Home Boss Babe Biz Boss Babe Biz | Een business coach nemen: ja of nee?

Boss Babe Biz | Een business coach nemen: ja of nee?

7 juni 2017

Alweer tien maanden geleden begon in mijn avontuur als ondernemer. Nog voordat ik bij de Kamer van Koophandel was geweest, wist ik één ding zeker: ik wilde een business coach. En zo geschiedde het dat ik een traject van zes maanden inging met mijn business coach. Een avontuur waar ik ontzettend dankbaar voor ben. Maar is een business coach als beginnende ondernemer eigenlijk wel nodig? En waarom dan eigenlijk? Ik vertel je er alles over. 

Wat vond ik het een partij spannend toen ik de eerste keer mijn business coach ontmoette. Ik wist niet wat ik moest verwachten, wat zij van mij zou vinden en of ze mij wel kon helpen. Misschien was ik wel niet goed genoeg (op welk vlak dan ook). Misschien zat er wel geen ondernemer in mij verscholen en was dit allemaal niet voor mij weggelegd. Misschien gooide ik nu ongelooflijk veel geld – waar ik hard voor had gewerkt – weg. Genoeg twijfels in ieder geval. Toch schreeuwde mijn intuïtie dat ik dit moest doen. Ongeacht mijn angst, twijfel of het geld. Dit was de weg die ik moest bewandelen.

Heb je een business coach nodig?

Over het investeren van je geld in een business coach bestaat veel discussie. De één geeft aan dat dat het niet nodig is terwijl de ander erbij zweert. Wie heeft het goed? Wie spreekt de waarheid? Ik geloof echt dat het van je eigen situatie afhangt en dat er goed of fout is. Als iemand mij deze vraag stelt zeg ik altijd: “kijk naar je omgeving en baseer daar je keuze op“. Ik geloof er namelijk WEL heilig in dat je het niet in je eentje kunt doen. Iedereen die dit doet, zal zichzelf tegenkomen: dat beloof ik je! Je hebt niet alle wijsheid in pacht en je weet het niet altijd beter (hoewel dit een geruststellende gedachte is). De meest succesvolle ondernemers hebben een team of inspirerende mensen om zich heen. Mensen die hun complementeren en hun bedrijf naar een hoger niveau tellen. Dat is, als je het mij vraagt, één van de geheimen van een goede ondernemer.

Terug naar de business coach. De reden waarom ik een business coach heb genomen is omdat ik geen ondernemers of ‘ondernemende’ vrienden in mijn omgeving had. Er waren weinig tot geen mensen in mijn omgeving die mij konden helpen, mij een spiegel voor konden houden of mij konden pushen. Dit is wat mij betreft ook de afweging die jij zou moeten maken als je twijfelt aan een business coach. Zijn er mensen in je omgeving die:

  • Verstand van ondernemen hebben en hun strepen hebben verdiend?
  • Jou en jouw bedrijf kunnen laten groeien?
  • Advies kunnen geven waar je echt iets aan hebt?
  • Je kunnen pushen om plannen te maken en deze stuk voor stuk uit te gaan voeren (en je hier accountable voor te houden)?
  • In jou geloven terwijl je dit zelf misschien nog niet helemaal doet en je daarbij kunnen helpen?

Als je mensen in je omgeving hebt die je dit kunnen bieden, dan zal je waarschijnlijk geen business coach nodig hebben. Mocht je deze mensen niet in je omgeving hebben, dan doe je er goed aan om eens over een business coach na te denken. Nogmaals: je kunt het niet alleen (en het is lang niet zo leuk kan ik je vertellen).

ik als blij ei bij mijn business coach

Zou ik nogmaals een business coach nemen?

Het antwoord hierop is: JA! Ik denk dat mijn bedrijf niet zo snel was gegroeid. Dat ik niet binnen drie maanden van mijn bedrijf kon leven en überhaupt kon nadenken over het laten groeien van mijn bedrijf. Wat dat betreft heeft mijn business coach mij echt geholpen. Zo:

  • Stelde ik helderde doelen (zakelijk) op en werd ik maand op maand accountable gehouden;
  • Kon ik met al mijn vragen, twijfels, angsten en successen bij haar terecht;
  • Leerde ik binnen no time hoe ik mijzelf op de markt kon zetten zodat ik niet om werk verlegen zat;
  • Kreeg ik inzichten over mezelf en mijn rol als ondernemer die ik anders (nog) niet had gehad;
  • Ontdekte ik hoe je al een pro kunt plannen en daarbij niet gek te worden.

Als ik eerlijk ben mis ik nu nog weleens die schop onder mijn kont hoor. Maar gelukkig is mijn discipline immens toegenomen en kan ik onderhand – met behulp van andere lieve ondernemers die ik heb ontmoet – wel mijn eigen boontjes doppen. Zoals je begrijpt: ik heb heel veel liefde voor mijn business coach en gun het iedereen om zo iemand te vinden.

Heb jij weleens met een business coach gewerkt? Of überhaupt met een coach?   

 

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

Ayla 7 juni 2017 at 08:48

Ohh wat een goed idee zeg! Ik heb me nou nooit bedacht dat business coaches bestaan, en dat die dan ook nog eens handig zijn voor startende ondernemers. In mijn omgeving beginnen veel mensen een eigen bedrijfje, en gaan er pas een coach (of ‘raad van advies’) bij halen als het ingewikkeld wordt. Dit is eigenlijk veel logischer! Thanks voor deze leuke eyeopener!

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:22

Wat fijn om te horen meis. Ja ik hoor het ook vaak omgekeerd, terwijl het andersom ook kan. Iemand zoeken om je te helpen bij de groei van je bedrijf is altijd goed denk ik. Of het nu een coach of gewoon een awesome vriendin is haha. X

Reply
irma 7 juni 2017 at 08:59

Ik heb nog nooit met een coach gewerkt, maar als je echt goed wilt groeien lijkt me dat zeker verstandig!

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:28

Jaah zeker weten. Je krijgt echt heel veel inzichten die je vaak anders over het hoofd ziet. Of althans: dat was bij mij het geval haha 😉

Reply
Nicole Orriëns 7 juni 2017 at 09:03

Nou, ik zit er soms wel over te denken. Ik werk altijd in mijn eentje, en ik denk dat het zeker goed kan zijn om eens van gedachten te wisselen. Zeker met iemand die er verstand van heeft.

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:29

Jaaah! Ik kan het je zeker toejuichen uit eigen ervaring. Wat ook fijn werkt is met andere ambitieuze vrouwen lekker te kletsen. Soms kan dat ook al helpen. Dus mocht je daar ooit zin in hebben: you know where to find me 😉 X

Reply
Manon 7 juni 2017 at 09:55

Het is denk ik wel fijn om een business coach te nemen. Ik vind het altijd wel fijn bij dingen dat ik een beetje gecoached wordt

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:29

Ja echt fijn is dat hea Manon. Helemaal met je eens topper!

Reply
Kirsten 7 juni 2017 at 09:56

Ik heb wel met een coach gewerkt maar nooit met een business coach (nu kan dat ook komen omdat ik geen eigen bedrijf heb). Ik zou het denk ik wel overwegen, toch fijn om iemand met verstand van zaken achter je te hebben!

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:30

Wat goed! En hoe is dat werken met je coach je bevallen? Ben daar altijd heel benieuwd naar hihi.

Reply
mieke | mieksmind 7 juni 2017 at 10:16

Lijkt me zeer handig ! Ik heb er zelf niet zo bij stil gestaan om zo iemand om hulp te vragen (heb het dus ook nog niet gedaan)

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:30

Ja grappig hea: hoe je soms zulke simpele dingen over het hoofd kan zien haha.

Reply
Cassandra 7 juni 2017 at 10:20

Het lijkt mij vooral heel fijn dat je meteen lekker kunt sparren. Ik heb idd ook niet echt ondernemende vrienden in mijn omgeving, goed van je dat je dit hebt gedaan!

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:31

Jaah ik ben er zelf ook echt heel blij mij hihi. Denk dat mijn bedrijf er heel anders uit had gezien zonder hulp haha. En sparren is altijd fijn: dat merk ik iedere dag weer opnieuw. X

Reply
Milou 7 juni 2017 at 12:50

Ik denk echt al een tijdje na over een business coach, om mijn bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Maar eigenlijk weet ik stiekem wel wat ik moet doen, dus iemand betalen voor een schop onder mijn kont gaat me een beetje ver 😛

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:32

Hhahahaha. Maar jij bent ook gewoon een held 😉 Je kunt er ook over nadenken om iemand uit te zoeken die echt over business wise dingen gaat. Dus niet echt motivatie maar echt dieper de materie in. Iedere coach heeft uiteindelijk zijn eigen specialiteit. Is altijd even zoeken om iemand te vinden die aansluit bij wat jij zoekt, maar ik kan het je zeker adviseren. X

Reply
Tania 7 juni 2017 at 17:32

Wist zelfs niet dat zo iemand bestond maar het klinkt wel heel handig en interessant om zo iemand onder de arm te nemen om je wat te sturen.

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:33

Is het zeker weten hoor Tania. Liefde voor business coachen haha.

Reply
Iris 7 juni 2017 at 20:13

Wat goed dat je die stap hebt genomen! Ik denk dat ik het zelf ook wel fijn zou vinden, maar ik weet niet of ik dat in de vorm zou willen als een business coach. Ik vind het zelf net zo leuk om met mede-ondernemers te sparren zoals je zegt. In mijn omgeving bouw ik dat steeds meer een beetje op, al zou dat nog wel wat meer kunnen.

Reply
Deisy
Deisy 9 juni 2017 at 12:34

Wat ontzettend goed Iris: you go! Met andere ondernemers sparren is mijns inziens net zo belangrijk hoor. Daar kun je vaak al zoveel interessante dingen uit halen of even je gedachten verzetten (als je weer in de put zit haha). Mocht je ooit tijd voor kopje thee hebben let me know. Vind ik namelijk altijd heel leuk <3 (en jij lijkt mij gewoon echt een topper!)

Reply
Georgine 8 juni 2017 at 12:53

Hoe vindt je een goede bussiness coach?

Reply
Linda 10 juni 2017 at 12:40

Ik heb er nooit zo over nagedacht maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor jou een goede keuze was! Vooral inderdaad als je niet echt iemand in je omgeving hebt die je kan steunen lijkt het me super waardevol. Ik ben nog wel benieuwd naar één ding: hoe heb je jouw business coach gevonden en heb je bijv. ook een afweging gemaakt tussen een aantal coaches?

Reply

Laat een reactie achter