Home Persoonlijk Taxi, taxi, please!

Taxi, taxi, please!

8 september 2014

uber-taxi

Als je in een grote stad woont, zoals ik in Amsterdam, is een taxi je niet geheel onbekend. Oké, oké het is wellicht niet zo’n populair vervoersmiddels als in The Big Apple, maar onderschat deze fijne reismogelijkheid niet. Niets is namelijk lekkerder dan na een avondje stappen c.q. na lekker uit eten te zijn geweest, in een taxi te stappen die je helemaal bij je voordeur brengt. Helaas bestaan er tegenwoordig veel misvattingen over het nemen van een taxi. Het zou gevaarlijk zijn, je wordt (niet alleen letterlijk) afgezet en uiteraard de meest bekende: het is vrij prijzig. Nu zeg ik niet dat de taxi een goedkoop reismiddel is, maar je moet natuurlijk ook je gemak meerekenen.

Het is zo jammer dat het nemen van een tax niet zo leeft in Nederland, vandaar dat ik heb besloten om een “ode aan de taxi” te schrijven en daarmee nog een paar extra tips & tricks te coveren. Oke lets go dames…

DE TAXI EN HAAR REPUTATIE 

De eerste vraag die bij mij opkomt is waarom in Nederland de taxi zo achterblijft, terwijl deze hot and happening is in steden als bijvoorbeeld New York of Parijs?

Ik denk dat het komt omdat wij Nederlanders veel te praktisch zijn en vaak graag onze hand op de knip houden. Gierig zeg je? Nee dat niet. Het praktische in ons zorgt er namelijk voor dat we vaak het nut niet van een taxi zien (de metro of bus is overal te vinden) en daarmee enkel de nadelen in plaats van de voordelen zien. Daarnaast zorgen de “vaak” woekerprijzen er ook niet voor dat we snel een taxi willen nemen. Ook ik heb namelijk vaak genoeg getwijfeld of ik een taxi voor 20 euro wilde nemen of een busrit voor maximaal acht euro. Daarnaast hoor je tegenwoordig ook vaak verhalen over “taxichauffeurs” die je beroven. Hierbij gaat het dan dus niet om de echte taxichauffeurs (die een licentie hebben), maar over mensen die zich voordoen als een chauffeur. Dit zorgt ook niet snel dat een Nederlander graag de taxi neemt.

Verder weet men nooit zo goed waar een taxi zo snel vandaan gehaald moet worden en telefoneren garandeert je nog niet van het hebben van een taxi (tenzij je een dag van tevoren belt, maar op de avond zelf wordt het tricky, believe me). Vandaar dat ook zo weinig mensen de taxi nemen: wie heeft er nou zin om in de holst van de nacht op een taxi te gaan wachten met gevaar voor eigen leven…

DE REDDING IS NABIJ 

Laatst, toen ik een aantal vrienden op bezoek had, zei een vriend tegen mij: o ik ga nu, want ik zie dat mijn taxi dichtbij is. Ik keek hem met een verbaasde blik aan: “hoe weet jij nou dat je taxi bijna in de buurt is?” Toen liet mijn vriend mij iets zien wat mijn leven zou veranderen. I know I know, a little bit dramatic but you get the point?

De vriend had het over de app genaamd “Uber”. Dit is een app waarmee je een taxi besteld, maar deze app betekent zoveel meer. Met deze app kan je zien waar de dichtstbijzijnde taxi zich bevindt. Daarbij kan je zelfs zien wie de chauffeur is en de app registreert of jouw chauffeur (waar je zo’n gezellige ritje mee hebt gehad vorige keer) tot je beschikking staat. Daarnaast is Uber een zeer concurrerend taxibedrijf. Dit zorgt ervoor dat zij voor -een stuk lagere- prijzen de taxirit aan kunnen bieden. Ook kan je vaak kortingsbonnen vinden, waardoor je al gauw 10 tot 20 euro kan besparen op je rit. Ook fijn: je kan van tevoren al uit laten rekenen wat “waarschijnlijk” je rit zal kosten zodat je niet achteraf met een grote rekening komt te zitten. Uber speelt daarnaast in op het feit dat wij dames steeds minder contant geld bij ons hebben. Je hoeft de rekening namelijk niet gelijk af te tikken, deze wordt een paar dagen later van je rekening afgeschreven (en je krijgt zelfs een prachtige factuur voor je nog mooiere administratie haha).

Nieuwsgierig naar Uber? Check hun site hier dan. Ik zeg: probeer het een keertje, het zal je niet tegenvallen. Wellicht dat deze trend er voor kan zorgen dat ook de taxi opnieuw zijn intreden maakt (of moet ik zeggen voor het eerst) in Nederland? Heb ik trouwens al gezegd dat je bij Uber in de nieuwste auto’s wordt vervoerd. Je voelt je echt een prinsesje: vooral door het waterflesje dat klaar voor je ligt. Which girl doesn’t want to feel a princess all over again?

Ken jij Uber en wat vind je er van? Spreekt zo’n taxibedrijf / het idee jou aan?

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter