Home Boss Babe Biz Boss Babe Biz | De waarheid over hoge pieken en diepe dalen

Boss Babe Biz | De waarheid over hoge pieken en diepe dalen

16 november 2016

hoge pieken diepe dalen

Tijdens mijn zoektocht (wat wil ik eigenlijk met mijn leven) ben ik veel in aanraking gekomen met ondernemers. Ik vroeg hen meestal het hemd van het lijf om zo te ontdekken wat ondernemer zijn nu eigenlijk daadwerkelijk inhield. Een opmerking die mij heel goed is bijgebleven toen is “Als ondernemer voel jij je op sommige momenten on top of the world, terwijl je andere dagen ervan overtuigd bent dat je de grootste fout van je leven hebt gemaakt”. Het intrigeerde mij omdat meerdere ondernemers dit zeiden. Ik vroeg mij dan ook altijd af hoe ik dit zelf zou ervaren. Zijn het echt zulke hoge pieken en diepe dalen?

Geen feedback is soms beangstigend

Ik weet nog goed dat ik mijn eerste echte baan kreeg. Ik was zo zenuwachtig en vroeg mij elke dag – ondanks dat ik het ergens diep vanbinnen wel wist – af of iedereen wel tevreden met mij was (ook een stukje onzekerheid vanwege mijn leeftijd). Na een maand vroeg ik aan mijn leidinggevende een gesprek. Ik vond – en vind – feedback namelijk erg belangrijk. Voor mij is het altijd een onderdeel van mijn eigen groei en ontwikkeling geweest. De gesprekken waren eigenlijk altijd positief. Dus als een vrolijk meisje huppelde ik weer richting mijn werkplek om mijn dag te vervolgen.

Waar ik echt aan heb moeten wennen? Dat je als zelfstandig ondernemer niet die momenten van feedback hebt. Uiteraard vertelt je opdrachtgever je of jij die opdracht naar tevredenheid hebt uitgevoerd. En natuurlijk krijg je ook te horen wat goed ging en wat beter kon. Toch is er niemand die jou vertelt of je op de goede weg zit. Of je genoeg opdrachten binnenhaalt, of je jouw administratie wel handig aanpakt of dat je jouw dag wel zo productief mogelijk indeelt. Dit zijn dingen die je zelf uit moet zoeken en waar je maar moet op vertrouwen. Zolang je vooruitgang boekt gaat het waarschijnlijk goed, toch?

Ondernemer zijn is onzeker

Naast dat je dus geen feedback ontvangt, is het elke maand weer een feest. Hoeveel geld heb ik binnen gehaald? Ga ik daar mijn vaste lasten van kunnen betalen? Of wordt het ook deze maand weer op een houtje bijten? En daar komt dat hele concept van hoge pieken en diepe dalen om de hoek kijken. Als jij die toffe opdracht binnen weet te slepen, voel jij je echt fenomenaal. Je bent trots, je bent blij en ervaart nog meer happy-de-peppy-gevoelens. Als jij echter wordt afgewezen, lijken die gevoelens als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Ook trouwens als je aan het einde van de maand ziet dat je minder binnen hebt gehaald dan dat je had verwacht. Of je een opdracht krijgt en je afvraagt hoe je dat nu weer voor elkaar gaat krijgen. Of 100 andere situaties waarin je aan jezelf twijfelt.

Had ik al gezegd dat ondernemer zijn een onzeker bestaan is?

De charme ontdekken van die onzekerheden

Nu vraag jij je waarschijnlijk af waarom ik mijzelf elke maand opnieuw martel? Omdat – eerlijk is eerlijk – je na een tijd rust gaat vinden in die onzekerheid. Het wordt een onderdeel van jezelf en van het leven dat je leidt. Je leert binnen korte tijd ontzettend veel over jezelf en het zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen gaat staan. Zekerheid voelt heerlijk, maar onzekerheid heeft ook wel zijn charmes. Vergelijk het met dat creatieve proces dat jij als blogger meemaakt. Soms ben je in je nopjes met jouw artikel en soms – maar wel heel soms dan – weet jij zeker dat je nooit meer gaat bloggen (want je suckt er gewoon in). Die hoge pieken en diepe dalen horen dus bij alle mooie dingen in het leven. Zijn ze het waard? Wat mij betreft wel! Als dat de prijs is die ik moet betalen voor het hebben van mijn droombaan, dan ben ik bereid die te betalen. Keer op keer weer.

