De rol van alcohol in onze lifestyle

Door de huidige lockdown kunnen we alleen nog maar dromen over een drankje drinken met vrienden in de kroeg of op een tropisch strand liggen met een cocktail in de hand. De meeste gelegenheden waarbij velen van ons een alcoholisch drankje drinken, kunnen nu even niet doorgaan. Echter hoeft dat nog niet te betekenen dat we geen alcohol meer drinken! Ook thuis worden er genoeg alcoholische drankjes gedronken. Maar wat is het verschil tussen ‘op zijn tijd’ een borreltje drinken en een vorm van alcoholisme? Wat is het verschil tussen een sociale drinker en een alcoholist? Wanneer ben je alcoholist? Doe de test en kom erachter!

Minder of juist meer alcohol tijdens de lockdown

Een vrijdagmiddagborrel met collega’s, een etentje met vrienden, een avond in de kroeg, op vakantie met vriendinnen of de derde helft van de voetbal: het is tijdens deze gelegenheden voor velen de normaalste zaak van de wereld om met een wijntje, biertje of een ander alcoholisch drankje in de hand te staan. Door de lockdown zitten deze gezellige momenten er helaas voorlopig niet in. Bij sommigen neemt hun alcoholinname af doordat veel sociale gelegenheden wegvallen. Voor anderen neemt hun alcoholgebruik wellicht juist toe door het vele gedwongen thuis zitten. Want ook thuis wordt er genoeg alcohol gedronken! Een wijntje tijdens het diner, op zaterdagavond aan het bier als er een vriend langskomt, zelf cocktails maken met een vriendin of een likeurtje ’s avonds op de bank na een saaie lange dag thuiswerken: ook zonder horeca zijn er genoeg momenten om de kurk uit de fles te halen voor de nodige ontspanning en/of gezelligheid.

Meer dan een kater

Naast dat alcohol gezelligheid en ontspanning met zich meebrengt, heeft het ook een grote keerzijde. Hoofdpijn, misselijk, moe: een kater hebben we allemaal wel eens gehad nadat we iets te diep in het glaasje hebben gekeken. Maar voor sommigen is het neveneffect van alcohol méér dan een kater. Zij raken verslaafd, kunnen niet meer zonder drank en dit terwijl ze het soms zelf niet eens doorhebben.

Test jezelf of vraag om hulp

Twijfel je of jouw alcoholgebruik nog wel ‘normaal’ te noemen is? Denk je dat je nét iets te vaak met een glas wijn of borreltje op de bank zit? Ben je misschien gevoelig voor de verslavende effecten van alcohol? Doe de test!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *