Home Positiviteit 5 redenen om jezelf niet gek te maken als jij niet weet hoe jouw toekomst eruit ziet

5 redenen om jezelf niet gek te maken als jij niet weet hoe jouw toekomst eruit ziet

12 februari 2016

gek maken toekomst

Als er een vraag is die ik mij vaak in het leven wordt gesteld, is het de vraag waar ik mijzelf over 5, 10 of -zelfs- 20 jaar zie. Mensen verwachten dat je een duidelijk antwoord hebt en dat je jouw toekomst feilloos hebt uitgestippeld. De meerderheid van de vrouwen begint te twijfelen als zij deze vraag niet tot in den perfectie van detail -het liefst compleet met visualisatie en al- kan beantwoorden.  Ben jij die persoon die niet weet wat hij met zijn leven wilt? Zichzelf niet kan voorstellen wat hij over 10 jaar doet of zich dagelijks afvraagt of er iets mis is (omdat je het niet weet), dan is dit artikel voor jou gemaakt. In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom jij jezelf niet gek zou moeten laten maken, en al helemaal niet onzeker, omdat jij jouw toekomst nog niet volledig hebt uitgestippeld. 

De werkelijkheid kan soms anders zijn || De opleiding rechten heb ik gekozen omdat ik graag advocaat wilde worden (shock!). Het leek mij machtig mooi om voor een hoop mensen te staan en daarbij mijn pleidooi te houden en daarbij mijn gelijk halen (iets met altijd het laatste woord willen hebben). Naarmate mijn studie vorderde, en ik stage mocht lopen, gebeurde er iets met mijn droom. Ik realiseerde mij beetje bij beetje dat het beeld dat ik bij een advocaat had -alleen maar praten en entertainen- niet gebaseerd was op de werkelijkheid. Het was keer op keer geromantiseerd door me, myself and I. Het was op dat moment dat ik diep in mijn hart wist dat ik te nimmer een advocaat wilde worden. Hoewel het soms lijkt alsof we exact weten wat wij willen, kan de werkelijkheid soms keihard eten in het roet gooien. Niet weten wat je wilt kan om die reden juist een verademing zijn, omdat je jouw eigen geromantiseerde werkelijkheid niet in duigen kunt laten vallen. Als ik je namelijk iets uit ervaring kan vertellen: het is niet leuk om je geromantiseerde dromen in duigen te zien vallen ;- )

Mensen veranderen en dromen daarmee ook || Las jij hierboven nou ook dat ik advocaat wilde worden? Laat mij je vertellen dat dit niet altijd het geval is geweest. Mini mini Deisy wilde namelijk niets liever dan choreografe worden (toch iets met mensen en entertainen hea haha?). Hoewel ik op dit vlak geweldige talenten van de Heer heb gekregen (kuch), realiseerde ik mij in een later stadium in mijn leven dat ook dit niet iets was wat ik ambieerde. Hoe ouder en volwassener ik werd, hoe meer mijn dromen en wensen een andere inhoud kregen. Het is heel mooi om te weten wat jij over 5 jaar graag zou willen doen, maar helemaal niet gek als je dit moeilijk vindt om te bedenken.  Over 5 jaar zou alles wel anders kunnen zijn en heb je wellicht een nieuwe passie gevonden waar jij uren mee bezig bent. Daarnaast kun je op dit moment juist in een stadium zitten waarin je eigenlijk pas echt leert ontdekken wat je dromen zijn en wat je daarmee wilt doen. Maak het jezelf niet moeilijker dan dat het al is om maar te “moeten” weten hoe jouw toekomt eruit ziet. Als jij jezelf namelijk maar blijft pushen, zul je uiteindelijk de foute keuze maken. Laat alles op zijn beloop en luister goed naar je hart.

Kiezen leer je door vallen en opstaan || Ben jij die persoon die werkelijk waar geen idee heeft wat hij graag zou willen doen met zijn toekomst (zelfs niet een klein vermoeden)? Vrees dan niet! Kiezen leer je namelijk, zoals ik heb gemerkt, door vallen en op staan. Als je mijn CV zou kunnen bekijken, zou je zien dat deze erg kleurrijk is. Hoewel ik al lang in dezelfde branche zit, heb ik ontzettend veel verschillende werkzaamheden gedaan binnen deze branche. Sommige werkzaamheden vond ik echt heel leuk en andere niet. Door al deze ervaringen weet ik gelukkig tegenwoordig beter wat bij mij past. Ik weet nu dan ook wat voor richting ik graag op zou willen, maar dat betekent niet dat ik mijn toekomst volledig heb uitgestippeld. Juist doordat je ervaring op doet, zal je keuze -en daarmee hetgeen je interessant vindt- keer op keer veranderen. Wat mij betreft helemaal niet iets om je voor te schamen toch?

leuke baan tips

Geluk vind je onderweg || In meerdere artikelen heb ik laten weten dat ik meer waarde hecht aan de weg richting mijn doel, dan het doel op zich. Ik ben van mening dat uiteindelijk het avontuur naar je doel toe hetgeen is dat geluk en plezier in jouw leven gaat brengen. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat een doel behalen niet leuk is, maar juist door de weg ernaartoe maak je herinneringen en doe je ervaringen op: iets wat niet zomaar van je afgepakt kan worden. Weet jij dus nog niet wat je wilt met je toekomst? Geniet dan in ieder geval van de weg die je op dit moment bewandelt. Misschien voelt het voor jou alsof deze weg nergens toe leidt (en misschien doet hij dat ook wel niet), maar het zou toch zonde zijn als jij je achteraf realiseert dat je wat meer had willen genieten van het moment waar jij je nu in bevindt. Nogmaals: het doel maakt niet uit, zolang je maar geniet van jouw weg naar een -misschien nog onbekend- doel.

Werken aan jezelf is veel handiger || Hoe tof het ook klinkt om je leven helemaal op orde te hebben: het maakt jou echt niet minder als dit niet het geval is. In plaats van te piekeren over de toekomst en wat je allemaal graag zou willen bereiken, kun jij je beter focussen op wat jij op dit moment kunt doen om jouw leven te optimaliseren. De toekomst biedt geen garantie voor een lang en gelukkig leven (hoewel wij dit vaak wel denken) en niet al je problemen zijn opgelost als je opeens weet wat je wilt doen of hoe jouw toekomst eruit moet zien. Jij hebt de beslissing op dit moment om iets van je leven te maken: zonder ultiem doel of niet. Ik zeg niet dat het makkelijk wordt, maar jouw leven kan net zoveel betekenis hebben -al niet meer- zonder dat je weet waar je naartoe gaat.  Zolang je maar in jezelf en jouw kunnen gelooft kom je er wel: wat je doel uiteindelijk ook mag wezen.

Ben jij weleens in paniek geraakt omdat je het allemaal niet meer wist? Of weet jij exact waar jij over 10 jaar wilt staan? 

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

Anna 12 februari 2016 at 08:29

Mooie woorden. Geluk vind je zeker terwijl je onderweg bent, helemaal met je eens. Ik vind het ook maar lastig om de toekomst te bepalen. Nu twijfel ik bijvoorbeeld of ik volgend jaar direct een master ga doen, of juist een tussenjaar neem om meer tijd te hebben voor mijn blog/fotografie. Je hart volgen dan maar, daar probeer ik zoveel mogelijk naar te luisteren :)!

Reply
Valerie 12 februari 2016 at 08:43

Mijn plan verandert met de tijd. Als klein meisje wilde ik advocaat of juf worden. Eind middelbare school wist ik niet meer welke richting ik op wilde. Ik vind ook dat je als kind veelste vroeg keuzes moet maken. Naarmate ik ouder word en mezelf beter leer kennen, kom ik erachter dat ik allang wist wat ik wilde. Naar mijn gevoel luisteren maakt dat ik steeds meer keuzes maak die bij mij passen.

Reply
Femke 12 februari 2016 at 08:50

Heel mooi verwoord. Ik ben namelijk een planner die alles wil weten.. Maar jammer genoeg weet je dit niet over je toekomst. Ergens maar goed ook! Sommige dingen had ik nooit op voorhand al willen weten!

Reply
Darina 12 februari 2016 at 09:13

Goed geschreven! Ik denk er eerlijk gezegd niet over na. Ik heb gemerkt, na al die jaren dat alles anders kan zijn en worden. Dus daarom stel ik mezelf geen doel op van: over vijf jaar wil ik dit of dat bereikt hebben. En ik had ook niet alles van tevoren willen weten.

Reply
Maaike 12 februari 2016 at 10:31

Ik weet ook nog helemaal niet waar ik over 5 of 10 jaar sta, en daar heb ik vrede mee! Ik zie wel waar het leven mij naartoe brengt, maar vergeet daarbij ook niet dat ik de touwtjes zelf in handen heb 🙂

Reply
debbie 12 februari 2016 at 11:06

Hoi Deisy wat een fijne post! Ik zit nu precies in hetzelfde schuitje als jij destijds zat toen je student was. Ik wilde namelijk ook altijd advocaat worden, maar nu na de stage en bijna op het einde van mijn studie weet ik zeker: de advocatuur is niets voor mij.

Ik vroeg mij af hoe jij toen het gedeald met je keuze en wat je vooral daarna hebt gedaan? Want ik heb nu geen idee wat ik moet doen.

Dankjewel alvast prettig weekend!

Reply
Deisy
Deisy 9 maart 2016 at 13:22

Hi Debbie, mijn excuses voor mijn late reactie. Wat vervelend zeg dat je tot de conclusie bent gekomen dat de advocatuur toch niets voor jou is. Ik weet nog als de dag van gisteren hoe dat voelde (helaas). Wat mij in die tijd heeft geholpen om rond te kijken naar de dingen die ik ook met mijn studie zou kunnen doen: waar kan ik nog meer terecht komen? welk onderdeel van mijn studie spreekt mij eigenlijk aan? en waarom? Dit zijn allemaal vragen die ik mijzelf heb gesteld waardoor ik wat duidelijkheid voor mijzelf probeerde te creëren. Ook heb ik veel met mensen gepraat die in dat werkveld zaten om een beeld te vormen wat ik graag zou willen. Het wordt uiteraard wel anders als jij je studie niet meer leuk vindt, maar dan zou ik je adviseren om hier echt naar te luisteren. Het klinkt wellicht om te falen om te stoppen, maar later zul jij jezelf echt dankbaar voor zijn. Uiteindelijk is het een kwestie van proberen, doen en op je bek gaan voordat jij je realiseert of je op de goede weg zit of niet. Er bestaat geen weg waarin je alles duidelijk hebt -was het maar waar haha- en daarom maakt het des te beangstigender. Maar realiseer je dat je door je beslissingen groeit, ook al blijken ze achteraf niet altijd goed te zijn. Ik hoop echt dat je hier iets aan hebt haha. En mocht je nog meer vragen hebben, dan kun je mij altijd mailen hoor.

Reply
Mariska 12 februari 2016 at 13:18

Heel goede post dit. Niemand kan de toekomst voorspellen en mensen veranderen echt. Uiteindelijk loopt het leven vaak anders dan gepland, en dat is meestal ten goede!

Reply
Sabine 12 februari 2016 at 13:52

Hier ben ik het dus weer volkomen mee eens! Vroeger (lees: ongeveer 10 jaar geleden), had ik ook allemaal plannen. Waar ik over 10 jaar wilde zijn (nu dus) tot exact waar ik wilde wonen en werken. Inmiddels ben ik helemaal van dat geloof afgestapt en streef ik naar een gelukkig leven. Waar, met wie, in wat voor werk… het maakt me niet uit. Ook kan ik me echt niet meer druk maken over waar ik over 5 jaar ben en wat voor werk ik doe. Ooit wilde ik carriere maken, maar waarin dan? Mijn passie begin ik steeds beter te vinden en het zou ook zomaar kunnen dat er een complete carriereswitch plaats gaat vinden over een paar jaar. Geen idee… heerlijk toch dat het zo open is!

Reply
Manon 12 februari 2016 at 17:27

Ik zit nu een beetje in zo een positie , je artikel heeft wel heel erg geholpen!

Reply
Vivian 12 februari 2016 at 18:21

Absoluut helemaal waar! Soms weet je het gewoon niet, en dan is het veel waardevoller om aan een fijn heden te werken dan aan een fijne toekomst 🙂

Reply
Renske 13 februari 2016 at 09:18

Je hebt weer een prachtig artikel neergezet. Ik herken het wel: jezelf een mooier beeld voorhouden dan het in werkelijkheid is. De reden dat ik uiteindelijk geen leerkracht ben geworden. 😉 Ik moet zeggen dat ik daar heel wat tranen om heb gelaten: ik wist zo lang wat ik wilde en mijn omgeving was zelfs in shock dat ik met de studie ben gestopt. Oh, en tegenwoordig heb ik ook regelmatig een halve paniekaanval als iemand mij vraagt of ik bijna klaar ben met de studie. Klopt en daar wil ik nog even niet aan denken, haha!

Reply
Jane 13 februari 2016 at 14:20

Ik vind het nog steeds lastig merk ik. Ik zou graag willen weten waar ik over een aantal jaar sta, zodat ik nu de juiste keuzes zou maken. Dat het niet zo werkt is zo, maar soms nog best een worsteling. Want de keuzes die je nu maakt, hoe weet je dat het de juisten zijn? Hoe weet je of je keuze a of b moet maken? Soms is dat echt heel lastig, omdat gevoel en verstand ook behoorlijk elkaar in de weg kunnen staan.

Reply
Joyce rdt 13 februari 2016 at 17:17

Oh god ja, ik heb een tijdje echt wel gedacht HELP! Wat wil ik met mijn leven. Hoe mezelf over 10 jaar zie? No idea. Het heeft me best wel bezig gehouden, maar hey.. We zien het wel ;).

Liefs.x

Reply
Sas 14 februari 2016 at 09:56

Wat een prachtig artikel is dit weer! Ik kan het soms zeker wel lastig vinden…

Reply
Linda 14 februari 2016 at 15:44

Mooi stuk! Hoewel ik het wel belangrijk vind om na te denken over wat je zou willen bereiken, vind ik dat het ook zeker waar is dat de wereld niet vergaat als je daar geen crystal clear beeld van hebt.

Reply
Joyce 19 februari 2016 at 11:39

Wat fijn om te lezen dat ik duidelijk niet de enige ben die niet weet waar ik mezelf over een aantal jaar zie! Ik vind het een leuk stuk om te lezen en ik kan me er in herkennen.
Ik heb zelf wel een aantal dingen die ik leuk vind (niet studie gerelateerd), maar om die te kunnen realiseren in een doel is toch iets anders.
Tegelijkertijd hoor ik overal dat je nog alle kanten op kunt en dat je daarom niet één doel voor ogen zou moeten hebben. Dat en en jouw blog zijn toch een opluchting! Niet te veel stressen over wat je moet doen, maar gewoon alles over je heen laten komen en zien waar je eindigt.

Reply
Deisy
Deisy 19 februari 2016 at 16:17

Van jouw reactie word ik echt heel blij zeg 🙂 Het inderdaad de kern van wat ik eigenlijk wil zeggen: je hoeft je niet altijd te druk erom te maken en soms die dingen op zijn beloop laten. Als je natuurlijk weet wat je wilt is het hartstikke goed (en heb je dus een doel om naar te streven), maar als je dit niet hebt dan kun je alsnog van de reis genieten (ook al weet je jouw doel niet). Ik ben blij om te horen dat ook jij je dit realiseert en weet zeker dat jij mooie plekken en mooie ervaringen hierdoor gaat op doen en daar dan ook optimaal van kunt genieten <3

Reply
Joyce 26 februari 2016 at 13:01

Wat een mooie woorden! Ik vind jouw blogs heel inspirerend! Niet alleen de blogs over lifestyle, maar ook die over je ervaringen met bloggen. Voor een vak van mijn studie moeten we sinds kort een blog bijhouden, en dat is voor mij nog best een uitdaging, want dit doe ik voor het eerst. Daarom heb ik best veel aan je posts over bloggen! Ik ben blij dat ik jouw site heb gevonden voor de inspiratie! 🙂

Reply
Deisy
Deisy 29 februari 2016 at 22:26

O wauw Joyce, wat ontzettend lief is je berichtje en doet mij eigenlijk echt heel goed <3 Wat een tof project trouwens dat je een blog bij moet houden: ik weet zeker dat jij gaat knallen daarvoor en dat je alles aankunt wat op je afkomt topper! Ik hoop dat we elkaar zo kunnen blijven inspireren <3

Reply

Laat een reactie achter