Het beste advies dat ik mezelf de afgelopen maanden heb gegeven is om gewoon mee te gaan met de gevoelens. Niet ertegen verzetten, maar toegeven dat jij je zo voelt. Go with the flow zoals ze het zo mooi zeggen. Als je namelijk die flow eenmaal voelt, lijkt de wereld een stukje simpeler te worden. En daar hou ik dan weer van.

Ervaar jij hoge pieken en diepe dalen? En wat doe jij hier dan mee? Vecht je ertegen of ga je gewoon mee met de stroming en je gevoelens? 

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

Eva 16 november 2016 at 13:35

Volgens mij is het inderdaad het beste om gewoon mee te gaan met de stroom van gevoelens. Volgens mij geniet je dan veel meer van de mooie, positieve momenten dan wanneer je je bijvoorbeeld tegen de dalen verzet.

Reply
Lies 16 november 2016 at 14:11

Hier ook wel wat hoogtes en laagtes de laatste tijd, omdat het momenteel super druk is in mijn job. Soms lukt het me om gewoon de dingen 1 per 1 aan te pakken, maar soms heb ik ook wel het gevoel dat ik aan het verdrinken ben. Gelukkig zijn de hoogtes er vaker dan de laagtes en dat plaatst de dingen ook in perspectief.

Reply
Jacqueline 16 november 2016 at 15:04

Ik ben dan wel geen ondernemer, maar sinds deze week ben ik enorm aan het twijfelen of ik wel een goede keuze heb gemaakt in mijn werk. Heb een paar blunders gemaakt waar studenten de dupe van zijn en vind dit zo stom van mezelf, dat ik eraan denk om te stoppen met die ene taak. Maar gelukkig zijn er dan collega’s die me erop wijzen dat het niet alleen mijn fout is en dat ik niet de enige verantwoordelijke ben. Dus… ik zou echt niet zonder collega’s kunnen, haha!

Reply
Simone 16 november 2016 at 18:22

Bekend verhaal. Helaas heb ik vooral diepe dalen gehad. Daarom ga ik nu weer op zoek naar een ‘gewone’ baan. Ik denk ook niet dat ik een ondernemer ben in hart en nieren, en dat schijn je toch wel nodig te hebben. Het schijnt ook dat je het kunt aanleren, maar die behoefte heb ik dan weer niet zo.

Reply
Stella 16 november 2016 at 21:25

Ik kan me zo goed voorstellen dat dit soort dingen lastig zijn aan het ondernemersschap! Neemt niet weg dat ik echt het idee heb dat jij het allemaal zo bewust en goed aanpakt! Dat je er echt alles aan doet om het zo goed mogelijk te doen! Petje af hoor, want al die onzekerheid lijkt me lastig te tackelen. Veel liefs!

Reply
Audrey 16 november 2016 at 21:35

Mooi artikel, Deisy! Ik vind het als niet-ondernemer ook wel herkenbaar, zeker nu ik aan de bureauzijde werk.

Reply
Jitske 29 november 2016 at 10:31

Bedankt voor dit eerlijke, oprechte stuk. Erg herkenbaar, dit geldt denk ik wel voor iedereen, of je nu wel of geen ondernemer bent. Hoge pieken maar ook diepe dalen, the story of my life 😉 Als (ook) net beginnende freelancer is het heel fijn om te horen hoe het je vergaat en wat meer de inside-stories te lezen en niet alleen de het-gaat-altijd-geweldig-met-mijn-bedrijf-verhalen die er natuurlijk ook mogen zijn – maar die je misschien niet altijd wilt horen. Niet dat ik het-gaat-ruk verhalen wil lezen, maar dit is mooi genuanceerd en eerlijk. Both the positive and the negative <3

Reply

Laat een reactie achter