Home Boss Babe Biz Boss Babe Biz | De avonturen en tips van een freelance tekstschrijver na twee maanden

Boss Babe Biz | De avonturen en tips van een freelance tekstschrijver na twee maanden

3 oktober 2016

freelance tekstschrijver

Vandaag heb ik mij op de bank genesteld om al mijn aandacht op mijn blog te richten. Yup! Dat zijn de momenten waar ik blij en gelukkig van word. Wat mij nog meer blij maakt? Mijn eigen bedrijfje. Het is nu alweer oktober (weet je ook gelijk wanneer ik dit schrijf) en dat betekent dat ik alweer twee maanden bezig ben. De tijd vliegt voorbij en de geleerde lessen stapelen zich op. Vandaag mijn avonturen en tips van twee maanden ondernemen in één artikel verwerkt. Lees je lekker mee?

Afspraken & geduldig zijn

Mijn weken vullen zich sneller dan mijn maag wanneer er een chocoladereep voor mij ligt. Op zich wel positief, want dan zijn er toch mensen die eventueel een samenwerking aan willen gaan. Toch kom je hierdoor niet aan andere taken toe. Je doet geen acquisitie, werkt je e-mailbox niet volledig bij of ben je administratie vergeten. Resultaat? In de avond werk je extra hard om deze taken wel af te krijgen. Afspraken zijn dus leuk, maar nemen heel veel tijd in beslag. Daarnaast merk ik dat het lang kan duren voordat een opdracht rond is. Een klein voorbeeld?

  • 1 september benader je een potentiële opdrachtgever
  • 9 september krijg je te horen dat ze nog met andere freelancers in gesprek zijn
  • 16 september hoor je of je de opdracht krijgt en wat deze dan exact inhoudt
  • 18 september wordt er gevraagd of je even geduld nog wilt hebben, want er is toch iets tussen gekomen
  • 30 september valt uiteindelijk de opdracht. Maar dan moet je dus nog beginnen en heb je nog geen money gezien

Soms heb je binnen een week een opdracht binnen, maar soms duurt het – voor jouw gevoel – een eeuwigheid. Geduld is een schone zaak.

Tip! Stuur er altijd een extra e-mail uit als je geen antwoord krijgt. Bij drie mensen bij wie ik dit deed kreeg ik terug: “excuses, we hebben je e-mail over het hoofd gezien, maar zijn zeer geïnteresseerd”. Mensen zijn vaak erg druk en hun e-mailbox stroomt veelal over. Zet jezelf dus nog een keer extra op de kaart.

Jezelf laten zien en leuk netwerken 

De afgelopen weken heb ik al vaak de vraag gekregen hoe je als freelance tekstschrijver opdrachtgevers krijgt. Het lijkt een gigantisch geheim, maar dat is het echt niet. De beste manier om opdrachtgever te krijgen is om jezelf te laten zien. Het is aan jou om hen kennis te laten maken met jouw mooie persoonlijkheid en awesome business. Ga dus op zoek naar opdrachtgevers, benader ze en blijf dit (heel vaak) herhalen. Kijk in je vriendenkring of je mensen een helpende hand kunt bieden. Kijk in je netwerk of mensen jou ergens binnen kunnen helpen. En probeer te netwerken op een manier die bij jou past. Misschien zijn dit wel netwerkborrels of gewoon online via Facebook. Zoek een creatieve manieren om jezelf te laten zien, houd ogen en oren open en dan heb je binnen no time jouw eerste opdrachtgever.

freelance tekstschrijver

Onzekerheden en twijfels 

Onzekerheden en twijfels horen bij het freelance bestaan. Het gaat dan niet zozeer om je eigen kwaliteiten en of het je gaat lukken (oké af en toe), maar meer hoe de komende maand eruit ziet. Zo heb ik in de maand september zes opdrachten binnen weten te slepen. Voor oktober? Nog maar één. Er is wel uitzicht op meer werk, maar dat moet nog even landen.  Je moet hier wel mee om leren gaan en je niet uit het veld laten slaan. Een maand minder werk zegt niets over jouw kwaliteiten. Soms zit het mee en soms tegen.

Tip! Probeer op zoek te gaan naar vaste klanten. Dit zijn klanten waar je één of meerdere dagen elke week terecht kunt of waarvan je weet dat de opdrachten steeds terug blijven komen. Op die manier heb je een financiële buffer en ga je iedere maand toch met een (iets) rustgevender gevoel in. Maak hier ook echt een apart doel voor! Op die manier focus je je niet alleen op korte freelance opdrachten.

Bijleren en alles zelf doen

Als je begint als freelancer komt er heel wat op je af. In het begin schrok ik hier best wel van. Ook wist ik niet altijd goed waar ik nu mee moest beginnen en wat nog even kon blijven liggen. Ik stel je gerust: dit gevoel ik helemaal niet erg. Het is niet anders dan wanneer je bij een nieuw bedrijf aan de slag gaat. Al doende leer je wel hoe je bepaalde dingen het beste aan kunt pakken en wat prioriteit heeft. Het beste wat je kunt doen? Gewoon goed in en uit blijven ademen. Het lukt het echt wel! Dat weet ik zeker.

Tip! Laat het los dat je alles in je eentje moet doen of oplossen. Zoek mensen die je tijdens je avontuur kunnen bijstaan. Misschien is dat wel een vriendin, je collega freelancer of een businesscoach. Als je durft te vragen, merk je pas hoeveel hulp je van anderen krijgt. Zo heeft Leonie (dank je wel nog) mijn logo kritisch bekeken en van feedback voorzien. Ook zit ik in veel Facebook groepen zoals bijvoorbeeld die van de Ambitieuze Meisjes. Voorderest helpt mijn businesscoach mij maandelijks met mijn problemen en mijn lieve freelance collega’s zijn altijd bereid om hun ervaring en kennis te delen.  Je moet het alleen wel echt zelf vragen.

Goed! En zo zijn we weer bijna 1000 woorden verder.  Ik vind deze artikelen heel leuk om te schrijven (zoals je wel merkt) en hoop dat jullie hier wat aan hebben. Toch zijn er misschien nog vragen c.q. topics waar je meer over wilt weten. Laat dus in de comments achter waar je meer over zou willen weten als het op ondernemer aankomt. Ik zal daar dan uitgebreid aandacht aan besteden. 

Dit vind je misschien ook leuk

32 reacties

Femke 3 oktober 2016 at 06:35

Ik vind het zo tof dat je de stap hebt gemaakt en er gewoon voor bent gegaan. Voor jezelf gaan beginnen is vaak een hele investering en heeft vaak tijd een doorzettingsvermogen nodig. Ik heb zo veel bewondering voor mensen die deze stap uiteindelijk maken.

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:29

Wat lief Femke! Zo zo leuk om te horen dit. En begin er ook een beetje van te blozen hoor <3

Reply
Mariëlle 3 oktober 2016 at 08:31

Wat super leuk dat je dit deelt, ik vind het erg leuk om te lezen! Fijn dat je zo eerlijk bent 🙂 Ik zou het ook tof vinden om lekker te freelancen!

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:27

Aaah dank je wel Mariëlle. Ja ik hoop echt mensen hiermee te helpen, ook omdat er zoveel op je af komt in het begin. En zeker naar de opties kijken hoor dame: ik geniet er nog steeds zoveel van <3

Reply
Lesley 3 oktober 2016 at 12:15

Handige tips, zo stoer dat je deze stap hebt genomen!

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:30

Wat ontzettend fijn om te horen Lesley. En yay! Ben er tot op de dag vandaag nog ontzettend blij mee hoor.

Reply
Shelley 3 oktober 2016 at 12:46

Hoi! Super handige tips en een leuk verhaal! Ik zit te denken om ook aan de slag te gaan als freelancer. Ben er nog niet uit of ik volledig freelance wil gaan of daarnaast nog een parttime baantje (financiële stabiliteit). Je artikelen zijn in ieder geval hartstikke handig en ik lees ze graag. Oja en natuurlijk super leuk dat je zo lekker op weg bent. Je merkt echt het plezier dat je hebt in het schrijven.

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:32

Wat gaaf om te horen dat je eraan zit te denken om zelf aan de slag te gaan. Dat is op zich al een feestje waard hoor ! En wat een ontzettend groot compliment over mijn artikelen. Dat is namelijk waar ik het uiteindelijk voor doe hoor. En ja: schrijven is toch wel een erg grote hobby van mij, hoe leuk om te horen dat je dat ook ziet. YAY!

Reply
José @ ENJOY! The Good Life 3 oktober 2016 at 13:12

Handige tips. Net weer de boost die ik nodig had 🙂 Ik vind het in deze business best een hele klus om regelmatig opdrachten binnen te halen. Maar dat is ook weer de uitdaging. Leuk om te lezen en succes met de uitstaande opdrachten 🙂

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:33

Anders ik wel hoor! Ik merk ook inderdaad dat dat wel heel uitdagend is haha en gelukkig ben ik dus niet de enige 😉 We gaan gewoon samen knallen om het een succes te maken hoor.

Reply
Maureen 3 oktober 2016 at 15:14

Wat mooi om te horen dat het zo goed gaat Deisy! Superknap van je dat je deze stap hebt ondernomen en er zoveel plezier aan beleeft en fijn om te horen dat het zo goed gaat. You go girl!

