De juiste beslissingen bij het dragen van een pak

In de werkvelden van veel verschillende branches is het vaak een vereiste om netjes gekleed te gaan. Dat klinkt makkelijk, maar in de praktijk valt het vaak nog vies tegen als je je probeert uit te rusten met de juiste kleding en accessoires. Er zijn zo veel opties en verborgen betekenissen achter het wel of niet dragen van bepaalde kledingstukken. In ieder geval is het altijd handig om een pak achter de hand te hebben. Maar waar moet je op letten? 

Kleur

Dit is al gelijk de eerste valkuil. Je pak moet de juiste kleur hebben. Ga dus niet gelijk voor een zwart pak, tenzij je naar een speciale gelegenheid gaat zoals een begrafenis of bruiloft. Wat wel vaak een goede keuze is, is een blauw pak. Dit straalt namelijk betrouwbaarheid uit. Er zijn weinig functies waarop dit niet gewenst is. Dit is ook de reden dat er in de politiek vaak blauw gedragen wordt. Grijs wordt ook gezien als professioneel. Lichte kleuren zorgen voor toegankelijkheid. Afhankelijk van waar je naar op zoek bent, kan dit een goede aanvulling zijn op je garderobe. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de kleur, hoe meer autoriteit in je uitstraling. Sidenote over kleuren: het is de bedoeling dat je schoenen dezelfde kleur hebben als je riem!

Accessoires

Het belangrijkste onder je pak: een goed overhemd. Het grootste punt van aandacht is dat het overhemd de kleur van het pak aanvult en niet in de weg zit of vloekt. Met een wit overhemd of, bij een pak met aardse kleuren, gebroken wit, zit je bijna altijd wel goed. Vergeet verder geen sokken te dragen; blote enkels zijn een no go. Dan blijft er nu nog over… stropdassen! Dit zit dicht bij je gezicht en valt dus best op. Ook in een stropdas, tussen de vele regels bij het dragen van een pak, een manier om toch een vleugje van je eigen karakter in je outfit te stoppen. Bewaar misschien wel je meest uitbundige dassen voor persoonlijke aangelegenheden. Voor kantoor zijn eenkleurige stropdassen altijd goed, maar je kunt ook naar eigen smaak prima een iets meer gewaagde dragen. 

Alles in huis, wat nu? 

Een basisregel: als je zit, moet je jasje open en als je staat moet het dichtgeknoopt zijn. Maar ook hier zitten weer ogen en haken aan; alleen de bovenste knoop moet je dichtmaken, de onderste moet ook als je staat open blijven. Het is bijna alsof het expres ingewikkeld is gemaakt… Maar heb je al deze zaken afgelopen, dan zul je er op en top uitzien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *