Home Boss Babe Biz 6 dingen die ik nodig heb om als zelfstandig ondernemer goed te functioneren

6 dingen die ik nodig heb om als zelfstandig ondernemer goed te functioneren

8 maart 2017

We krijgen allemaal dagelijks heel wat taken op ons bordje. Of dit nu als moeder, vriendin, collega of ondernemer is. Om die reden is het belangrijk om te weten wat er bij jou voor nodig om goed te functioneren. Dat je lekker in je vel zit en je de goede tools hebt om aan de slag te gaan om jouw magie tentoon te stellen. Hierdoor behaal je niet alleen mooie resultaten, maar ben je ook blij en tevreden met jezelf. Ik vertel je welke 6 dingen mij helpen – en die ik dus echt nodig heb – om als zelfstandig ondernemer goed te functioneren. 

Laptop |  Als ik eraan denk, lopen de rillingen over mijn lijf. Dat er iets met mijn laptop zou gebeuren * klopt het snel ergens af *. Zonder mijn laptop ben ik immers niets. Alles staat erop: van mijn opdrachten tot aan mijn administratie en mijn videomateriaal tot aan mijn foto’s. Mijn laptop is dus voor mij als zelfstandig ondernemer het allerbelangrijkste. En daarom ben ik er dan ook best zuinig op. Althans: ik doe mijn best. Vergeten we die ene keer dat ik hem keihard van de trap af heb laten vallen.

Telefoon | Een paar weken geleden is mijn telefoon dus overleden. Eén ding kan ik je daardoor vertellen: zonder mobiele telefoon is het leven als zelfstandig ondernemer een stuk lastiger. Natuurlijk is bereikbaar zijn heel belangrijk (lees: je bent zo populair dat je om de 5 minuten wordt gebeld not), maar ook al je social media binnen handbereik is fijn.  En wat dacht je van de agenda vol met afspraken? Enige voordeel van de situatie? Minder afleiding want geen social media. Op dit moment – omdat mijn telefoon het heeft begeven – zit ik eraan te twijfelen om weer op een Iphone over te stappen. Ik heb heel lang een Iphone gehad, maar toen overgestapt naar een ander merk. Nu mijn telefoon dus stuk is gegaan kriebelt het toch weer om een Iphone te kopen: een Iphone 7 Plus denk ik dan. Als iemand nog advies voor mij hierin heeft?

Notitieboek | Als tekstschrijver krijg je heel wat informatie van je klanten, maar ook veel dingen daarnaast om te onthouden. Om die reden draag ik altijd een notitieboek bij mij. Ja, ik ben inderdaad zo iemand van de oude stempel die het allemaal graag opschrijft. Op die manier blijft het bij mij beter hangen. Iemand nog meer last van? Daarnaast schrijf ik ook al mijn dromen, doelen en andere gekke hersenspinsels in mijn notitieboek op. Het ziet er niet zo mooi uit als sommige bullet journals, maar het vervult zijn taak. En dat is toch voldoende, niet?

Handige programma’s | Zonder Word – of een ander tekstbewerkingsprogramma – wordt het heel lastig om mijn werk te doen. Toch zijn er daarnaast nog een aantal programma’s die voor mij essentieel zijn. Wat dacht je van bijvoorbeeld Toggl om je tijd bij te houden als ondernemer (voor de Belastingdienst)? Of Evernote waar je al je te gekke ideeën op kunt schrijven als je je notitieboek niet bij de hand hebt. Daarnaast gebruik ik Google Calender, Rescuetime en Skype op bijna dagelijkse basis. Misschien leuk om hier een uitgebreid artikel aan te weiden?

Af en toe leuke mensen | Jaaa! Die heb je namelijk ook nodig. Om inspiratie op te doen, mee te brainstormen of gewoon even je eitje bij kwijt te kunnen. Ik denk dat dit mijn kracht ook is geweest in mijn beginperiode. Ik heb heel erg veel geïnvesteerd in lieve mensen en hun hulp. In je eentje is het leuk, maar met z’n tweeën komen er altijd nog mooiere resultaten. Ook weer niet te vaak, aangezien je anders niet meer aan werken toekomt (wat mij weleens overkomt hihi).

Goede zorg voor mezelf | Dat schiet er eerlijk gezegd nog weleens bij mij in, maar wel belangrijk als zelfstandig ondernemer. Dat betekent dus: goede nachtrust, goede werkbalans (oeps) en daarmee ontspanning, gezond eten, genoeg drinken en sporten. Ik heb gemerkt dat als ik goed voor mezelf zorg, ik veel rustiger in mijn hoofd word en daardoor meer werk kan verzetten. Wat mij betreft iets wat nog weleens over het hoofd wordt gezien, maar wat net zo belangrijk is als de bovenstaande dingen.  

Wat zijn voor jou belangrijke tools in je leven? Of bepaalde rituelen? 

Dit artikel maakt onderdeel uit van een samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

21 reacties

Amy 8 maart 2017 at 08:03

Stuk voor stuk goede punten! Zonder laptop en telefoon ben je nergens, maar leuke mensen om je heen en vooral goed op jezelf letten is key. Zo belangrijk om die basis goed te hebben! (Grappig trouwens, voor mij staat dezelfde samenwerking op de planning.. leuk!)

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 10:48

Jaaaah! Helemaal met je eens hier hoor. Jij hebt trouwens een Iphone 7 toch? Hoe bevalt hij? Ik hoor er namelijk gemengde verhalen over. En superleuk van je samenwerking. Ik vind hen een geweldige partij en werk altijd superfijn met hen samen. YAY! dus voor mooie samenwerkingen. X

Reply
Veerlez 8 maart 2017 at 08:49

Alle punten zijn heel sterk, ik ben momenteel extreem blij met Toggl en Trello! Daar mee hou ik overzicht in alles! Ideaal! Ik mis nog wel google drive in het lijstje, maar wellicht is dat weer meer voor wanneer je samen werkt met anderen. Ik vind het ideaal dat je in allerlei bestanden kan werken wanneer je online bent. Tegenwoordig zijn we toch bijna altijd online, dus waarom niet? Zo heb je altijd een automatische backup en de laatste versie paraat.

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 10:46

Trello! Hoe bevalt dat? Ik zit daar nog een beetje over te twijfelen, maar staat ook echt hoog op mijn lijstje om te proberen. Google Drive inderdaad! Helemaal vergeten weet je dat haha. Lekker handig weer hoor Deisy 😉 Echt top hoe je geregeld hebt. Inspiratie hier * gaat gelijk aan de slag voor de backup* <3

Reply
Henrieke 8 maart 2017 at 08:50

Vergeet nooit om je laptop ook te backuppen, als daar alles op staat. 😉
Eigenlijk staan al mijn belangrijke bestanden in Dropbox, zo kan ik er altijd bij.

Die goede nachtrust, daar mag ik beslist wat beter op gaan letten. 🙂

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 10:44

Hahaha! Ja ik ben daar dus zo slecht in. Gelukkig heb ik een vriend die mij altijd helpt herinneren: heb je al een back-up gemaakt Deisy? Ga dat eens snel doen 😉 Ben ik hem echt heel dankbaar voor, want zonder hem zou er dus totaal geen back-up zijn (oeps). En een goede nachtrust is inderdaad belangrijk. Lekker vroeg naar bed vanavond zeg ik ;-). X

Reply
Josianne 8 maart 2017 at 09:29

Ik werk standaard met Dropbox, daar zou ik dus echt niet zonder kunnen. Al m’n werk staat daarop. En dit was dus ook meteen m’n redding toen mijn laptop dus wél overleed haha.

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 10:42

Wauw! Dat is zo fijn inderdaad dat dit je redding is geweest. You GO! Ga ook maar snel even alles op Dropbox neerzetten in het geval dat er inderdaad iets gebeurt. X

Reply
Ayla 8 maart 2017 at 09:40

Goede punten! Het ‘leuke mensen’ gedeelte ontbreekt nog enorm bij mij, en ik merk dat ik het moeilijk vind om mezelf soms te motiveren of dat ik terugdeins voor een uitdaging. Ik hoop dat ik binnenkort met wat mensen kan gaan koffiedrinken en dan die inspiratie te krijgen!

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 10:42

Wat jammer Ayla. Daar kun je juist zoveel energie van krijgen. Vind je het leuk om een keer samen kopje koffie te drinken anders? Lijkt mij geweldig om je een keer te mogen ontmoeten namelijk. X

Reply
Anna 8 maart 2017 at 10:00

Oeh, Toggl ken ik nog helemaal niet. Ik ga snel eens even een kijkje nemen! Klinkt wel handig :). En verder: helemaal eens met dit lijstje. Allemaal super hard nodig! Oef, ik ben ook altijd zó bang dat mijn laptop iets overkomt. Horror!

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 10:40

Ja Toggl is echt geweldig hoor. Soms vergeet deze nog weleens aan te zetten, maar anders doet hij zijn werk fantastisch haha 😉 JAH! Wat fijn om te horen dat je eens bent met dit lijstje en laptop: nee daar wil ik niet aan denken 😉 X

Reply
Charelle 8 maart 2017 at 10:52

Jaaa, heel herkenbaar allemaal! Vooral dat van leuke mensen. 😉

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 13:41

Hahahaha. Jaaaaah. Zeker weten. Leuke mensen rouleren de wereld 😉 X

Reply
Lilian 8 maart 2017 at 21:39

Heel herkenbaar! Ik gebruik overigens een chromebook, dat werkt als een laptop en gaat in één tel aan omdat er niks op staat. Alles staat in de cloud. Dus als hij stuk gaat sla je gewoon een nieuwe chromebook open, je logt in en je hebt al je gegevens 🙂

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 22:06

Wat ontzettend handig zeg Lilian. Dat wist ik niet eens haha. Ik weet wel dat je dat met je tabladen heeft, maar dus niet je Chromebook zelf. Mijn vriend heeft er eentje dus ga maar eens flink speuren. Dank je wel voor deze geweldige tip!

Reply
Eva 8 maart 2017 at 21:56

Jaa te herkenbaar, zelfs nu nog maar net begonnen ben! Ben trouwens heel heel groot fan van Toggl! En van leuke mensen! Jeej!

Reply
Deisy
Deisy 8 maart 2017 at 22:07

Zo gaaf dat je begonnen bent en dat je het al zo goed gaat (ja ik zie soms wat voorbij komen op Twitter). You go topper! En Toggl is inderdaad fijn, ook al vergeet ik hem dus soms af en toe aan te zetten. Work in progress, work in progress. X

Reply
Lauryn 12 maart 2017 at 15:32

Aah dit herken ik zo erg!

Reply
Deisy
Deisy 20 maart 2017 at 22:16

Aaah wat tof om te horen zeg <3

Reply
Kim 12 maart 2017 at 21:25

Oeh zo herkenbaar dit! Sinds ik een bedrijf heb ren ik mijzelf verdacht veel voorbij (oepsiee!) maar het gaat goed komen, morgen start ik met yoga :p.
Misschien ook iets voor jou?

Reply

Laat een reactie achter