Home Boss Babe Biz Boss Babe Biz | 5 mythes rondom freelancer zijn ontkracht

Boss Babe Biz | 5 mythes rondom freelancer zijn ontkracht

31 oktober 2016

freelancer wordenFreelancer worden. Misschien heb je er een idee bij, maar misschien ook niet. Het kan zelfs zo zijn dat je erover na zit te denken om zelf freelancer te worden. Je denkt alleen dat je te weinig ervaring hebt. Of misschien sta je te popelen om te beginnen, omdat je dan lekker je eigen vrije tijd in kunt delen. In dit artikel ontkracht ik 5 mythes rondom freelancer zijn. De dingen waar ik afgelopen maanden zelf achter ben gekomen en graag met jou deel. 

Je doet alleen maar leuke dingen

Hoe gaaf is het als je van je passie je beroep kunt maken? Bij mijn allereerste opdracht kon ik het dan ook niet geloven. Ik werd gewoon betaald om een mooi artikel te schrijven. Ik deed iets wat ik leuk vond EN kreeg ervoor betaald. Gek? Zeker weten! Toch is het zo – daar ben ik achter gekomen – dat je als freelancer niet alleen maar leuke dingen doet. Zo is de administratie ook een onderdeel van je takenpakket. Een activiteit die ik zelf nou niet echt inspirerend vind. En wat dacht je van netwerken? Of je nu lachend iedereen aanspreekt of net nog niet in je broek plast van de stress: het hoort erbij. Freelancer zijn draait om zoveel meer dan alleen je passie. En soms – ja heel soms – doe je inderdaad activiteiten die nou niet heel geweldig zijn. Wat mij betreft een kleine prijs die je betaalt.

Zonder ervaring kom je nergens

Natuurlijk is het prachtig als je een cv van hier tot Tokio hebt. Maar als dit niet het geval is, hoeft dit helemaal geen showstopper te zijn. Wat ik hebt ontdekt is dat je zonder een heleboel ervaring prima freelancer kunt worden. Of in mijn geval freelance tekstschrijver worden. Je krijgt – zo heb ik ontdekt – niet altijd freelance opdrachten op basis van je ervaring. Soms komt het juist door jouw schrijfstijl of persoonlijkheid. Of iets anders waar jij het bestaan niet van wist. Geef iemand dus de kans om te ontdekken wat jij allemaal in huis hebt. Het is jammer als jij jezelf tegenhoudt omdat jij denkt dat je te weinig ervaring hebt. Die beslissing kan maar één persoon maken: degene die jou als freelancer inhuren gaat.

Je kunt je eigen tijd indelen en daardoor meer vrije tijd creëren

Was het maar waar! Ja, je kunt als freelancer je eigen tijd indelen. En ja je kunt daardoor bepalen wanneer je wel en niet werkt. De realiteit is alleen – vooral als je begint – dat je heel veel tijd in je onderneming wilt steken. Er is altijd wel een klusje dat op je ligt te wachten. Van die vrije tijd krijg je dan ook weinig mee. Overigens heb ik gehoord dat dit wel verandert naarmate je langer bezig bent. Zet je in het begin in ieder geval schrap om heel veel – ik herhaal heel veel – te werken.

Je kunt er geen fulltime inkomen mee verdienen

Je wilt wel freelancer worden, maar vraagt jezelf af of je als freelancer genoeg gaat verdienen. De concurrentie is in jouw ogen moordend en de opdracht lijken niet voor het oprapen te liggen. Als je begint als freelancer kan het inderdaad lastig zijn om opdrachten binnen te slepen. Om nog maar niet over het geld te beginnen. Toch geloof ik dat je prima rond kunt komen als freelancer. In mijn inkomsten zit een mooie stijgende lijn. Voor iemand die nog maar drie maanden bezig is, heb ik niet heel veel te klagen. En weet je? Ik ben geen uitzondering hierin. Er zijn genoeg mensen die na een paar maanden hun vaste lasten kunnen betalen. Wordt het een makkie? Dat zeker niet! Maar het is wel mogelijk. Vooral als jij jezelf aan de buitenwereld durft te laten zien.

Er bestaat niets beter dan vanuit huis werken

Er zijn uiteraard mensen die het heerlijk vinden om vijf dagen lang alleen vanuit huis te werken. Ik hoor hier helaas niet bij heb ik ontdekt. Ik vind het fijn om soms met mensen te sparren en word heel blij van inspirerende mensen. Dat is dan ook de reden waarom ik soms buiten de deur werk. Het klinkt namelijk leuk om vanuit huis te werken, maar het kan soms erg eenzaam zijn. Vooral als je om vier uur in de middag in de supermarkt staat en beseft dat de caissière de eerste persoon is tegen wie je praat. Om nog maar niet te beginnen over alle afleidingen die thuis op je liggen te wachten (de was, de stofzuiger, Netflix, al het eten). Vanuit huis werken is dus heel fijn, maar komt niet zonder nadelen.

Wil jij freelancer worden? En wat zou je dan willen doen? 

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

Lies 31 oktober 2016 at 09:30

Zelf voorlopig geen ambitie om voor mezelf te gaan werken, maar ik denk dat ik collega’s het meest zou missen. Ik heb het ook heel erg nodig om te sparren en af en toe te ventileren.

Reply
Deisy
Deisy 1 november 2016 at 13:26

Dat begrijp ik volkomen. En wat heerlijk dat je zo goed op je plekje zit. Lekker van blijven genieten <3

Reply
Anna 31 oktober 2016 at 09:58

Hahaha, ‘Of je nu lachend iedereen aanspreekt of net nog niet in je broek plast van de stress’. Mooie zin :)! Ok, nu even serieus: een heel fijn artikel dit. Het is soms zo’n onvoorspelbare wereld, met allerlei vreemde gedachten die daarbij komen. Dit brengt wat helderheid. Yay! Ik geloof er ook heel sterk in dat je (soms) uitgekozen wordt op persoonlijkheid/uitstraling en niet alleen op ervaring. En buiten het huis werken kan inderdaad ook heel fijn zijn.

Reply
Deisy
Deisy 1 november 2016 at 13:28

Ik had het niet beter kunnen zeggen. Soms is het inderdaad een hele gekke wereld 😉 Ik was zelf erg verbaasd dat ik snel klussen kreeg terwijl ik vrij weinig ervaring had. Tot ik er dus achter kwam dat mensen ook een bepaalde stijl zoeken en dat ik net die juiste persoon was. Gelukkig draait het dus niet allemaal op werkervaring.

Reply
Simone 31 oktober 2016 at 10:52

Ik ben er zelfs eentje. Tja, ik vind freelancen best een groot voordeel hebben. Zeker voor mensen die een beperking hebben en niet goed voor een baas kunnen werken is dit juist ideaal. Maar ik ben het met je eens dat het best eenzaam is. En dat is toch wel een puntje wat ik erg moeilijk vind. Ook moet het echt in je zitten. Je bent een zzp’er of je bent het niet. Maar je kunt, als je wilt, het ook leren worden natuurlijk.

Reply
Deisy
Deisy 1 november 2016 at 13:29

Wat heerlijk en mooi dat jij zoveel voordelen ziet. En die kleine nadelen nemen dan toch voor lief denk ik haha

Reply
Lilian 31 oktober 2016 at 11:34

Bij deze zal ik maar even de mythe ontkrachten dat je ooit weer vrije tijd krijgt 😛

Mijn ervaring is dat het alleen maar meer tijd kost als het goed gaat, want dan krijg je weer nieuwe ideeën. Bij ons is het fijn dat we echt een beetje werken als familie; mijn man en ik werken samen en we nemen zoveel mogelijk onze dochter mee naar openingen etc. Zo kun je lekker veel tijd besteden aan je verdienende hobby en lijdt je gezin er niet onder. Afgelopen weekend zijn we met z’n allen naar Amsterdam gegaan voor een ‘werkfeestje’ 🙂

Reply
Deisy
Deisy 1 november 2016 at 13:31

O wauw wat een prachtig leven heb je gecreëerd voor jezelf en je familie. Echt heel bijzonder om te lezen. En dank je wel voor je reactie: dan kan ik daar rekening mee te houden haha 😉

Reply
Ayla 31 oktober 2016 at 11:36

Yes! Precies het juiste artikel op het juiste moment voor mij 🙂 Ik ga me deze week inschrijven bij de KvK en proberen mijn eerste opdrachten binnen te slepen. En inderdaad, zonder bakken ervaring, maar ik heb er voor gekozen omdat ik er goed in ben en ik geloof erin dat ik dat op (toekomstige) opdrachtgevers over kan brengen. (Klinkt ik al zelfverzekerd? 😉 ) Fijn om te horen dat het bij jou na een paar maanden al goed gaat, dat geeft de burger moed! Dankjewel voor dit fijne artikel!

Reply
Deisy
Deisy 5 november 2016 at 17:41

Hoe gaaf! YAY! Gefeliciteerd alvast (want je bent nu natuurlijk ingeschreven schat ik zo hihi). En die eerste opdracht gaat helemaal goedkomen: heb alle vertrouwen erin dat je er iets moois van gaat maken. En geloof mij: geloof in jezelf is het allerbelangrijkste <3 Mooi om te horen dat jij dat gelukkig wel hebt! Die zelfverzekerdheid voel ik helemaal! LEUK! Hou je mij op de hoogte? Dat vind ik namelijk zo leuk. I like #girlbosses hihi <3

Reply
Eva 31 oktober 2016 at 17:37

Wat een fijne post 🙂 Ik ben hele erg met de gedachte aan het spelen en doe nu al wat freelance werk naast mijn baan. Deze combinatie is echt ontzettend prettig maar ik merk ook dat ik stiekem liever mijn vaste uren wat zou terugdraaien, maar die stap écht nemen is nog wel spannend..

Reply
Deisy
Deisy 1 november 2016 at 13:33

Wat ontzettend knap dat je naast je baan ook nog druk aan het freelancen bent: daar mag je echt trots op zijn zeg! En de stap is inderdaad lastig, maar de voldoening kan heel fijn zijn. Houd me in ieder geval op de hoogte: dat vind ik altijd leuk en inspirerend. X

Reply
Fleur Sophia 31 oktober 2016 at 21:36

Heel fijn om – als freelancer – te lezen! Ik herken dat eenzame gevoel van thuiswerken wel. Als jij buiten de deur werkt, waar doe je dit dan? 🙂

Reply
Deisy
Deisy 1 november 2016 at 13:35

Oooh zo fijn om te lezen dat ik niet de enige ben haha. Ik werk meestal in een cafe in Amsterdam, maar ben wel naar werkplekken aan het kijken. Dat lijkt mij namelijk ook fijn. En jij?

Reply
Nienke 1 november 2016 at 19:42

Fijn om te lezen, zeker na ons gesprekje tijdens Start Your Visionary Monday. 🙂 Ik ben me steeds meer aan het verdiepen in freelancen en krijg langzamerhand ook sterker het gevoel dat het écht iets voor mij is. Nu nog loslaten en vertrouwen op mezelf. 🙂

Reply
Deisy
Deisy 9 november 2016 at 21:56

Jaaah! Wat goed om te horen <3 Ik weet zeker dat je er een prachtig succes van kan maken. Je voelt zelf wanneer je er klaar voor bent om los te laten en dan komt dat vertrouwen vanzelf wel. Ik heb in ieder geval alle vertrouwen in jou.

Reply

Laat een reactie achter