Home Persoonlijk Mijn eigen leermoment: jezelf echt leren kennen

Mijn eigen leermoment: jezelf echt leren kennen

26 februari 2016

jezelf leren kennen

Als ik een eigenschap belangrijk vind (bij mezelf en bij anderen) is het wel eerlijk zijn en eerlijkheid naar elkaar te tonen. Ondanks dat ik kan zeggen dat ik vrij eerlijk tegen anderen ben, kwam ik er deze week achter dat ik niet altijd helemaal eerlijk tegen mijzelf ben op sommige vlakken. Dit was een groot leermoment waarop ik mijzelf weer een beetje extra leerde kennen. Vandaag vertel ik jou er meer over.

Heb jij weleens het gevoel gehad dat je -voor jouw gevoel- een geweldig feestje aan het geven was en dat er iemand naar je toe kwam en tegen je zei “ik weet niet waar jij mee bezig bent, maar volgens mij gaat het niet helemaal goed“. Deze persoon zette jou even met beide benen op de grond en vertelde jou iets waar je -kennelijk- heel erg blind voor was (tot nu toe dan). Afgelopen week overkwam mij dit gevoel en raakte ik daar toch wel ondersteboven van. Wat happend Deisy zul jij je nu afvragen? Nou, uiteraard ga ik dat met je delen inclusief mijn lessen die ik ervan heb geleerd (ja want die zijn er altijd).

EEN ANEKDOTE OVER BESLISSINGEN

Ieder dag moeten we beslissingen nemen. Alleen de ochtend al is wat dat betreft zenuwslopend te noemen voor een gemiddelde vrouw. Wat nemen we vandaag als ontbijt? Gaan we onze haren vandaag wassen of gooien we deze gewoon -lekker makkelijk- in een staart? En wacht dacht je van de “what in the world ga ik vandaag aantrekken?”. Yup, vrouw zijn is niet simpel en daar schreef ik al eerder een artikel over (en daar gaat dit artikel dus niet over). Naast al deze kleine beslissingen komen er soms beslissingen langs die er echt toe doen. Deze beslissingen brengen vaak een hoop verandering met zich mee en hebben een hele grote impact op jouw huidige, maar ook jouw toekomstige ik. We proberen deze beslissingen naar onze beste capaciteiten te nemen waarbij het populaire “volg je hart” altijd de boventoon voert.

Hoewel ik altijd in de veronderstelling was dat ik altijd mijn hart volgde, werd ik afgelopen week toch met de waarheid geconfronteerd dat dit dus niet het geval is. Ondanks dat ik weet wat mij hart wil, luister ik soms -net iets vaak- naar mijn verstand. Een kleine miscalculatie van mijn kant waaruit blijkt dat ik mijzelf toch nog niet zo goed ken als dat ik zou willen.

jezelf leren kennen

JEZELF LEREN KENNEN BEGINT MET EERLIJKHEID

Deze realisatie mag voor sommige heel negatief klinken (want die Deisy kent zichzelf niet door en door), maar eigenlijk was ik ontzettend blij dat iemand mij even met de neus op de feiten drukte (ook omdat ik weet dat het van een goed hart komt, dat is wel belangrijk!). Hierdoor realiseerde ik mij namelijk dat er genoeg werk aan de winkel is en dat ik veel meer dingen kan doen en het mezelf zoveel makkelijker kan maken in dit leven als dat ik nu al doe. Voor zover ik weet zijn er trouwens maar weinig mensen die zichzelf door en door kennen, maar zijn we ons hier helaas niet altijd bewust van. Dit gaat pas spelen (en komt tot leven) op het moment dat er iets gebeurt waarmee je ermee wordt geconfronteerd. Sommige mensen zullen dit leermoment negeren  en anderen zullen zulke momenten aangrijpen om te veranderen aangezien zij van mening zijn dat het universum hen op dat moment een hand toereikt. Dit is hoe ik ermee omging afgelopen week:

Niet negeren | Erachter komen dat je jezelf wat minder kent dan je had gedacht kan ik het begin ontzettend vervelend voelen. Wat het echter niet beter maakt is om het te negeren en te doen alsof het niet bestaat en te hopen dat je het volgende keer beter aanpakt. Haal je kop dus uit het zand als het belangrijk voor je is en het ertoe doet. Het betekent dat je gewoon menselijk bent (dus jezelf neerhalen gaat niet helpen) en dat je hier en daar wat verkeerde inschattingen van jezelf hebt gemaakt. No biggie here, right?

Reflecteren | Wanneer een dergelijk leermoment je overvalt, denk dan na of het iets is wat je zou willen veranderen (als het belangrijk is) of dat jij er content mee bent zoals het is. Sommige dingen zijn goed om te weten, maar hoeven geen acties op genomen te worden. Andere dingen zijn zo belangrijk, dat de enige reactie is om tot actie over te gaan. Dit is enkel en alleen wat jij kunt beoordelen en hoe jij kunt handelen.

Hallo, leermoment pur sang | Hoewel het op dat moment niet zo voelde, wist ik -na een diepe ademhaling- dat dit niets voor niets gebeurde en dat ik hier alleen maar door zou kunnen groeien. Het vertelt je waar jij eventueel nog aan dient te werken om volgende keer niet in een dergelijke situatie te belanden c.q. het een stuk makkelijker voor jezelf te maken. Dit zijn de momenten die je moet koesteren en waar je alles moet uithalen wat erin zit.

De afgelopen week heeft mij toch maar weer eens laten zien hoe leuk het leven soms kan zijn en hoeveel bijzonder en gekke dingen we iedere dag nog van onszelf kunnen leren. Dit zal ons uiteindelijk, dat geloof ik dan, brengen tot de persoon die wij willen zijn. En op dat moment kunnen we dan ieder geval zeggen dat we onszelf door en door kennen, door alle ups en downs die we hebben mogen ervaren en alle wijze lessen die wij hieruit hebben getrokken. Dat is in ieder geval nu al het moment waar ik naar uit kijk en waar ik het voor doe. Jij ook?

Heb jij weleens een moment in je leven gehad dat je je realiseerde dat je jezelf toch niet zo goed kende als dat jij zou willen? En hoe ging jij hiermee om?

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

veerlez 26 februari 2016 at 09:29

Ik denk dat niemand zichzelf 100% kan kennen, dit ook omdat je altijd verandert. Het leven is één grote leerschool en daardoor ben je ook nooit uitgeleerd over jezelf!

& het fijne is dat je van zo’n realisatie, wat een negatief gevoel opwerkt, toch iets positiefs kan maken! Daar ligt je kracht! Erg mooi om te zien!

Reply
Deisy
Deisy 29 februari 2016 at 20:53

Dat heb je echt heel mooi gezegd meis: het leven is inderdaad een grote leerschool en ben toch ook wel blij dat we nooit uitgeleerd zijn (zou anders zo saai zijn haha). En dank je wel voor je lieve compliment: ik heb inderdaad geleerd dat positiviteit je door de diepste dalen kan trekken <3

Reply
Irma 26 februari 2016 at 09:45

Wat tof hoe je dit zo oppakt en het inziet. Sterk geschreven stuk weer, vind je echt de inspiratiekoningin van mijn Bloglovin’ lijst! En deze quote: “De afgelopen week heeft mij toch maar weer eens laten zien hoe leuk het leven soms kan zijn en hoeveel bijzonder en gekke dingen we iedere dag nog van onszelf kunnen leren.” AMEN!

Reply
Deisy
Deisy 29 februari 2016 at 21:02

Heel erg bedankt voor je lieve compliment Irma over dit artikel en over mijn blog. Ik ga dit echt niet snel vergeten en blijf dit koesteren. Deze reactie behoort nu al tot een heel fijn geluksmomentje 😉

Reply
Melle 26 februari 2016 at 10:37

Oeh, goede vraag! Meestal is zo’n moment heel confronterend maar tegelijk vind ik het ook heel interessant. Het is ook wat Veerle zegt, ik denk niet dat het moment er ooit komt dat ik mezelf 100%. Maar dat maakt het wat mij betreft juist erg interessant.

Reply
Melissa 26 februari 2016 at 10:49

Ik denk dat we onze hele leven onszelf beter leren kennen, we blijven tenslotte ook veranderen als persoon (wat alleen maar goed is). Maar juist is het leuk als je jezelf beter leert kennen en daarin groeit. Positiviteit, I like! Ik leer ook steeds meer over mezelf doordat ik eindelijk antwoord heb op wie ik ben als persoon 😉

xxx

Reply
jackie 26 februari 2016 at 11:19

waarom ontdek ik jouw blog nu pas….
ben al een paar dagen van alles aan het lezen… Dit sluit perfect aan op waar ik op dit moment veel mee bezig ben, zelf ontwikkeling, uit een dal komen, enz..

Dit is ook zo herkenbaar…
eerlijk zijn vind ik heel belangrijk, ben ik in het algemeen ook wel..
Behalve tegen mezelf, daar wilt het nogal eens mis gaan..

Reply
Deisy
Deisy 29 februari 2016 at 22:27

Hahaha! Nou welkom op mijn blog lieve dame 😉 En wat blij om te horen dat je met je eigen ontwikkeling bezig bent: ik denk dat dit echt zo belangrijk is en dat je daardoor alleen maar nog mooier kunt worden. We gaan er gewoon samen aan werken om te leren wat eerlijker tegen ons zelf te worden, wat vind jij?

Reply
Justine 26 februari 2016 at 11:22

Inspirerend! De zoektocht naar jezelf (ja dat klinkt super heftig) duurt je hele leven en je komt jezelf meestal pas tegen op extreme momenten. Als er iets heel erg mis gaat of als er een onverwachte wending in je leven voorbij komt. Dan moet jetwel eerlijk zijn naar jezelf toe. Ik denk altijd dat ik mezelf goed ken, maar ik denk dat ik mezelf nog beter ga leren kennen als ik straks een jaar alleen ga reizen. Confronterend maar wel een groot leerproces waar ik naar uit kijk!

Reply
Rachel Kromdijk 26 februari 2016 at 12:10

Reflecteren is voor mij heel belangrijk als ik iets niet leuk vind wat mijn vriend doet ” of wat ik denk dat die doet” dan moet ik ook een knop omzetten met.. Rachel heb je dit zelf nooit vroeger gedaan? Jawel oke nu je mond houden dan.. en let it go.
Dat doe ik ook met andere dingen als ik opzoek ben naar mezelf..

Reply
Deisy
Deisy 29 februari 2016 at 21:03

Wat goed dat je hier zo mee bezig bent Rachel: dat is echt een kwaliteit die je zeker moet blijven vasthouden aangezien deze je nog ver kan brengen (jezelf nog beter leren kennen).

Reply
Anna 26 februari 2016 at 12:32

Eerlijkheid is inderdaad the key. Soms wil je gewoon echt ergens niet aan toegeven (al weet je heus wel dat er iets misgaat). Een lastig punt. Heel inspirerend om erover te lezen!

Reply
Femke 26 februari 2016 at 13:30

Ja hoor, dit is herkenbaar. Gelukkig is dit al wel een hele poos geleden maar zo’n situatie zet je wel aan het denken he. Mooi hoe jij hier weer zo’n inspirerend artikel van maakt.

Reply
Sandra 26 februari 2016 at 13:43

Gelukkig heb ik al die ‘shit’ al in mijn tienerjaren meegemaakt. Eigenlijk durf ik nu wel te zeggen dat ik mezelf goed ken door alles wat ik heb meegemaakt toen. Jup, klinkt misschien stom maar ik ken mezelf wel goed. 🙂

Reply
Deisy
Deisy 29 februari 2016 at 21:04

Wat fijn om te horen dat je jezelf goed kent Sandra. Ik dacht het ook haha, maar toch kan het leven je verrassen 🙂 Ik hoop dat ik ooit ook kan zeggen dat ik mijzelf volledig ken en met ogen dicht beslissingen maak die goed voor mij zijn.

Reply
Darina 26 februari 2016 at 15:49

Wat je heb dit goed geschreven. Ik ken mezelf wel redelijk goed. En eerlijkheid is zo ontzettend belangrijk. We blijven leren, elke dag weer.

Reply
Manon 26 februari 2016 at 16:17

Ik denk dat je jezelf je hele leven leert kennen bij bepaalde situaties en vaak is dat op de minst leuke situaties.

Reply
Deisy
Deisy 29 februari 2016 at 21:05

Daar heb je, hoe vervelend dit ook is, inderdaad echt gelijk in Manon. Het zijn zulke momenten dat je wakker wordt geschud.

Reply
Joyce rdt 26 februari 2016 at 19:18

Absoluut… ik hoor ook heel vaak mensen om me heen roepen dat ze zichzelf echt wel kennen.. Believe me, dat is een proces en het duurt nog wel even voordat je jezelf echt goed kent. Soms een lastige weg, maar uiteindelijk de allermooiste!

Liefs.x

Reply
Linda 27 februari 2016 at 10:18

Wauw, mooi stuk! En best wel een beetje herkenbaar. Inderdaad een heel fijn leermoment zoiets, of het nu een inzicht is waar je juist wel of juist niet blij mee bent.

Reply
Vivian 29 februari 2016 at 19:17

Hele goeie! Ik ben heel bewust bezig met reflectie en zelfinzicht, maar het echt helemaal eerlijk zijn tegen mezelf is vaak nog lastig, voor iedereen wel denk ik.

Reply
Sabine 1 maart 2016 at 18:26

Ik denk dat het heel moeilijk is jezelf 100% te leren kennen. Soms zijn er mensen die dan iets zeggen of doen, of situaties, waarbij ik echt denk: shit, dit had ik niet gedacht… Heel confronterend. Is ook niet erg denk ik, zo kun je blijven groeien.

Reply

Laat een reactie achter