De verschillen tussen laminaat en parket

Zoek je naar geschikte vloerbedekkingen voor je woonkamer, salon of slaapkamer? Ben je vooral fan van laminaat of van een houten vloeren of parket? