Home Persoonlijke ontwikkeling Is mensen pleasen een slechte eigenschap?

Is mensen pleasen een slechte eigenschap?

12 februari 2015

mensen.pleasenn

Natuurlijk ben jij iemand die betrokken is bij je geliefde, maar ook bij je vrienden, familie, collega’s en verre bekenden. Als zij iets nodig hebben dan sta jij voor ze klaar en als jij zal niet snel nee zeggen. Op zich een ontzettende goede eigenschap (vind ik zelf), maar wist je dat je daar ook te ver in kan gaan? Dat het ten koste kan gaan van je eigen gezondheid en daarmee een schaduw op jouw eigen “happiness” kan werpen? Vandaag vertel ik, uit eigen ervaring, waarom mensen pleasen eigenlijk een ontzettende slechte eigenschap is en waarom jij daar gelijk mee zou moeten stoppen. Ook zal ik jou een paar tips geven die mij in het verleden (en nu nog) hebben geholpen.

WAAROM STOPPEN OM MENSEN TE PLEASEN

Als jij iemand bent die vaak zich schuldig voelt tegenover de ander als je nee zegt, bang bent om egoïstisch genoemd te worden of dat je vrienden je niet meer mogen als je nee zegt? Dan ben jij definitly een mensen pleaser. Nogmaals: aan de ene kant is hier helemaal niets mis mee. Jij bent namelijk degene waar mensen altijd terecht kunnen en mensen zullen jou vaak als vriendelijk en aardig bestempelen. Het nadeel is echter dat je jezelf met deze eigenschap nogal vaak in de weg kan zitten. Waarom leg ik je hieronder uit:

Je neemt teveel hooi op je vork. Geen nee durven zeggen: het is een eigenschap die eigenlijk voor vrij weinig dingen goed is (en vooral voor jezelf). Omdat jij vaak geen nee durft te zeggen (en je daarover schuldig voelt) zal je vaak geneigd zijn je eigen grenzen op te zoeken en daar zelfs over heen te gaan. Dit kan resulteren in vermoeidheid, stress en veel piekeren. Als je voor een lange tijd op je eigen randje balanceert, zal een burn out dan ook vaak het gevolg zijn. Uiteindelijk ben je maar een mens en ondanks dat jij zelf denkt dat je onverslaanbaar bent, is het tegendeel waar. En geloof mij: dit is niet iets wat je wilt testen, de consequenties kunnen desastreus zijn.

Het verdriet van iedereen om je heen aantrekken, is nergens goed voor. Hoe graag ik en jij voor iedereen een mooie wereld willen waar problemen niet bestaan en we allemaal gelukkig zijn, is dit –helaas- niet de realiteit. Je daarvan teveel aantrekken kan op den duur ervoor gaan zorgen dat jij zelf in een negatieve spiraal komt of zelfs erger in een depressie raakt. Een vriend heeft weleens tegen mij gezegd: “hoe kan jij andere helpen als het niet goed met jou gaat”? En dat sloeg bij mij in als een bom en is eigenlijk precies de essentie van wat ik hier probeer te zeggen. De ene manke kan de andere manke namelijk niet helpen 😉

mensen.pleasen.1

Je staat je eigen ontwikkeling in de weg. Eigenlijk heb ik dit punt al een beetje gedekt met het eerste en tweede kopje, maar ik wil het toch nog even graag apart benoemen. Altijd maar andere mensen pleasen kan jouw eigen ontwikkeling in de weg staan. Doordat jij niet lekker in je vel zit (omdat je altijd maar aan andere mensen denkt), zal je weinig energie danwel kracht hebben om bij jezelf stil te staan. Met vragen als: wat wil ik eigenlijk met mijn leven en hoe wil ik dat mijn leven er over vijf jaar uitziet ben jij dan ook totaal niet bezig. Jij leeft namelijk niet voor jezelf, maar voor de andere. Ik denk dat je hiermee begrijpt hoe slecht dat eigenlijk wel niet is.

TIPS OM TE STOPPEN MENSEN TE PLEASEN  

  • Jezelf leren kennen en je grenzen aangeven. Niemand anders dan jij kan je eigen grenzen aangeven. Het is belangrijk om je dit te realiseren. Er zal niet iemand naar je toekomen (op je werk bijvoorbeeld) en zeggen: “goh, ik zie dat je het moeilijk hebt, neem lekker een paar dagen vrij”. Alleen jij kan voor jezelf beslissen wanneer genoeg, genoeg is. Durf dat ook hardop te zeggen en ga niet wachten totdat het te laat is. De eerste keer zal het ongemakkelijk voelen, maar hoe vaker je het doet (nee zegt of zegt dat je even niet meer kan) hoe makkelijker je het zal gaan. Doen, doen, doen is waar jij je op moet focussen.
  • Je gedachtegang omzetten. Voor mij is dit de belangrijkste en waardevolste tip geweest. Gedachten zoals: hij of zij zal mij wel niet meer leuk vinden als ik nee zeg of als ik ermee stop zal het wel niet goed gaan zijn verleidelijk maar alsjeblieft: trap er niet in! Het klopt namelijk van geen kanten. Denk je dat je op je werk onmisbaar bent? Dan zal ik je gelijk uit die droom helpen: iedereen, maar dan ook iedereen is vervangbaar. Zodra jij je dit weet te realiseren kan je ook makkelijker voor jezelf kiezen. En als het een goede vriend is zal hij begrijpen waarom jij dit keer iets niet wilt en zo niet: dan weet je in ieder geval voor de toekomst wat je aan die persoon hebt.
  • Eerst jezelf, dan andere. Dit is een tip die ik mij maar al te goed realiseer, maar vaak nog tegen aan loop (met niet zulke hele leuke gevolgen van dien). Je kan andere niet helpen als je niet eens voor jezelf kunt zorgen. De eerste vraag die jij jezelf dan ook zou moeten stellen is: help ik mijzelf hiermee en hoe voel ik mij hierbij? Denk jij dat een stukje wandelen of lekker uitrusten een luxe is? En dat je het alleen verdient als je keihard voor iedereen hebt gewerkt? Dat is niet waar! Als jij wil kunnen blijven functioneren moet je namelijk rust voor jezelf pakken: een momentje wat helemaal van jou alleen is zodat je de spreekwoordelijke zaag (zoals Steven Cofey benoemt) scherp kan houden. Eerst dus jij dan de andere!
  • Bewustwording is de sleutel tot alles. Natuurlijk laat ik het makkelijk klinken en ik weet, uit ervaring, dat dit niet het geval is. Ondanks dat jij, vanzelfsprekend, moeite met de tips gaat hebben wil ik je eigenlijk alleen maar meenemen in dat stukje bewustwording. Dat is voor mij namelijk de sleutel geweest om bepaalde dingen los te kunnen laten. Als jij je pas realiseert hoeveel impact het op jouw lichaam, geest en energie heeft om mensen te blijven pleasen, zal je misschien net een stapje harder doen om te proberen te veranderen. En dat verschil hoop ik met dit artikel te kunnen maken. 

Ben jij een people pleaser? En hoe ga jij hier mee om / wat helpt jou? Heb jij wellicht nog goede tips?

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk

21 reacties

Dina 12 februari 2015 at 08:56

Ik ben een pleaser in die zin, dat ik graag iets doe voor anderen, maar ZEKER NIET als ik erg geen zin in heb. Nee hoor, dan zeg ik gewoon ‘nee’.

Reply
Mylène 12 februari 2015 at 09:19

Ik probeer steeds meer en steeds vaker voor mezelf te kiezen. Ik merk wel dat ik daarin ben veranderd de laatste tijd. Dat komt ook omdat ik iemand kende die in een depressie zat. Hij was constant met andere mensen bezig. “Zolang zij maar gelukkig zijn.” Toen zei ik ook: ‘hoe kan je de mensen om je heen gelukkig maken als je het zelf niet eens bent?’ Op een gegeven moment raakte hij in zo’n diepe depressie dat hij juist alleen maar aan zichzelf kon denken, omdat zijn eigen problemen zo groot waren.
Mooi artikel hoor. Ik denk dat veel mensen zich hierin kunnen herkennen.

Reply
Deisy
Deisy 12 februari 2015 at 21:26

Wauw, wel heftig zeg hoor dame. En wel goed dat je iemand daarover na hebt laten denken, zelf weten ze dat namelijk niet altijd. Dank je wel voor je superlieve reactie trouwens 🙂 X

Reply
Diana Carlton 12 februari 2015 at 09:35

Ik kon tot voorheen ook maar moeilijk nee tegen anderen zeggen. Ik wou het zo graag goed doen voor anderen, mensen geen verdriet doen of kwetsen. Ik heb de knop echt omgezet en ben voor mijzelf gaan kiezen. En dat voelt zo goed!

Reply
Mandy 12 februari 2015 at 11:09

Weer een mooie blog. Ik heb echt door de jaren heen geleerd om mijn grenzen meer te bewaken. Uiteindelijk kan je er ook niet voor andere zijn als je niet goed voor jezelf zorgt.

Reply
Deisy
Deisy 12 februari 2015 at 21:28

Dat is echt fijn om te horen meid! Je eigen grenzen kennen en deze bewaken is zo belangrijk. Dank je wel topper voor je mooi reactie, begin nu wel een beetje te blozen hihi. X

Reply
Xaviera 12 februari 2015 at 13:38

Vroeger was ik echt een people pleaser maar tegenwoordig gaat het mij gelukkig steeds makkelijker af om nee te zeggen. Het blijft lastig en soms komen dan die schuldgevoelens wel weer boven, maar ik heb gemerkt dat het helemaal niet zo erg is om nee te zeggen. Het was voor mij ook belangrijk om te ontdekken dat als ik niet goed voor mijzelf zorgde, ik er ook niet goed voor een ander kon zijn. Goede tips weer allemaal!

Reply
Marion 12 februari 2015 at 14:14

Ik heb dat heel lang gedaan. Mensen pleasen ten koste van mijzelf. Het is iets wat heel moeilijk is om af te leren en daarvoor moet je eigenlijk jezelf eerst op waarde schatten. Ik vind dat heel erg moeilijk.

Reply
Deisy
Deisy 12 februari 2015 at 21:30

Wat een mooie aanvulling Marion: jezelf op waarde schatten is inderdaad belangrijk. Dan pas kan je ook, in mijn optiek, die knop omzetten en je minder aantrekken van mensen om je heen (en een manier om hen gelukkig te maken). Heel veel sterkte en succes met het vinden van jou weg daarin, maar weet zeker dat het goed komt lief! X

Reply
Sas 12 februari 2015 at 16:55

Vroeger was ik een people pleaser. Nu totaal niet meer. Ik heb echt het afgelopen jaar leren kiezen voor mijzelf en wat het beste is voor mij. Je komt jezelf tegen en daardoor ben ik er geheel mee opgehouden.

Reply
Dagmar 13 februari 2015 at 09:06

Wat een prachtig artikel, zo sterk geschreven en heel mooi dat je dit deelt! ‘hoe kan jij andere helpen als het niet goed met jou gaat”? Wat een goede vraag, het heeft mij echt aan het denken gezet, heel mooi beschreven en prachtig artikel <3

Reply
Sonja 13 februari 2015 at 09:35

Dit is waar mijn leven over gaat. En dit krijg ik bij de GGZ in mijn traumabehandeling.
Het is heel moeilijk om dit gedrag te veranderen als dit al een probleem/aangeleerd item is in je jeugd.
Je zult blijven struikelen.
Met mijn please gedrag heb ik het overleefd. Anders had ik nu dit niet kunnen schrijven. Mijn vader was een psychopaat en alleen door te doen wat hij eiste konden we een ‘leuk’ leven hebben. Dit heeft in mijn dagelijkse leven nog steeds gevolgen. En dan ben je bijna 47, elke dag word ik er aan herinnerd. Elke dag moet ik mij herstellen. Elke dag een gevecht met mijzelf om te genezen van dit aangeleerde gedrag.
Het gaat nu na 3 jaar traumabehandeling steeds beter. Maar de weg is nog lang.

Reply
Deisy
Deisy 13 februari 2015 at 15:06

Wauw dame: wat een heftig verhaal. Ja gebeurtenissen in je jeugd kunnen een ontzettende impact voor wat betreft de rest van je leven hebben. In ieder geval hartstikke goed dat je het van jezelf weet (stukje bewustwording) en dat je ermee aan het werk bent. Ik weet zeker dat jij er dan wel gaat komen. Elk stapje is er eentje vooruit (ook al voelt het alsof het achteruit is soms). Heel veel sterkte gewenst. Ik waardeer het dat je tijd hebt genomen om te reageren, heel erg bedankt daar in ieder geval voor. <3

Reply
Anita | mindjoy 13 februari 2015 at 09:48

Heel goed artikel meis! Ik heb dit helaas ook op een harde manier (burn-out) geleerd, maar moet wel zeggen dat het levens veranderend was. Ik stel mijn eigen wensen en behoeften nu voor die van een ander in de meeste gevallen en idd grote dromen en wensen had ik niet echt. Nu zit ik op een keerpunt, ben zoekende in wat ik met mijn werk wil en hoe dat aan te pakken.

Reply
Deisy
Deisy 13 februari 2015 at 15:11

Ja helaas realiseren zich de meeste het pas te laat 🙁 Wel goed om te zien hoe jij er een positieve wending aan hebt weten te geven. Ook goed dat je weer over de toekomst durft na te denken en je eigen ambities. Blijf in jezelf geloven hea, dan kan je pas wonderen verrichten <3

Reply
Eilish (artisticstateofmind) 16 februari 2015 at 15:24

Fijne artikel! Ik moet nee zeggen nog een beetje leren!

Reply
Loesje Zaakjes 17 maart 2015 at 22:06

Heel herkenbaar! Ik heb ook moeten leren om mijn grenzen te stellen en toch voel me ik nog steeds schuldig als ik nee zeg. Het is een heel fijn artikel.

Reply
Nicole 23 februari 2016 at 09:08

Oh ja enorm! Maar wat ik dus ook vaak heb gehad is dat ik dan dus ja zei.. Maar mijn gezondheid het niet toeliet en ik dan toch moest afbellen ofzo. Daar werden ze helemaal niet blij van.. Als ik nou gewoon direct nee had gezegd…

Reply
Bessy 11 maart 2016 at 13:57

Ik ben totaal geen pleaser, maar heb dit opgezocht omdat ik juist te maken had met een storende pleaser die ik bijna uit mijn leven heb gezet. Hoeveel vrouwen doen dit niet?

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar pleasen heeft ook een nare kant voor de mensen om je heen. Misschien dat het helpt om het af te leren, ik begrijp dat het niet gemakkelijk is. Veel pleaser willen vaak niet weten dat ze “egoïstisch” zijn. Je geeft mensen het gevoel dat aan omgaan met jou een prijskaartje hangt. Je wilt wel iets terug voor dat wat je doet, nl adoratie, validatie, energie. Als je dat niet zelf leert ” aanmaken” ga je anderen leegzuigen en dan gaan ze bij je vandaag.
Kijk uit dat je geen “labrador” wordt, die vindt niemand leuk.

1.Die ene vriendin die je liever in een veels te krappe jurk laat lopen en toch zegt: staat je goed! Dat is geen vriendin, maar iemand die populariteit verkiest boven eerlijkheid. Die liegt om de gevolgen van je boosheid te omzeilen.

2Mensen vragen naar hun mening, maar stiekem vooral validatie willen. Vissen naar complimenten, komt manipulatief over.

3Niet vragen wat je wilt, maar hinten. Als de ander je niet snapt, boos worden of wrok koesteren. Komt over als” ik vertrouw niet dat je voor me kiest, dus hoop ik je zo te winnen”. Bijv: warme dag vandaag he? En dan eigenlijk bedoelen: Ga je mee naar het terras?
Ook vragen hoe het met een ander gaat, maar bedoelen: vraag me hoe het met mij gaat.

4Dingen doen voor anderen die ze helemaal niet vragen en dan boos worden als ze het niet meteen erkennen. Doel: jij moet en zult mij leuk vinden.

5Denken de behoeften van anderen beter te weten dan zij zelf. Dat is niet zorgzaam, maar arrogant.

6Meewaaien met de grootste ( populairste) groep om door zoveel mensen aardig te worden gevonden en een ander daardoor onrecht aandoen. Misschien niet met opzet, maar het is wel het resultaat.

Zo! Het is geen aanval op wie dan ook, maar bekijk het eens van de andere kant. Toen ik dit mijn vriendin voor legde is ze meteen opgehouden. Ze is een veel fijner mens. Ik waardeer je oprechtheid het meeste zei ik.

Heb vertrouwen in anderen, als je ” niets” doet, vinden ze je ook leuk,ECHT

Reply
Deisy
Deisy 16 maart 2016 at 08:53

Wat een prachtige -en uitgebreide- toevoeging Bessy. Eigenlijk is mensen pleasen inderdaad nergens goed voor: niet voor jezelf en niet voor de ander. Ik vind het mooi dat jij de andere kant belicht, juist omdat veel mensen daar niet bij stil staan en dus niet weten wat het voor impact op de andere persoon heeft. Echt heel erg bedankt voor het delen van je verhaal.

Reply
Anoniem 23 april 2017 at 20:32

Ik weet dus meteen waarom ik een depressie hebt. Dit bewijst het weer.

Reply

Laat een reactie achter