vind ik momenteel toch wel heel fijn. Wat ik wel graag zou willen is groeien met mijn blog.

Reply
Marguerita 19 mei 2017 at 18:49

Eens! Ik ben sinds vorige week officieel fulltime blogger, het is nu mijn bedrijf en ik moet ervan leven. En nee, daar hoef je dus niet heel groot voor te zijn, ik heb 5000 bezoekers per maand 😉 Ondernemend moet je uiteraard wel zijn. Leuk artikel.

Reply
Manon 19 mei 2017 at 19:17

Interessant en leuk om te lezen. Ik denk niet dat ik dit als baan wil hebben, want ik vind het zo wel prima en erg leuk

Reply
Kreanimo 19 mei 2017 at 19:56

Voor mij is het een hobby…
Ik kan en wil er niet insteken wat nodig is… en dat weet ik.
Ik doe mij job ook te graag om er mee te willen stoppen.

Reply
Melanie 19 mei 2017 at 21:27

Als je iets maar graag genoeg wilt en er alles voor over hebt dan kan je alles wat je wilt bereiken. Daar ben ik van overtuigd. Ik blog nu voor de fun. Eerst alles eigen maken. Zoeken naar mijn manier van schrijven. De richting waar ik uiteindelijk op wil. Ik zoek nog. En dat vind ik oke. Ik heb mezelf een jaar gegeven. Dan ga ik een plan van aanpak maken. Of ik echt mijn baan er van wil maken. Het zou leuk zijn. Na een jaar ga ik kijken wat ik echt wil.

Reply
Rachel 19 mei 2017 at 21:42

Goed omschreven en ik ben het met je eens.. elke dag komt er ”concurrentie” bij en het is zo moeilijk om nog met iets origineels te komen.. ik heb al vier jaar een blog en 3 jaar een youtube kanaal en ik heb nu rond de 16.000 volgers bij elkaar.. dat is aardig wat maar nog lang niet genoeg inderdaad!

Reply
Johanne 19 mei 2017 at 23:59

Ben het helemaal met je eens dat het om een bepaalde instelling gaat! Als je die hebt pak je alles met professionele handen aan. Mij lijkt het superleuk, maar moet er nog hard voor werken. Heb een doel voor ogen en ga gewoon hard hopen dat het lukt 😉 ondertussen vind ik mijn leven in loondienst ook helemaal prima!

Reply
Lynn 20 mei 2017 at 09:10

Inderdaad een motiverend artikel! Ik heb op dit moment niet de ambitie om fulltime blogger te worden, maar ik sluit niets uit voor de toekomst.

Reply
Manon 20 mei 2017 at 12:20

Goede tips! Ik hoorde laatst de quote: ‘Zolang je excuses voor jezelf verzint, wil je niet graag genoeg ondernemer worden of heb je het juiste pad nog niet gevonden’. Zelf heb ik niet de ambities om van mijn blog een onderneming te maken, daarvoor vind ik andere dingen toch nét ietsje leuker. Mijn blog helpt me wel om verschillende vaardigheden aan te leren die ik misschien later in mijn carrière nog nodig ga hebben.

Reply
Kirsten 20 mei 2017 at 12:35

Fijn artikel! Ik denk dat het goed is om je te realiseren dat je ook full-time aan je blog moet werken om er een full-time inkomen uit te kunnen halen.

Reply
Benthe 20 mei 2017 at 23:22

Yes yes, weg met de beperkende gedachten! Iedereen kan het, als je maar wil 💗!

Reply
Aileen 21 mei 2017 at 09:16

Ik blog sinds kort fulltime en heb gemerkt dat het een proces is. Veel bloggers hebben wel eens die gedachten en zo ook ik. Maar het gaat om doorzetten en willen leren. Dat is in mijn ogen het allerbelangrijkste.

Reply
Jacqueline 23 mei 2017 at 07:39

Ik geloof zeker dat het kan, maar het zou niks voor mij zijn. Sowieso elke fulltime baan zou niks voor mij zijn, haha!
Maar ik zou het best wat zakelijker aan kunnen pakken. Nu schrijf ik regelmatig buiten mijn blog om op vrijwillige basis, omdat ik toch al een goed inkomen heb en het schrijven leuk vind.

Reply
Faye 2 juni 2017 at 01:46

Ik heb deze blog met veel plezier gelezen, ik heb hetzelfde: het is zeker mogelijk met de juiste drive.
Ik vond je lijstje “Waarom het de meeste niet lukt” echt heel behulpzaam, dus dank voor het delen!!

Reply

Laat een reactie achter