Home Boss Babe Biz Boss Babe Biz | waarom ik zelfstandig ondernemer ben geworden

Boss Babe Biz | waarom ik zelfstandig ondernemer ben geworden

7 november 2016

waarom-zelfstandig-ondernemer

Zelfstandig ondernemer worden besluit je niet van de één op andere dag. Het is vaak een lang – heel lang in mijn geval -proces dat hierin voorafgaat. In dit artikel neem ik je mee met mijn proces. Hoe ik van een feestende student in een heuse ondernemer ben veranderd. Wie en welke gebeurtenissen mij hebben gemaakt tot wie ik ben en wat ik doe. En waarom ik heb gekozen om mijn financiële zekerheid opzij te zetten, een carrièreswitch te maken en zonder nul ervaring (of opdrachtgevers) mijn dromen achterna te gaan.  

Soms hoor je van die inspirerende verhalen. Mensen die al op jonge leeftijd wisten dat ze ondernemer wilden worden. Ze begonnen tijdens hun studie met hun eerste bedrijf. Tegen de tijd dat ze de 30 hadden bereikt, waren ze 10.000 ideeën en vier bedrijven verder. Zo’n ondernemer ben ik dus niet. Misschien was ik op jonge leeftijd wel bezig met geld verdienen (webdesign’s verkopen toen ik 16 was) maar echt ondernemen? Not really. Tijdens mijn studie was ik druk met feesten, drinken en vooral niet over mijn toekomst nadenken. Ik was jong en had mijn hele leven nog om over moeilijke zaken na te denken. Genieten met een grote G: dat was mijn allergrootste prioriteit. Natuurlijk had ik baantjes, want al dat feesten moest gefinancierd worden. Ik rolde gerust van de kroeg naar mijn werk, waarbij ik op mijn werk dan wel altijd keihard mijn best deed. Het was gewoon dat ik niet zo bezig was met mijn toekomst. Ik wist dat ik ooit directeur wilde worden (iets met geld en aanzien), maar dat idee schoof ik graag vooruit.

En toen, op 18 juni 2013,  werd mijn leven compleet op zijn kop gezet door het herseninfarct van mijn moeder.

Van niet weten naar ondernemen

Deze gebeurtenis heeft mij in alle opzichten veranderd. Het deed mij realiseren dat tijd het enige goed is waar we niet meer van kunnen krijgen. Geld, vrienden en materiële spullen? Allemaal dingen die we kunnen vermenigvuldigen als we willen. Tijd echter niet. Het is een gegeven en het is aan jou om deze tijd voor de volle 100% te benutten. Dat is exact wat ik wilde proberen. Ik wilde positiever in het leven staan, mijn dromen najagen en een leven leiden waar mijn moeder trots op geweest zou zijn geweest. Ik wist op dat moment echt niet wat ik wilde, maar ik was bereid om dit uit te zoeken.

In die periode begon ik ook met bloggen. Het was voor mij een manier om mijn verdriet te verwerken en anderen herkenning te bieden. Uiteindelijk bleek het veel meer dan dat te zijn. Het deed mij realiseren hoeveel ik ooit van schrijven had gehouden. In de periode waarin alles mogelijk was: de periode waarin ik nog kind was.  Ik wist dat ik hier meer mee wilde doen, maar op dat moment waren het enkel dromen en ideeën. Ik droomde van een baan waarin ik iets deed wat mij gelukkig maakte en waar ik plezier uit haalde. En inderdaad: waarbij ik mijn eigen tijd in kon delen. Was daar wellicht het eerste zaadje gepland voor ondernemer?

voor mezelf beginnen

Financiële zekerheid opzeggen en ervoor gaan

Hoe meer tijd er verstreek, hoe meer ik mij realiseerde wat ik echt wilde gaan doen. Ik was het zat om ideeën te hebben binnen een bedrijf waar niets mee werd gedaan. Doordat mijn functie toeliet om thuis te werken, merkte ik hoe erg ik hier van genoot. Beetje bij beetje realiseerde ik mij dat ondernemer lang niet zo gek klonk. Maar hoe moest ik dat aanpakken? Ik werkte in de financiële wereld en had totaal geen kaas gegeten van het ondernemerschap. Ik wilde iets met schrijven doen, maar had totaal geen ervaring hiermee (afgezien van mijn blog). Laat staan dat ik opdrachtgevers had. Ik besloot om die reden cursussen te gaan volgen en mijn droom beetje bij beetje uit te bouwen. Van niets doen werd ik namelijk niet wijzer.

Eerder dan verwacht werd ik echter gedwongen om een definitieve beslissing te maken.  Het voelde voor mij als een moment waarbij alles op zijn plek viel. Het herseninfarct van mijn moeder, mijn verandering hoe ik tegen de wereld aankeek en mijn liefde voor schrijven. Ik had inderdaad nog niet veel ervaring en nee ik had nog geen opdrachtgever, maar ik voelde aan alles dat dit het juiste moment was. Ik haalde diep adem en besloot op dat moment om mijn financiële zekerheid vanaf dat moment gedag te zeggen. Als ik het nu niet zou doen, zou het nooit gebeuren.

Mijn allergrootste drijfveer is zij

Mijn verhaal is niet buitengewoon. Ik heb niet al van jongs af aan een droom om ondernemer te worden. En ik ben niet geboren met een groot doel in dit leven. Ik ben gewoon een vrouw die door diepe dalen heeft ontdekt wat belangrijk is in dit leven. Wat zij belangrijk vindt in haar leven en waarom zij uiteindelijk de keuzes heeft gemaakt die zij heeft gemaakt. Mijn verhaal laat wel zien dat het mogelijk is om die dromen achterna te gaan. Om te ontdekken wie je bent, je niet door je eigen angst te laten leiden en altijd jezelf, je leven en je geliefde op hun daadwerkelijke waarde te leren schatten.

Om terug te komen op de eerste vraag. Waarom ben ik zelfstandig ondernemer geworden? Dat heeft maar één reden. Omdat ik mijn moeder trots wil maken. Zij is mijn grootste drijfveer in alles wat ik doe en nog ga doen in mijn leven. Met 30 jaar een eigen bedrijf, weet ik zeker dat mijn moeder dit een prachtige stap voor mij had gevonden. Maar wat zij nog belangrijker zou hebben gevonden? Dat ik mijn hart achterna ga en een leven bouw waar ik plezier uit haal. Of dit nu als ondernemer, danseres, vrachtwagenchauffeur of verpleger is. Zolang ik dus plezier heb in wat ik doe en mijn hart volg, weet ik dat ik op de goede weg zit en ik haar heel trots maak.

Dit vind je misschien ook leuk

29 reacties

Femke 7 november 2016 at 07:18

Ik vind het heel mooi dat je zo dit grote avontuur bent ingestapt en je dit gewoon doet! Ik weet zeker dat heel veel mensen dit niet durven, sowieso niet om financiële zekerheid op te geven. Daarover gesproken, je intro.. financiële onderzekerheid moet ongetwijfeld financiële zekerheid zijn.

Reply
Deisy
Deisy 9 november 2016 at 22:04

Dank je wel voor je oplettendheid (me like!) heb het gelijk aangepast want moest inderdaad financiële zekerheid zijn haha (oeps!). Zo lief ook je reactie en ben er zelf ook echt heel blij mee. Soms moet ik mezelf knijpen omdat ik dit avontuur in ben gegaan en het tot op heden nog zo goed gaat. Echt heel bijzonder en gek tegelijk.

Reply
Kim | Kimsbloglife 7 november 2016 at 09:42

Mooi en inspirerend artikel Deisy. Heel knap dat je hier gewoon voor bent gegaan en dat het werkt! Veel succes nog!

Reply
Tarinda 7 november 2016 at 10:04

Wat een mooi en emotioneel stukje. Bewonderenswaardig ook hoe je door zo’n heftige situatie juist zoiets moois hebt kunnen realiseren. Ik weet zeker dat je moeder supertrots op je is!

Reply
Sonja 7 november 2016 at 10:26

Wat een mooi stukje. Je moeder zal trots op je zijn! Ik vind het inspirerend hoe je de stap hebt durven zetten en niet voor de veilige weg hebt gekozen. Ik ben ook net voor mezelf begonnen en wil er helemaal voor gaan, maar vind het toch nog wel erg spannend allemaal. Vooral de onzekerheid of ik echt mijn brood ermee kan verdienen. Toch geloof ik dat ik het kan. Bedankt voor je stukje, ik blijf je volgen verder en hoor graag nog meer tips voor startende ondernemers!

Reply
Iris 7 november 2016 at 12:53

Wat een súpermooie blogpost. Ik heb heel veel bewondering voor jou!

Reply
Juna 7 november 2016 at 14:43

Wat een prachtige blogpost! Ik weet zeker dat je moeder oneindig trots is op jouw passie en de moed die je hebt getoond om je hart te volgen. Ga zo door!

Reply
Deisy
Deisy 9 november 2016 at 21:52

Aaah wauw: echt te lief <3

Reply
Sofie 7 november 2016 at 17:11

Heel dapper en mooi, als ik het zo lees heb je inderdaad een goede keuze gemaakt.

Reply
Manon 7 november 2016 at 18:00

Ik denk dat de mensen om je heen erg trots op je zijn!

Reply
Merel 7 november 2016 at 18:26

Wauw wat schrijf jij ontzettend fijn! Ik vind het altijd heel knap als mensen zo’n avontuur beginnen. Ik zit nog midden in mijn opleiding en denk dat zelfstandig ondernemer ook goed bij mij zou passen, hoewel een baan in loondienst af en toe wat meer rust zou kunnen geven. Gelukkig heb jij wel de juiste keuze gemaakt voor jou zelf!:)

Reply
Deisy
Deisy 9 november 2016 at 21:51

Dat vind ik altijd een heel mooi compliment dus dank je wel daarvoor <3 Heerlijk dat nog alle opties opstaan voor de toekomst en heel goed dat je er al over na aan het denken bent. Loondienst biedt inderdaad veel meer rust en je moet tegen een onzeker bestaan kunnen, maar de vrijheid die je ervoor terugkrijgt is echt een prachtig cadeau. Ik ben benieuwd naar je avontuur. X

Reply
Zo simpel is dan geluk 7 november 2016 at 20:35

Ik volg je blog nog niet zo heel erg lang, dus lees nu voor het eerst over je moeder. Ontzettend heftig om te lezen. Ik vind het mooi om te lezen dat deze heftige situatie er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat je nu je droombaan hebt. Knap van je dat je het op die manier hebt weten om te buigen.

Reply
Desi 7 november 2016 at 21:02

Wat een mooi en eerlijke post Deisy! Ik vind het echt heel inspirerend om te lezen hoe je zelfstandig ondernemer bent geworden en ik weet zeker dat je moeder heel erg trots op jou zou zijn.

Reply
Irene van de Laar 7 november 2016 at 21:06

Hi Deisy. Wat een toffe website en mooi blog heb je. Herkenning voor velen die het vaak niet zo kunnen verwoorden. Ik vond je altijd zo serieus op kantoor maar misschien was je gewoon moe van het stappen 😂. Ik blijf je met plezier en nieuwsgierigheid volgen!

Reply
Deisy
Deisy 9 november 2016 at 21:37

Wat ontzettend lief Irene. Dank je wel voor je prachtige complimenten. Haaha ja ik ben ook heel serieus als ik mijn werk doe, dus dat heb je helemaal goed gezien 😉 En wat leuk dat je mij blijft volgen: altijd leuke manier om contact te houden. Leuk!

Reply
Wendy 7 november 2016 at 21:32

Super Deisy! Ik heb altijd in je geloofd! Je moeder zal trots op je zijn!

Reply
Anna 7 november 2016 at 22:12

Wat een mooie post. Erg bijzonder dat je dit kwetsbare verhaal zo durft te delen. Wat zal je moeder ongelooflijk trots op je zijn. Want wat een ballen dat je deze stap gezet hebt. Echt, ik vind het zo tof! Het lijkt me namelijk juist alleen maar enger om de stap te zetten nadat je financiële zekerheid gekend hebt. En jij hebt het gewoon gedaan. Yes!

Reply
Lilian 7 november 2016 at 23:42

Mooi artikel hoor! “Geld, vrienden en materiële spullen? Allemaal dingen die we kunnen vermenigvuldigen als we willen. Tijd echter niet. Het is een gegeven en het is aan jou om deze tijd voor de volle 100% te benutten” Kun je die ook bestellen op een tegeltje?

Maar serieus, mooi om te lezen hoe je van iets heel verdrietigst zoiets moois hebt kunnen maken.

Reply
Romy 8 november 2016 at 07:07

Wauw. Dank je wel, jd hebt geen idee hoe goed de timing van dit artikel voor mij is.

Reply
Deisy
Deisy 9 november 2016 at 21:35

Wat lief Romy! Dank je wel voor jouw fijne reactie. X

Reply
Saskia 8 november 2016 at 10:54

Wat een mooi artikel en zo tof dat je ervoor bent gegaan. You go girl! Het zou zelf niets voor mij zijn, ik ben erg blij met mijn financiële zekerheid en mijn baan 🙂

Reply
Deisy
Deisy 9 november 2016 at 21:34

Zo lief Saskia <3 En ben heel blij om te horen hoe blij jij bent met het huidige leven en je baan. Dat is wel het allerbelangrijkste vind ik <3

Reply
Simone 8 november 2016 at 23:50

Wat mooi geschreven lieve Deisy. Je hebt een hele dappere keuze gemaakt die velen niet aandurven. Daar mag (correctie moet) je trots op zijn!

Reply
Wendy 10 november 2016 at 22:08

Lieve Deisy, ik zit in eenzelfde schuitje als jij. Wil nu leven, vrijheid en met mijn passie voor schrijven geld verdienen. Ik ben heel benieuwd om meer van je te lezen en ga je dan ook graag volgen.

Reply
Deisy
Deisy 11 december 2016 at 23:29

Wat ontzettend lief Wendy en als je vragen hebt dan kun je ze altijd aan mij stellen. Vind het altijd leuk om te kletsen over onze passies en wellicht dat ik je ergens mee kan helpen <3

Reply
Linda 19 november 2016 at 17:04

Wauw mooi geschreven Deisy! Tof dat je er gewoon voor bent gegaan en dat het zo goed voelt. Je moeder zou ongetwijfeld heel trots zijn 🙂 Keep it up!

Reply
November inspiratie: een dubbele dosis - Aandachtige Blog 12 december 2016 at 12:42

[…] vooraf gaan en ook Galina schreef een eerlijk stuk over haar angsten. Topper Deisy legt uit waarom ze zelfstandig ondernemer is geworden, en daar raakte ik stiekem een beetje emotioneel van! En ook girlboss Melle is goed bezig, door […]

Reply
Inge 27 december 2016 at 09:47

Heel gaaf dat je de stap hebt gezet! Ik wil het heel graag, maar hiervoor moet ik eerst nog een hoop stappen ondernemen (en voorbereiden) en opdrachtgevers vinden en.. ja the list goes on and on and on. 🙂

Reply

Laat een reactie achter