Home Bloggen tips Door deze tips blijft bloggen leuk!

Door deze tips blijft bloggen leuk!

20 maart 2015

bloggen tips

Zoals ik in een eerder artikel liet weten (de mooiste dingen aan het bloggen) heeft bloggen mij ontzettend veel positieve dingen gebracht. Deze dingen had ik niet voor mogelijk kunnen houden en zijn dan ook echt een reden waarom ik iedereen, die twijfelt om een blog te beginnen, aan zou kunnen raden te beginnen met bloggen. Helaas zitten aan alle voordelen ook nadelen en zo ook bij bloggen. Vandaag wil ik dan ook kort deze kanten toelichten. En om dit artikel toch positief af te sluiten, geef ik tips hoe ikzelf met deze minder leuke kanten om ga. Lees je mee?

Privacy | het allergrootste nadeel (en dan spreek ik echt voor mezelf) voor wat betreft bloggen is dat je jouw grens moet aangeven wat betreft het delen van je privacy. Hoewel ik mij niet schaam voor mijn blog, is dit wel een van de redenen waarom ik niet mijn blog nog met mijn omgeving heb gedeeld. Ik ben namelijk bang dat, als mijn omgeving van mijn blog weet, ik niet meer op dezelfde manier kan schrijven als ik nu doe (niet zo puur als ik nu doe). Misschien ga ik wel nadenken: “kan dit wel?” of “word ik hier niet op aangesproken”.  Ik benijd dan ook de bloggers die hier hun grenzen goed kennen en ook heel persoonlijk kunnen bloggen. Ik ben helaas nog steeds zoekende. Die “het maakt mij niet uit wat iedereen denkt” mentaliteit heb ik eigenlijk wel vaak in het dagelijks leven, maar niet als het op mijn blog aankomt. Raar eigenlijk hea?

Geen invloed om mening van ander | als ik ergens enthousiast over ben, wil ik eigenlijk iedereen enthousiast maken en laten zien dat het ook anders kan c.q. leuker kan. Als ik merk dat dit niet lukt, ga ik het heel erg bij mezelf zoeken en denk ik vaak dat ik iets verkeerd heb gedaan. Dit is mij ook weleens bij het bloggen gebeurt. Ik krijg overigens nu alleen nog maar lieve reacties, maar ik zou niet weten hoe ik op hatelijke reacties (zonder feedback, maar met het enkele doel om jou de grond in te stampen) zou reageren. Ik begrijp dat ook nooit zo goed. Hoe kan je iemand, die enkel en alleen zijn passie deelt en jou daarin probeert mee te nemen, de grond in willen stampen? Beats me…

Druk | waar ik gelukkig zelf geen last van heb, maar wel vaak tegenkom: mensen die zich excuseren omdat ze een artikel niet online hebben gezet of zich excuseren omdat het artikel “misschien wel niet leuk gevonden wordt”. Ik vind dit echt zo zonde! Bloggen doen we voor onszelf en we zijn niemand wat verschuldigd (vind ik). Ik vind dan ook dat geen enkele blogger (zelfs de groten der aarde) zich zouden moeten verontschuldigen voor het feit dat er geen artikel online komt.

TIPS OM BLOGGEN VOOR JEZELF LEUK TE HOUDEN

Zoals ik hierboven heb beschreven zijn bovenstaande punten iets wat ik zie of waar ik zelf tegenaan loop. Hoe ik hier mee omga en mij niet klein (ik ben al klein dus succes daarmee) laat maken:  

