Home Boss Babe Biz Boss Babe Biz | 5 lessen die ik heb geleerd als het op productiviteit aankomt

Boss Babe Biz | 5 lessen die ik heb geleerd als het op productiviteit aankomt

19 januari 2017

productiviteit lessen

Hoewel ik zeer chaotisch in mijn persoonlijke leven ben, heb ik het zakelijk vlak aardig op orde. Ik zeg aardig, omdat ik vind dat je jezelf altijd wel nieuwe dingen kunt aanleren. Sinds ik zelfstandig ondernemer ben, heb ik dan ook aardig wat lessen geleerd als het op productiviteit aankomt. Deze lessen deel ik graag met je. Allereerst om je te inspireren, maar ook in de hoop dat je wat kunt leren van deze voorheen chaotische dame. Als ik het kan, kan jij het namelijk ook. 

5x geleerd over productiviteit

Maak intenties voor jouw dag | Als ik geen plan of gevoel voor de dag heb, komt er bij mij weinig terecht. Ik lees veel blogs, scroll op social media rond en laat mij leiden waar het internet mij naartoe wilt leiden. Aan het einde van de dag heb ik dan weinig productieve dingen gedaan. Ik beland in bed met een onrustig en ontevreden gevoel. Om dit te voorkomen maak ik altijd intenties voor mijn dag.  Op die manier bepaal ik zelf mijn koers voor die dag. Soms betekenen intenties dat je jouw hele dag tot op de minuut toe plant en soms is het enkel een alleen en gevoel. Hoe wil jij je aan het einde van de dag voelen? Wat heb je daarvoor nodig? Wat moet je daarvoor doen? Dit zijn enkele vragen die jij jezelf kunt stellen om jouw intenties helder te krijgen.

Uit je hoofd, op papier | Schrijven, schrijven, schrijven. Ik weet dat het een bekende tip is, maar de manier om productiever te worden – althans voor mij – is om het op te schrijven. Schrijf op wat je moet doen, schrijf op wat je dromen zijn, schrijf alle afspraken op. Schrijf op wat jij belangrijk vindt en maak je hoofd leeg. Op die manier creëer je rust in je hoofd en verlies je minder snel het overzicht.  En – ja jongens en meisjes – dat draagt dan inderdaad weer bij aan je productiviteit. Vooral als je er een prachtig notitieboekje voor gebruikt. Mijn favoriet? Rifle Paper Co.

Vraag je af waarom je de dingen doet die je doet | Het is heel krachtig om je eigen gedrag onder de loep te nemen. Zo heb ik bijvoorbeeld ontdekt dat als ik een bepaalde taak lastig vind, ik snel naar mijn mobiel grijp. Het is voor mij een manier om mijzelf van het probleem af te leiden. Nu ik mij hier bewust van ben, kan ik mezelf ook vaker terugfluiten. Resultaat? Minder afleiding en meer focus. Bestudeer dus eens jouw eigen gedrag en kijk waarom je bepaalde dingen doet. Soms heb je er niets aan, maar soms krijg je hele waardevolle inzichten. En dat zijn de inzichten waar we op zoek naar zijn.

Wees niet bang om hulp te vragen | Alles wat ik heb geleerd, heb ik niet zelf uitgevonden. Ik heb hulp gekregen: heel veel hulp welteverstaan.  Zo heb ik diverse masterclassen gevolgd, podcasts geluisterd, boeken gelezen en heb ik met mensen gepraat over wat productiviteit nu precies inhoudt en hoe je dat bereikt. Heb jij nou moeite met focus en productiviteit? Zoek dan hulp. Zoek iemand waar je mee kunt sparren of  volg bijvoorbeeld een timemanagement training. Durf in jezelf te investeren en te leren van anderen.  

Ga op zoek naar jouw manier | Ik denk niet dat er een eenduidige manier is om productiever te worden. We zijn namelijk anders en lopen – ja ja – allemaal tegen andere problemen op als het op productiviteit aankomt. Het heeft mij geholpen om mijzelf de ruimte te geven om mijn eigen manier te ontdekken. Niet doen omdat het “moet”, maar omdat het goed voor mij voelt. Zo houd ik er aardig wat rare gewoontes op na (bullet journal en agenda bijvoorbeeld), maar voor mij werkt het. En dat is het allerbelangrijkste denk ik toch?

Heb jij moeite met productief zijn? En wat doe jij daar dan voor? Wat is voor jou die ultieme les of tip?

Dit artikel maakt onderdeel uit van een samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

Dionne 19 januari 2017 at 07:43

Fijn blogje. Zelf ben ik een echt lijstje meisje en maak ik overal lijstjes van en schrijf ik alles op. Dat werkt heel fijn!

Reply
Romy 19 januari 2017 at 07:46

Vooral die eerste tip is voor mij ook ontzettend belangrijk. Ik merk dat het me een voldaan gevoel geeft en dat ik weet welke kant ik op moet op een dag als ik van tevoren een plan bedenk. Het voelt dan zo goed als je daar iets van hebt waargemaakt dat ik meteen een boost krijg om aan het volgende punt te werken.

Reply
Charelle 19 januari 2017 at 08:56

Vooral dat afvragen waarom je iets doet vind ik geniaal. Soms betrap ik mezelf inderdaad op Facebooken of doelloos rondjes draaien op mijn bureaustoel en dan denk ik: waarom? En dan besef ik me ineens dat ik een ‘obstacel’ heb geraakt ofzo en dat ik daar een oplossing voor moet verzinnen. ^^’

Reply
Natasja - Watzijzegt 19 januari 2017 at 09:37

Ik had gisteren een heel fijn gesprek met een coach over werk en eigen kwaliteiten en daar kwam mijn chaotische ik ook ter sprake. Constant 10 balen in de lucht en daardoor geregeld niets daarvan echt kunnen afronden. Voor mij werkt het in elk geval goed om soms klein te beginnen. En opschrijven, zodat het uit m’n hoofd is. Dank voor jouw tips!

Reply
Hailey 19 januari 2017 at 10:38

Wat een fijne tips! Om wat meer orde te brengen in mijn dagelijkse structuur bespreek ik mijn plannen voor de komende dagen met mijn vriend. Deze schrijf ik op. Zo gaan mijn plannen uit mijn hoofd en op papier, zoals je zei, en heb ik iemand die mijn stok achter de deur is. We passen deze methode nog niet heel lang toe, maar tot nu toe bevalt het goed en helpt het me echt!

Reply
Rachel Kromdijk 19 januari 2017 at 12:10

Hulp vragen is altijd wel een dingetje, voor veel mensen is dit echt wel een obstakel waar ze tegenaan lopen. Bedankt weer voor je tips

Reply
Anna 19 januari 2017 at 12:54

Heel inspirerend! Ik ben ook iemand die meteen naar mijn mobiel grijpt als iets moeilijk/niet leuk is om te doen. Vaak zonder daar überhaupt bij stil te staan. En vervolgens kijk ik zo’n tien minuten later weer terug naar het scherm, en is het nog steeds die stomme taak waar je misschien al bijna klaar mee zou kunnen zijn. Goed dat je jezelf beter kunt terugfluiten! Dat is echt iets wat ik mezelf nog beter aan kan leren. Tijd om daar eens aan te gaan werken :).

Reply
Marle 19 januari 2017 at 13:24

Goede tips! Wat voor mij ook altijd heel goed helpt is om ’s ochtends DIRECT te beginnen met iets nuttigs. Wanneer ik begin met het lezen van blogs oid, vertraagt dat op de één of andere manier mijn dag altijd enorm en ben ik veel minder productief.

http://www.girlalmighty.nl

Reply
Inge 19 januari 2017 at 15:56

Wat een fijne tips! Heel inspirerend, maar toch ook best lastig om zomaar toe te passen. Je moet het op de één of andere manier zien te integreren. Ik ga hier eens over nadenken. 🙂

Reply
Dineke 19 januari 2017 at 18:09

Ha, oeps, ik ga maar weer aan het studeren!

Reply
Justine 20 januari 2017 at 15:27

Haha terwijl ik over het ronddwalen op blogs en internet las, bedacht ik me dat ik precies dat aan het doen was. Wat voor mij het best werkt is lijstjes, gewoon opschrijven inderdaad. En het afstrepen ervan is minstens net zo leuk haha

Reply
Esmée 20 januari 2017 at 17:29

Goede tips! Ik merk echt dat ik veel productiever kan werken. Ik heb altijd zoveel te doen, alleen dan schrijf ik het niet op en dan vergeet ik de helft weer. Ik wil mezelf dus echt gaan aanleren om iedere dag een lijst te maken en eventueel zelfs een tijdsplanning. We can do this. x

Reply
Nicole 21 januari 2017 at 10:22

Wat een goede tips. Ik denk dat het inderdaad altijd goed is om te denken waarom je iets doet.

Reply

Laat een reactie achter