Home Persoonlijke ontwikkeling 3 redenen waarom jij vaker zou moeten huilen

3 redenen waarom jij vaker zou moeten huilen

10 februari 2015

vaker huilen

De meeste van ons zijn wel bekend met het gezegde “life is better when you’re laughing“. En er zijn inderdaad genoeg redenen te bedenken waarom lachen zo goed voor een mens is. Waar weinig mensen bij stil staan is dat huilen eigenlijk net zo goed voor je kan zijn. Net als lachen is huilen niets voor niets een reactie van het menselijk lichaam op een bepaalde emotie. Deze proberen te verbergen is dus nooit goed. Ben jij dus iemand die zich altijd kranig probeert te houden, lees dan verder. Misschien is dit namelijk wel helemaal niet goed.

WAAROM IS HUILEN GOED VOOR EEN MENS?  

Van huis uit heb ik altijd geleerd dat huilen een bepaalde zwakheid toont. Ik ben dan ook iemand die weinig huilt om mensen heen, juist omdat ik mij dan ontzettend schaam. Nee ik zet liever mijn grote lach op en antwoord: “het komt allemaal goed hoor”. Of ik daarna in mijn eentje ga zitten huilen? Nee dat ook niet, want huilen is gewoon bij mij altijd een teken van zwakte geweest (en nee daar wil ik niet aan toegeven).

De afgelopen tijd heb ik echter ervaren dat je verzetten tegen huilen net zoiets is als zwemmen tegen de stroming: zinloos! Op een of andere manier zal het er namelijk wel een keer uit komen en meestal dan 1000x erger. Verzet jij je ook om te huilen? Doe dit alsjeblieft niet. Huilen heeft namelijk ook een paar positieve eigenschappen:  

  • Stressontlading. Verdriet of pijn zorgt bij veel mensen voor stress. Een manier om dit te ontladen is -je raadt het al- huilen. Als jij niet huilt en je tegen het gevoel verzet, zal het stressniveau alleen nog maar hoger worden. Ik heb dit in het leven vaak ervaren. Omdat ik niet wilde huilen, bleef ik maar op mijn tenen lopen totdat het -denkbeeldige- ballonetje knapte. Wat ik overhield? Een gigantische aanhoudende hoofdpijn doordat ik de stress zo hoog had laten oplopen. Huilen is dus goed om de stress van het probleem (waar jij verdrietig om bent) te ontladen.
  • Loslaten van je emoties. Ik ga het nogmaals benadrukken: een reactie van je lichaam om te huilen bestaat niets voor niets. Deze emotie wil eruit! Als jij alles op gaat kroppen geef je jouw lichaam geen mogelijkheid om de balans tussen emoties te vinden (blijdschap, verdriet, angst): je blijft constant tegen dat verdriet aanhikken (de ene keer wat minder dan de andere keer) en zal het niet los kunnen laten. Oplossing om dit niet te ervaren? Huilen! Huilen reinigt namelijk de ziel. Daarmee kan je lichaam (en jij) van het vervelende gevoel afkomen en vind je weer beter balans tussen de verschillende emoties (en kan je ook die andere emoties echt ervaren).
  • Goed voor de verdieping van relaties. Helaas kunnen wij mensen nog steeds geen gedachten lezen. Je “groot” houden voor je partner, vrienden, ouders heeft dan ook geen enkele zin. Niet alleen gaat dit voor spanning tussen jou en je geliefde zorgen (die frustratie moet toch ergens naartoe), maar ook zal jullie relatie weinig diepgang kennen. Het is namelijk heel gemakkelijk voor een vriendin om bevriend met jou te zijn als je happy bent, maar is zij dat ook nog wel als je met grote rode betraande ogen voor haar staat? De enige manier om dit te ontdekken is om een keer je schild te laten zakken en te huilen (in plaats van de tranen wegslikken). Wil zij na deze (toch wel dramatische) scene nog bevriend met jou zijn? Dan weet je dat je een vriendin voor het leven hebt. En dit gaat ook volledig op voor je liefje en je familie.  

LAAT DIE EMOTIES GAAN

Huilen is en blijft uiteindelijk gewoon een kwestie van doen. Wat ik prettig vind is, als ik mij ontzettend down en verdrietig voel, om een plekje op te zoeken waar ik mij prettig voel en mijn emoties de vrije loop te laten. Soms kan ik wel uren huilen (ja echt waar) en soms maar 10 minuten. Hoe dan ook: laat die emotie er even uit. Probeer die grens voor jezelf te zoeken tussen “verdriet” en “medelijden”. Huilen uit medelijden voor jezelf heeft namelijk nog nooit iemand geholpen, terwijl huilen uit verdriet echt kan opluchten.

En onthoud uiteindelijk: huilen is GEEN teken van zwakte! Dat is namelijk een les geweest waar ik heel lang over gedaan heb om te leren.

Kan jij makkelijk huilen als je verdriet hebt? En waar voel jij je dan prettig bij?  

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

Anita | mindjoy 10 februari 2015 at 08:22

Ik was ook een opkropper omdat ik vond dat ik sterk moest zijn. Maar nu durf ik te huilen bij iedereen omdat het je ware ik laat zien. Ik ga mij niet anders meer voordoen dan ik ben maar dat ik geen gemakkelijke weg geweest. Huilen is net als lachen een normale reactie die je moet uiten. Mooi artikel!

Reply
Diana Carlton 10 februari 2015 at 08:27

Mooi geschreven. Ik kan best makkelijk huilen, maar ik ben dan ook best wel een open boek. Wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, dan vertel ik dat gewoon en durf ik ook mijn emoties te laten zien. Op mijn werk heb ik ook wel eens tranen gelaten, dat vond ik wel heel erg moeilijk omdat ik bang was dat het “vreemd” over zou komen, maar uiteindelijk heeft het alleen maar geholpen.

Reply
sammie 10 februari 2015 at 08:54

Mooi stuk en zo waar. Het kan soms zo opluchten om het gewoon te laten gaan.

Reply
Jessica 10 februari 2015 at 10:32

Ik huil niet echt publiekelijk, maar uiteindelijk laat ik het wel los bij mensen waar ik helemaal mijzelf kan zijn, zoals mijn vriend, mijn ouders en broertje. Maar het is absoluut waar dat het enorm kan opluchten! Het is belangrijk gewoon eens in de zoveel tijd even te huilen.

Reply
Sofie 10 februari 2015 at 11:59

Ik huil heel gemakkelijk. Mijn moeder mocht als kind nooit huilen en die leerde het pas in therapie, dus ik ben altijd opgevoed met het idee dat huilen juist heel goed is. Publiekelijk huil ik echter niet zo snel, want ik denk gewoon sneller aan huilbare dingen als ik alleen ben 😉

Laatst moest ik heel hard huilen en toen stuurde ik m’n vriend naar bed, zodat ik alles eruit kon gooien, want als hij erbij is hou ik me toch in (anders vind ik het zielig). Na twee minuten was ik weer helemaal ‘gereboot’ 🙂

Reply
Deisy
Deisy 10 februari 2015 at 20:22

Wauw, bijzonder om dat lezen en te zien dat jij gelukkig vanuit huis uit hebt meegekregen dat huilen goed is. Ik denk dat dit namelijk een super belangrijke stap is. X

Reply
Brittany Elizabeth 10 februari 2015 at 13:52

Wat een top artikel! Zelf ben ik erg emotioneel en huil daarom erg snel. Soms is het vervelend maar soms ook fijn.

Liefs, Brittany

Reply
Bente 10 februari 2015 at 14:15

Met huilen heb ik nooit moeite nee, nooit gehad ook. Ik zie het dan ook niet als een teken van zwakte. Dat scheelt misschien 🙂

Reply
Saskia 10 februari 2015 at 15:26

Herkenbaar dat het als zwakheid wordt gezien terwijl het inderdaad best belangrijk is en gewoon moet kunnen.

Reply
Deisy
Deisy 10 februari 2015 at 20:20

Zeker weten! Juist dat moeten we ons realiseren 🙂 X

Reply
Nina Simplynspecial 10 februari 2015 at 17:53

Mooi artikel! En ben het er ook zeker mee eens, ondanks dat ik me er niet in herken. Ik huil vrij snel, misschien wel té snel maar zo ben ik nou eenmaal. Vooral als ik niet lekker in mijn vel zit is het zo gebeurd… Maar het lucht wel op!

Reply
Xaviera 10 februari 2015 at 20:20

Huilen is absoluut geen zwakte inderdaad, het zou mooi zijn als veel meer mensen zich dit zouden realiseren! Ik huil best snel en vind dit ook helemaal niet erg, of het nou om verdriet, pijn of iets wat mij raakt gaat: lekker uithuilen want dat lucht enorm op! Mooi geschreven. 🙂

Reply
Dina 10 februari 2015 at 20:35

Wat een tof onderwerp om eens over te lezen. Ik vind het heerlijk om soms even lekker te janken (bij een boek/film/als ik boos ben.. HEERLIJK).

Reply
Marion 10 februari 2015 at 20:40

Heel mooi. Ik huil heel makkelijk, maar alleen als ik helemaal alleen ben!

Reply
Kim | Kimsbloglife 10 februari 2015 at 22:04

Heel mooi artikel! Ik heb net het probleem dat ik te veel, of eerder te snel huil. De laatste tijd merk ik dat ik vaak begin te huilen voor anderen zoals de dokter, de mensen op mijn stage,… Ik schaam me dan vaak en zeg meteen dat het niet zo erg is. Omdat het meestal ook niet echt zo erg is. Oké, het gaat dan wel om iets wat ik me aantrek maar het is ook weer niet zo erg dat ik ervoor moet gaan huilen in het openbaar. Ik zit er de laatste tijd wel een beetje mee dat ik dat ook zo snel heb en zou graag wat ‘sterker’ worden. Want huilen is oké, maar zo in het ‘openbaar’ soms wel genant. Hoewel ja, uiteindelijk is het ook weer niet zo erg en doet het wel goed. Bovendien weten de mensen zo ook dat ik met iets zit en zijn ze er dan even voor mij, en soms heb ik dat ook wel even nodig. Dus ja, het huilen zal wel een functie hebben 😉

Reply
Simone 11 februari 2015 at 10:10

Interessant om te lezen. Ik heb op zich geen moeite met huilen. En soms lucht het ook gewoon enorm op om eens lekker een potje te gaan zitten janken. Een paar dagen geleden was het weer even nodig.

Reply
Sas 12 februari 2015 at 16:35

Mooi artikel dit. Je weet altijd van die mooie onderwerpen op een goede manier te verwerken in een blogje. Dat verdiend even een schouderklopje vind ik!

Stressontlading… Dat is zeker waar. In 2013 heb ik zo vaak gehuild vanwege mijn werkomstandigheden. Je zou denken ik heb geen tranen meer over. Wel luchtte het onwijs op.

Reply

Laat een reactie achter