Home Bloggen tips 5 tips om jouw creativiteit oneindig te laten stromen

5 tips om jouw creativiteit oneindig te laten stromen

9 juni 2017

Schrijven is een creatief beroep. Om die reden is het belangrijk dat ik mijzelf voldoende creatief ‘kriebel’: zowel op mijn werk als voor mijn blog. Ik wil immers wel goede kwaliteit afleveren waar zowel ik als de lezer happy van wordt. Dit is dan ook de reden waarom ik altijd op zoek ben naar manieren om mijn creativiteit te ontwikkelen en niet op te laten drogen. Hieronder mijn 5 beste tips om je creativiteit aan te wakkeren en levendig te houden. 

Tips om je creatieve flow te laten stromen

Creatief zijn. Ben je daarmee geboren? Ik denk het niet! Natuurlijk heb je talent voor iets (zo kan ik bijvoorbeeld heel goed harkpoppetjes tekenen), maar creativiteit is in mijn optiek iets dat je kunt ontwikkelen. Ja, het klopt dat de één een stuk creatiever is dan de ander, maar doet dit feit dan af aan de creativiteit van een ander? Ik bedoel maar! Hoe creatief je ook bent: soms lijkt het einde van je creativiteit te zijn bereikt. Vooral als je blogger bent komt dit nog weleens (regelmatig) voor. Het enige wat je dan wilt doen is jezelf oprollen in een balletje en schreeuwen: “zie je wel! Ik ben niet creatief!“. Laat die dramaqueen nog even achterwege want hulp is onderweg. Ik geef je tips om die creatieve flow als schrijver erin te houden.

Slapen doe je als je dood bent? | Uhm, nee! Er is niets zo funest voor je creativiteit als slaaptekort. Neem dat maar aan van iemand die soms iets te vaak haar schoonheidsslaapje heeft ingewisseld voor nachten achter de laptop. Want hoe productief je ook in de nacht bent: in de ochtend lijkt het alsof een vrachtwagen over je heen is gereden. Of zoiets. Zorg dus voor voldoende nachtrust zodat je jouw creativiteit ten volle kunt benutten en ook die creatieve ideeën kunt krijgen. Uitrusten is hiervoor echt essentieel.

Wacht niet op inspiratie | Dan kun je immers – vaak – lang wachten. Natuurlijk komen veel briljante ideeën op de meeste gekke plekken (onder de douche? iemand). Soms heeft die creatieve geest van je echter een zetje nodig. Ga daarom op onderzoek uit. Probeer nieuwe dingen, bekijk situaties eens van een andere kant of bezoek eens plekken waar je nog nooit bent geweest. Wakker dat nieuwsgierige vonkje in jezelf aan en open eens echt je ogen! Als jou dit lukt, komen die ideeën echt vanzelf.

Vraag eens lief om hulp | Volgens mij schreeuw ik veel te vaak dat je het niet in je eentje kan en zou moeten doen. Maar weet je? Ik blijf het gewoon lekker herhalen. Met anderen wordt het namelijk gewoon echt leuker en krijg je nog betere ideeën. Trommel een paar creatieve (blog)vriendinnen op en houd een brainstormmiddag. Koekjes, chocolade en thee natuurlijk inbegrepen! Door jouw ideeën met anderen te bespreken, krijgen deze vaak meer diepgang. En meer diepgang betekent gewoonweg veel toffere en mooiere ideeën. Als je trouwens geen enkel idee hebt (wat helemaal niet erg is), kan een brainstormiddag ook van waarde zijn. Twee (of meer) weten altijd meer dan één. Durf hierop te vertrouwen: ook als het op je creativiteit aankomt.

Modelleren is iets anders dan ‘kopiëren’ |  Waarom het wiel opnieuw uitvinden als je anderen als voorbeeld kunt nemen? Hoewel we bij bloggen onszelf al gauw als ‘copycat’ bestempelen, is het juist soms goed om inspiratie van anderen te krijgen. Ik zeg hierbij expliciet inspiratie want kopiëren is altijd een grote no-go! Laat je door anderen inspireren, maar geef er altijd je eigen twist aan. Dat kun jij. Dat weet ik zeker. Modelleren dus in plaats van kopiëren.

Kom lekker in beweging | Oooh, wat heerlijke cliché Deisy.  I know I know. Toch is in beweging komen één van de beste manieren om die creatieve flow te laten stromen. Hierbij hoeft je tong echt niet uit je mond te hangen van de inspanning hoor. Soms is het juist goed om een activiteit te kiezen die makkelijk en niet vermoeiend is. Wat dacht je van bijvoorbeeld op een rustig tempo wandelen. In de mooie natuur. Of op het strand. Zie je jezelf al gaan? Of yoga? Lekker op je matje ontspannen en je gedachten openstellen voor alle geweldige ideeën. You’ve got to love yoga, right?

Hoe zorg jij ervoor dat je creatief blijft? Wat is jouw beste tip daarvoor? 

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

Leonie van Mil 9 juni 2017 at 07:44

Die brainstormmiddag vind ik echt een topidee!! Ik heb heel vaak dat ik met iemand sta te praten en door in gesprek te zijn ineens aan inspiratie kom. En bewegen is ook zeker een goede tip!

Reply
cindy 9 juni 2017 at 07:56

Ik heb mijn beste ideeën altijd op de fiets! Kan je ze dus ook niet opschrijven, zo irritant! En inderdaad af en toe naar mijn man roepen: waarom blog ik? Niemand leest het! dan roept hij meestal terug: Ik lees die toch? Tja telt ook :p

Reply
irma 9 juni 2017 at 08:14

Dat brainstormen is inderdaad altijd een goed idee! En goed slapen inderdaad, maar ik zet de wekker wel altijd op tijd want ’s morgens werk ik beter dan ’s middags 🙂

Reply
Nicole 9 juni 2017 at 09:20

Fijne tips! Ik merk zelf dat het bij mij ook goed helpt om in een nieuwe omgeving te zijn. Tijdens vakanties krijg ik vaak allemaal nieuwe ideeën. 😉

Reply
Ayla 9 juni 2017 at 09:43

Yes, stokpoppetjes forever! Ik ben ook al zo’n enorm tekentalent! Voor mij geldt vooral regel 1: slapen, slapen en uitrusten. Als ik (zoals nu) doodmoe ben dan ben ik niet eens creatief genoeg om een leuke outfit aan te trekken, laat stáán dat ik er creatieve dingen uitgooi.
Wanneer ik na m’n werk nog wat waard wil zijn voor mijn blog, dan doet een half uurtje yoga wonderen. Lekker even alles eruit gestretcht en gezucht en dan kan ik er weer tegenaan!

Reply
Bianca 9 juni 2017 at 10:17

Hele fijne tips! Ik kende ze al wel, maar eigenlijk moet ik ze zelf eens wat beter gaan toepassen x

Reply
Maaike 9 juni 2017 at 11:28

Goede tips! Dat brainstormen moet ik ook eens doen. Laatst wel in een instagramgroep beetje gedaan en daar is wel een nieuwe rubriek uit geboren!

Reply
Danielle 9 juni 2017 at 11:38

Yes, gewoon beginnen is mijn supertip! Als je moet wachten op inspiratie dan kun je beter creativiteit als een hobby houden ;). Als ik even niet weet welke kant ik op moet ga ik gewoon schrijven. Gewoon typen en dan komt de inspiratie vanzelf. Accepteren dat een eerste versie nooit perfect is werkt vaak ook!

Reply
Sonja 9 juni 2017 at 14:11

Superleuke post over een onderwerp wat ik de laatste tijd ook echt heel interessant vindt. Wachten op inspiratie heeft inderdaad vaak niet echt zin. Ik heb uitgevonden dat het voor mij werkt om mezelf kleine opdrachtjes te geven tussendoor, gewoon om een beetje in die creatieve ‘flow’ te blijven! En de dingen die je hier schrijft, zoals inspiratie opdoen bij anderen en genoeg slapen, zijn inderdaad ook écht belangrijk als je creatief wil blijven.

Reply
Simone 9 juni 2017 at 15:38

Wat een fijne tips! De laatste tijd heb ik erg weinig inspiratie voor mijn blog. Nu heb ik ontdekt dat als ik er wat druk achter zetten, het wel lukt en ineens heb ik weer een onderwerp. Misschien wat raar, want veel krijgen dan juist een writersblock, maar bij mij werkt het.

Reply
Nathalie | WantForWellness 9 juni 2017 at 17:38

Aiii ik moet me aansluiten bij tip 1. Hoewel ik het heerlijk vind om s’nachts te werken, ben ik geen 18 meer; de dag daarna ben ik compleet versleten!

Reply
Linda 9 juni 2017 at 18:09

Jaaa goede tips 🙂 Als toevoeging daarop vind ik zelf dat veel lezen ook inspiratie geeft voor het schrijven. Niet eens per se dat je dan hetzelfde of soortgelijk onderwerp pakt maar dat bepaalde teksten of zelfs een zin inspiratie geeft voor iets nieuws :-).

Reply
Manon 9 juni 2017 at 18:22

Haha het is misschien gek, maar ik krijg onder het sporten altijd inspiratie

Reply
Merel 10 juni 2017 at 08:19

Handige tips! Ik ga meestal idd iets anders doen. Of ik lees een tag, omdat de vragen nog weleens inspiratie opleveren. Of oude blogs die succesvol waren, dan kijk ik waar de kracht lag en giet die in een nieuw jasje.

Reply
Miryam 12 juni 2017 at 19:35

Wat een leuk artikel! Creativiteit moet stromen, dus ik probeer letterlijk en figuurlijk en beweging te blijven. Ik merk dat ik het meeste inspiratie heb op momenten dar ik er niet mee bezig ben.

Reply
Mira 15 juni 2017 at 21:13

Fijn artikel! Afwisseling is voor mij ideaal om creatief te blijven, als ik merk dat ik past loop dan doe ik iets anders. Ondertussen denken mijn hersenen dan wel door en komt er vaak wel een creatief idee naar boven.

Reply

Laat een reactie achter