Home Boss Babe Biz Boss Babe Biz | Alle ins en outs van een zelfstandig ondernemer na zes maanden

Boss Babe Biz | Alle ins en outs van een zelfstandig ondernemer na zes maanden

1 februari 2017

Weet jij het nog? Ik als de dag van gisteren. Op 4 augustus 2016 liep ik de Kamer van Koophandel binnen om mijn bedrijf Amelsbeek Media te registreren. Niet wetende wat ik kon verwachten, hoe het mij zou vergaan en of ik er überhaupt – echt – gelukkig van zou worden. Nu – oké zaterdag – bestaat mijn bedrijf alweer zes maanden. En natuurlijk deel ik graag van maand tot maand alles met je: van hoogtepunten tot dieptepunten en van interessante lessen tot mijn inkomsten. Let’s do this! 

Augustus (1e maand) 

De eerste maand was echt hectisch. Bedrijf registreren, belastingdienst regelen, visitekaartjes maken en bestellen en ga zo maar even door. Omdat ik nog geen werkervaring had moest ik er erg aan trekken en deed in deze maand belachelijk veel acquisitie. Gelukkig plukte ik hier de vruchten van want na twee weken had ik mijn eerste opdracht te pakken. Hoe ik mijn eerste opdracht binnensleepte? Ik zag een oproep op Twitter voorbij komen en – ondanks dat er al 30 reacties waren gegeven – besloot ik om te reageren. Les deze maand: gewoon reageren, ondanks dat je denkt dat het niet gaat lukken. Ook mocht ik gaan schrijven voor 365dagensuccesvol: een droom die uitkwam. Deze maand verdiende ik nog niets en ontdekte ik dat er aardig wat tijd tussen het uitvoeren van de opdracht en betaling van factuur zit. Ook had ik mijn eerste gesprek met mijn businesscoach waardoor ik mijn doelen extra helder voor mij zag.

September (2e maand) 

In september leerde ik de les dat niet alles perfect hoeft te zijn om verder te komen. Ik ben echt zolang bezig geweest met mijn visitekaartjes, website en hele missie van mijn bedrijf. Achteraf zo zonde van mijn tijd. Soms is het ook goed om niet alles perfect te hebben en al doende te ontdekken hoe en wat. Een hele dure les, aangezien ik weinig tijd nam voor acquisitie en daardoor dus weinig nieuwe opdrachten erbij kreeg. Gelukkig hoorde ik van iemand die ik in augustus had benaderd dat ze geïnteresseerd was, maar dat was het wel. Ook had ik mijn eerste fotoshoot deze maand voor mijn bedrijf en was ik hier en daar nog erg onzeker over mijn diensten. Ik was tekstschrijver, maar wat vond ik nu echt leuk om te schrijven?  Een vraag die mij gedurende de komende maanden bijbleef.

Oktober (3e maand) 

Het afmaken van mijn website stond in oktober centraal. Ik durfde eindelijk mijn perfectionisme los te laten en gewoon op publiceren te drukken. Daarnaast zat ik goed in de flow wat betreft acquisitie. Hierdoor kwamen er veel opdrachten op mijn pad waaronder één van de grootste waardoor ik mijn maandsalaris in één keer verdiende. Heel gek moment hoor! Deze maand kreeg ik ook twee vaste opdrachtgevers erbij.  Het was ook in deze maand dat ik ontdekte dat het écht mogelijk is om een winstgevende onderneming te hebben als tekstschrijver. Het moedigde mij aan om te investeren in de cursus van Zarayda Groenhart. Hierdoor leerde ik dat ik meer ben dan mijn bedrijf en leerde ik ongelooflijk veel mooie en liefdevolle mensen kennen.

November (4e maand)

Deze maand kreeg ik te maken met hoge pieken en diepe dalen. Ik kreeg een aantal nieuwe opdrachten, maar verloor ook  drie grote opdrachten en werd afgewezen voor drie sollicitatiegesprekken (2 dagen op kantoor). Ook hoorde ik van sommige opdrachtgevers helemaal niets meer (altijd leuk!). Dat zorgde er wel even voor dat ik aan mezelf ging twijfelen. Had ik wel de juiste beslissing genomen? En ging ik het wel redden? Wat deed ik fout? Ik ontdekte dat als ondernemer er zulke momenten bijhoren en je jezelf er beter bij neer kunt leggen. Ze verdwijnen immers ook weer. November was voor mij ook een moment waarop ik ontdekte wat ik echt leuk vond aan mijn werk en mij daar meer op ging focussen (daarover later meer). Deze maand werd ik ook onderdeel van Suusje HQ en kwam de teller voor vaste opdrachtgevers op vijf te staan. En oja: ik ging op vakantie en moest voor het eerst een balans vinden tussen werk en vakantietijd.

December (5e maand)

December was mijn mooiste – maar ook drukste – maand in 2016 wat betreft mijn bedrijf. Ik werd gevraagd voor leuke opdrachten, kreeg er nog een vaste opdrachtgevers bij en mocht ook steeds vaker mijn verhaal doen (blogs, podcasts). De sneeuwbal was gevormd en begon beetje bij beetje te rollen. Dat merkte ik doordat ik bijna geen acquisitie deed die maand, maar wel mijn inkomsten voor die maand weer zag stijgen. Ook werd ik wat milder voor mezelf. De laatste weken zat ik niet lekker in mijn vel en koos ervoor om het wat rustiger aan te doen. Even tijd om te ademen, te reflecteren en nieuwe doelen op te stellen. Een hele lastige keuze (omdat je zoveel wilt doen), maar uiteindelijk wel een goede. Persoonlijk dus erg zwaar, maar zakelijk zeer goed.

Januari (6e maand)

En toen brak het nieuwe jaar aan. Ik had nooit durven dromen dat het zo mooi zou beginnen. Ik kreeg namelijk mijn 7e vaste opdrachtgever erbij: TheWhyGirl. Iets waar ik tot op de dag van vandaag nog heel blij en dankbaar voor ben. Daarnaast begon ik een nieuw project voor mezelf. Ik had het zo lang uitgesteld, maar gaf mijzelf de permissie om ook dit te gaan doen. Januari was voor mij een hele leerschool en gaf mijn bedrijf de focus. Ik koos vanaf deze maand ook alleen maar om opdrachten te doen die ik echt leuk vond en waar mijn hart en sprongetje van maakte. Ik vind het heerlijk om verhalen te vertellen (niet van mezelf, maar van anderen) en ging hier meer nadruk leggen binnen mijn bedrijf. Gelukkig merkte ik dit niet in mijn inkomsten, want ook deze maand groeide ik weer (ook al was het niet zoveel als in december).

Februari staat alweer voor de deur. Ik verbaas mij er nog steeds over dat het zo snel ik gegaan. Ik ben zowel zakelijk als persoonlijk nog lang niet waar ik wil zijn, maar ik heb goede stappen gezet. Ik heb tegen dat stemmetje in durven gaat die altijd tegen mij zei: wie ben jij om dat te willen? Ik heb zoveel lessen geleerd en ontdek elke dag zoveel nieuwe dingen (ook niet leuke) aan mezelf. Het geeft mij kracht om weer door te gaan en steeds maar weer mijn eigen uitdagingen aan te gaan. Hoewel mijn moeder het niet zal begrijpen, gaan we het toch vieren. Soms hoeven woorden er namelijk niet aan te pas te komen om iemand te laten voelen hoe gelukkig en dankbaar je bent voor alles in je leven. 

Wat heb jij nog voor dromen?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

Lenneke 1 februari 2017 at 07:05

Aaaah, ik word hier helemaal blij en enthousiast van! <3

Reply
Ayla 1 februari 2017 at 08:24

Wat fijn zeg! Echt knap van je dat je het zo goed hebt aangepakt. Het binnenhalen van nieuwe opdracht vind ik reuze moeilijk, dus ik doe zo weinig met mijn freelance bestaan. Dit geeft me weer moed!

Reply
darina 1 februari 2017 at 08:29

Super om te lezen hoe goed het gaat! Heel inspirerend ook!

Reply
Simone 1 februari 2017 at 10:16

Wat gaaf om te zien (lezen) hoe je eerste halfjaar is gegaan. Ook heel herkenbaar bij mij. Inmiddels ben ik ook officieel gestopt, maar je leert zoveel van het ondernemerschap. En ik vind het heel leuk en inspirerend om te lezen hoe jij het allemaal ervaart.
Gelukkig kom jij wel weer uit ‘het diepe dal’, bij mij lukte dat helaas niet wat een mede-overweging was om te stoppen.

Reply
mariimma 1 februari 2017 at 10:49

Wat leuk om je samenvatting van de afgelopen tijd te lezen!

Dat bezig zijn met de randvoorwaarden die er eigenlijk niet zo toe doen herken ik wel bij startend ondernemers. Het is lekker veilig om te pongelen aan je website. Gewoon emails sturen naar potentials of – nog enger – de telefoon pakken is véél effectiever maar wel eng. Dus hee… heel menselijk!

Wel goed dat je dat besefte. Ik ken mensen die nog steeds denken dat als ‘visitekaartje, de missie, visie etcetera etcetera allemaal maar helemaal tiptop zijn, je vanzelf binnenloopt. Maar als je alleen maar zendt maar geen ontvangers zoekt en als die visitekaartjes in je zak blijven zitten, dan schiet het niet op.

Visitekaartjes zijn sowieso een beetje passé. Ik ben 15 jaar ondernemer en heb ze al jaren niet meer.

Reply
Joyce - LemonyLifeNL 1 februari 2017 at 10:54

Wat ben je goed en lekker bezig! Vind jouw artikelen altijd zo inspirerend!

Reply
Sofie 1 februari 2017 at 13:12

Inspirerend! Ik vind het echt top dat je ons een blik in je bedrijf werpt, met zowel de leuke als minder leuke dingen. Al die vaagheid altijd, dat vind ik zo jammer. Ik vind dit echt interessant om te volgen!

Reply
manon 1 februari 2017 at 16:42

Wat weet jij van aanpakken zeg!

Reply
Josianne 1 februari 2017 at 20:49

Zo lekker bezig jij! Ik ben trots op jou. En ik ben heel blij dat ik je heb leren kennen!

Reply
Shelley 2 februari 2017 at 10:03

Wat leuk om te lezen! Ooit wil ik ook als freelancer/zzp’er aan de slag gaan. Het lijkt me te gek om mijn eigen bedrijfje te hebben.

Reply
Eva 11 februari 2017 at 23:54

Zo leuk om terug te lezen en wat gaat dat ontzettend snel zeg!! Wel heel erg stok achter de deur trouwens: het schommelt altijd en bij iedereen, no worries dus 🙂

Reply

Laat een reactie achter