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:33

Jaaaah! Zo lief Maureen. Dank je wel *loopt helemaal te stralen*

Reply
Rachel 3 oktober 2016 at 16:54

wat een fijne en handige tips, thanks for sharing en nog een fijne week verder

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:35

Jij ook lieve Rachel <3

Reply
Desi 3 oktober 2016 at 18:12

Ik vind dit zo leuk om te lezen. Echt heel erg leerzaam! Gelukkig dat je dit ook leuk vind om te schrijven, want ik hoop dat er nog heel veel meer komt 🙂

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:34

Jaaaah! Ik vind jouw reacties op mijn artikelen altijd zo lief. Geeft mij echt een boost om erover te blijven schrijven. Dus jij bedankt daarvoor <3

Reply
Sabine 3 oktober 2016 at 18:14

Heel fijn om te lezen en handige tips! Geeft me weer wat inspiratie 🙂

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:35

Daar doe ik het voor! Niet alleen voor jullie hoor, maar ook voor mezelf stiekem 😉

Reply
Jitske 3 oktober 2016 at 20:03

Misschien een stomme vraag maar als je mogelijke opdrachtgevers benadert, wat laat je dan aan hen zien? Geef je de link van je site? Of een speciaal portfolio ofzo? Of kies je een paar artikelen die je aan hen doorstuurt? Ik ben gewoon ontzettend benieuwd! Erg fijn om van iemand te lezen hoe je zoiets stap voor stap aan kunt pakken. Knap van je hoe je het doet trouwens, ben benieuwd naar je toekomstige avonturen.

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:38

Nee joh! Helemaal geen stomme vraag. En met liefde beantwoord ik die je voor je hoor. Ik stuur meestal een e-mail met mijn motivatie. Daarin staat een link naar mijn LinkedIN. Daarbij stuur ik nog 2 tot 3 teksten mee waar ik trots op ben (zodat ze een indruk van mijn schrijfstijl krijgen) en uiteraard mijn cv. En als je nog meer vragen hebt, kun je die altijd stellen hoor <3

Reply
Darina 3 oktober 2016 at 21:02

Geweldig dat je deze stap hebt genomen, heel inspirerend! Leuke artikelen om te lezen, leerzaam, wie weet neem ik ooit ook de stap 🙂

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:39

Wat ontzettend lief Darina, kan het zelf af en toe ook nog niet geloven hoor hihi. En wat een mooie gedachten van je dat je misschien ook nog ooit die stap neemt. Ik ben benieuwd dame <3

Reply
Tiffany 3 oktober 2016 at 22:08

Ik vind dit echt een heel goed artikel, echt heel handig! Vooral omdat ik ook echt de stap zou willen maken naar een freelance writer!

Reply
Deisy
Deisy 4 oktober 2016 at 00:26

Hartstikke bedankt Tiffany. En wat gaaf dat je eraan zit te denken om ook die stap te maken. Ik ben erg benieuwd naar jouw avonturen en zou het superleuk vinden als je mij op de hoogte houdt <3

Reply
Vivian 4 oktober 2016 at 20:49

Zo leuk hoe je dit schrijft, er staan echt goeie dingen in!

Reply
Romy 4 oktober 2016 at 21:26

Wat een fijn artikel! Ik denk er weleens over om freelance tekstschrijver te worden en kan hier zeker wat mee in mijn overwegingen.

Reply
Deisy
Deisy 5 november 2016 at 17:56

Oeeeh! Wat ontzettend leuk zeg <3 Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen. Hou je mij op de hoogte dame? X

Reply
Monique | WritingMonique 10 oktober 2016 at 09:43

Ik vind het heel interessant om te horen hoe het je vergaat, leuk ook! Én je geeft supergoede tips!

Reply
Sonja 10 oktober 2016 at 20:00

Dank je voor de goede tips, ik begin zelf net als freelance corrector en tekstschrijver en vind het allemaal nog best spannend. Maar ook een enorm leuke uitdaging! Zeker interessant om de belevenissen van een andere startende freelancer te lezen! Veel succes verder, goed bezig!

Reply
Deisy
Deisy 5 november 2016 at 17:53

Ongelooflijk herkenbaar Sonja! Inderdaad spannend, maar zo leuk <3 En dank je wel voor je succeswensen. Jij natuurlijk ook <3

Reply
Nicole 13 oktober 2016 at 14:19

Inspirerend om te lezen. Ik wil ook beginnen als Freelance Schrijver maar heb nog een hele weg te gaan zo te lezen. Weet nog niet zo goed waar mijn sterke kanten liggen en hoe ik me wil profileren etc.

Reply
Deisy
Deisy 13 oktober 2016 at 16:02

Dank je wel voor je lieve reactie Nicole. Mocht je vragen hebben dan kun je mij altijd bereiken. Je bent tot meer in staat dan dat je denkt. Daar heb ik echt 100% vertrouwen in <3

Reply

Laat een reactie achter