  • Proberen: in het begin van mijn blogtijd deelde ik bijna geen persoonlijke artikelen. Tegenwoordig worden dat er steeds meer en kan ik mij ook steeds meer bloot geven. Ik denk dat proberen en ontdekken waar jouw grenzen liggen je goed kunnen helpen. Schrijf ook eens wat dicht bij jezelf ligt, publiceer het en kijk hoe jij je erna voelt. Voelt het goed? Dan weet je dat je goed bezig bent! Anders moet je misschien toch maar stapje terug doen.
  • Doe het op je eigen tempo: tegenwoordig weten al een heleboel mensen het bestaan van mijn blog. Niet iedereen (want zo ver ben ik nog niet) maar ik ben blij met de vorderingen die ik heb gemaakt. Probeer jezelf niet te pushen of jezelf te laten pushen. Doe je dit wel dan zou je hier achteraf misschien spijt van kunnen krijgen. Groei mee in het proces en voel wanneer jij er klaar voor bent. Jammer, in de tussentijd, voor al die mensen die “jou niet begrijpen” of “wel weten wat het beste is voor jou“…
  • Leg alleen verantwoording af aan jezelf: doe altijd waar jij je prettig bij voelt, niet omdat het moet of omdat iemand dat van jou verwacht. Je bent niemand een artikel verschuldigd en al helemaal geen verantwoording. Je vaste lezers zullen het echt wel begrijpen en zo niet: dan weet je in ieder geval wat voor vlees je in de kuip had. De enige aan wie jij verantwoordingen zou moeten afleggen is altijd jezelf, niemand anders!
  • Let it go! Ja dat denk ik heel vaak haha! Ik probeer het los te laten als iemand mij ontvolgt of ga relativeren (waar ik echt een kei in ben, al zeg ik het zelf). Misschien ging degene zijn lijst opschonen of misschien weet hij gewoon niet wie je bent. Mijn mantra op zo’n tijd? “ik ben leuk, ik ben leuk, ik ben echt leuk!”  

Hoe hou jij bloggen voor jezelf leuk? En wat vind jij minder leuk aan bloggen? 

Dit vind je misschien ook leuk

26 reacties

Dagmar 20 maart 2015 at 07:49

Wauw wat een supertips, zo blijft het inderdaad extra leuk voor jezelf én voor anderen. Heel mooi verwoord en fijn artikel!

Reply
Marion 20 maart 2015 at 07:57

Grappig. Bij mij is het net anders om wat betreft het stukje privacy. Ik knal alles op mijn blog, maar IRL hou ik toch graag een heleboel voor mezelf. Beetje vreemd eigenlijk. Ach, vreemd is goed. Laten we het daar maar op houden. Ik heb nog niet heel veel nadelen ontdekt aan het bloggen eigenlijk. Hooguit af en toe een wat mindere reactie, maar tegenover één rotopmerking staan 1000 lieve reacties. ♥

Reply
Kim | Kimsbloglife 20 maart 2015 at 08:07

Leuk artikel. Dat delen van je blog met je omgeving vind ik ook een moeilijke, maar inderdaad, ik denk dat doen waar je je goed bij voelt op je eigen tempo en af en toe proberen en zien hoe je je voelt het beste is. Eens ‘the word’ out is kan je immerd niet meer terug.

Reply
Sophie 20 maart 2015 at 08:29

Goed artikel! Het delen van je blog komt vanzelf op het moment dar jij daar zelf klaar voor bent!

Reply
Morgaine 20 maart 2015 at 08:38

Ik vind alles leuk aan bloggen en door ervaring weet ik nu ook als iemand je de grond instampt, dat men erg jaloers is om de 1 of andere reden en dan denk ik allang, let it go, vaak haal ik het dan ook weg, dat was in het verleden, nu modereer ik het nog door omstandigheden, maar ik denk dat ik ook mijn reacties snel open gooi met een paar weken, nog even aankijken, zover is het alleen maar positief 😀

Bloggen doe je in de eerste plaats voor jezelf, helemaal waar, en het is natuurlijk des te leuker als je meer volgers krijgt en ik merk dat ik volgers heb nu, die eigenlijk nooit reageren, dat snap ik dan ook weer niet helemaal eigenlijk, hahaha 😉

Reply
Mandy 20 maart 2015 at 09:21

Je bent ook leuk, je bent ook leuk, je bent ook leuk!!!! Ik help je even mee met je mantra 😀 De grens opzoeken met privacy vind ik ook lastig, het gekke is dat ik soms meer zeg op mijn blog dan in reallife. Toch een beetje het dagboek gevoel denk ik.

Reply
Marleen 20 maart 2015 at 09:25

Ik heb hetzelfde met mijn privacy. Ik hoor soms van kennissen of klasgenoten die ik nooit spreek dat ze wel eens op mijn blog kijken en dat voelt echt vreemd. Maar eigenlijk maakt het me niet zoveel meer uit, ik wil dit doen en ik ben niet de enigste in Nederland die dit doet, niks vreemds aan toch?

Reply
Debby 20 maart 2015 at 09:30

Juist doordat mijn directe omgeving al jaaarenlang weet dat ik blog en daarop mijn avonturen volgt, krijg ik leuke reacties. Familie die ik lang niet zie weet altijd wel een leuk gesprek met me aan te knopen. Juist zij motiveren me om door te schrijven, ze zijn er altijd zo positief over en ik schaam me niet voor wie ik ben. Het heeft even geduurd hoor, voordat ik echt openbaar zo open en bloot durfde te zijn. Maar ik vind het nu juist leuker nog om te bloggen! Bedankt voor de tips 🙂

Reply
Chantal 20 maart 2015 at 09:32

Ik hou bloggen leuk door geen druk te leggen. Ik log als ik zin en tijd hebt en laat me ook door anderen geen onderwerpen opdringen. Minder leuk zijn soms harde reacties, maar dat weet je als je blogt. Ik heb daar nu minder last van dan in het begin. Ik log nu 12 jaar.

Reply
Jenn 20 maart 2015 at 10:44

Leuk om te lezen, mooie tips. Ik heb nog niet echt nadelen ondervonden van het bloggen.

Reply
Evelien 20 maart 2015 at 11:25

Fijne tips! Dingen op je eigen tempo doen vind ik ook erg belangrijk. Ik vind het nog lastig om met de buitenwereld openlijk over mijn blog te praten, maar dat komt vanzelf wel. Rustig aan :).

Reply
Xaviera 20 maart 2015 at 11:43

Fijne tips! Privacy vind ik nog een lastig iets. Het liefst zou ik nog veel meer over persoonlijke dingen willen schrijven op mijn blog, maar je weet nooit wie er mee leest. Omdat mijn voornaam niet vaak voorkomt heb ik ook het idee dat mensen mijn blog snel kunnen vinden. Niet dat ik zo denk dat iemand er naar opzoek gaat, maar je snapt vast wel wat ik bedoel. 😉 Die druk voel ik met vlagen wel en soms kan ik het weer heel goed loslaten. Daar moet ik nog een balans in zien te vinden. Nare reacties heb ik gelukkig nog niet gehad!

Reply
Eline 20 maart 2015 at 13:11

Vooral die laatste tip is erg handig! Ik kan dingen zo aantrekken of opblazen in mijn hoofd terwijl het helemaal niet nodig zou moeten zijn 😮

Reply
alexa 20 maart 2015 at 13:18

wat een super leuke tips! helemaal waar!

Reply
Simone 20 maart 2015 at 13:52

Je hebt helemaal gelijk. Op dit moment bevind ik me nog in een soort blogdip. En ja, daarvoor heb ik mijn excuses inderdaad gemaakt. Hoewel ik het dan zelf van anderen weer wel kan begrijpen. Stom eigenlijk. Ik probeer het nu niet te forceren, dat werkt averechts. Maar zodra ik weer een idee heb, blog ik zo snel als ik kan.

Reply
Lisa 20 maart 2015 at 14:52

Wat betreft privacy begrijp ik helemaal, heb ik ook. Bloggers onder elkaar snappen dat vaak wel, maar vreemden vinden het vaak raar dat je dat allemaal deelt. Heel fijn artikel!

Reply
Anneleen 20 maart 2015 at 18:11

Fijne en mooie tips! Door zo’n artikeltjes word ik als ‘beginnende of niet professionele’ blogger een beetje gerust gesteld, dankjewel daarvoor 🙂

Reply
Guusje 20 maart 2015 at 19:00

Goed verwoord! Het moet inderdaad leuk blijven en wanneer je met tegenzin aan een artikel begint, kun je net zo goed even stoppen en morgen opnieuw proberen!

Reply
Naomi 20 maart 2015 at 20:56

Heel leuk artikel om te lezen! Privacy is inderdaad een belangrijk punt om aan te denken. Je kiest zelf waar je lijn ligt. Soms eens een break’je nemen helpt altijd om het voor mij leuk te houden.

xo @ Naomi in Wonderland

Reply
Kimberly 21 maart 2015 at 14:45

Wat een fijn artikel! Privacy is inderdaad belangrijk. Voor iedereen ligt het namelijk anders. En ja, het moet gewoon leuk blijven natuurlijk. Als het leuk is voor jezelf si het ook leuk voor je lezers!

PS. Ik heb je genomineerd voor een Liebster award en volgens de regels moet ik je dit vertellen, haha.

Reply
Saskia 21 maart 2015 at 16:16

Mooi tips hoor. En best herkenbaar. Ik sta te stuiteren bij elke nieuwe volger, maar als iemand mij ontvolgt vraag ik me al,snel af of ik niet leuk genoeg ben of zo.
Ook een tijdje die druk gehad dat ik elke dag moest bloggen. Tegenwoordig doe ik gewoon mijn ding en blog ik omdat ik daar zin en tijd voor heb. En ook onderwerpen heb om over te bloggen. Van die opvulblogs hou ik niet zo….

Reply
Sas 22 maart 2015 at 10:16

Fijne tips! Met de eerste hou ik zeker rekening en blog heel bewust. Zo gebruik ik de naam van mijn partner niet en gebruik ik niet heel veel foto’s van mezelf, mijn partner of dierbare. Als je goed zoekt natuurlijk wel, aangezien het toch een persoonlijk blog is. Ik deel wat ik wil delen en dit voelt fijn. Hoewel het soms jammer is dat ik sommige foto’s niet kan delen, maar dit doe ik dan weer wel op Instagram 😉

Reply
Lydia 24 maart 2015 at 16:51

Wat een goede tips! Fijn artikel. Ik ben zelf ook nog op het punt dat ik mijn blog met (bijna) niemand uit mijn nabije omgeving deel. Ik vind het niet beschamend ofzo, maar zoals jij ook zegt ben ik bang dat ik dan niet meer vrij kan schrijven. Bang voor (negatieve) reacties van de buitenwereld. In Twente en vooral in zo’n klein dorp als waar ik woon is het al vaak het gesprek van de dag als iemand iets doet dat niet “gewoon” is.

Reply
Deisy
Deisy 24 maart 2015 at 20:15

Wat vervelend dat er trouwens in jouw dorp zo tegenaan wordt gekeken, dan begrijp ik volkomen dat de stap nog wat moeilijker is. Doe het in ieder geval op jouw eigen tempo en wat voor jou goed voelt, ik denk dat dit de basis is. Dank je wel voor je lieve reactie in ieder geval, waardeer ik zeer. X

Reply
Natascha 15 oktober 2015 at 21:38

Handig artikel! Ik ben ook net begonnen met een vriendin, alleen de blog bekend maken t.o.v. m’n familie en vrienden is spannend! Stiekem zijn we bang dat er een paar mensen (FB-vrienden, maar geen vrienden, je weet wel hoe dat gaat haha) ons naar beneden gaan halen met hun comments…

Reply
Deisy
Deisy 20 oktober 2015 at 13:41

Dank je wel voor je lieve reactie Natascha. Je blog bekend maken is inderdaad iets wat vrij beangstigend kan zijn. Ik heb het zelf ook pas in een heel later stadium gedaan toen ik voelde dat ik er aan toe was. Ik kan je dan ook enkel het advies geven om goed naar jezelf hierin te luisteren en te doen wat goed voor jou voelt.

Reply

Laat een reactie achter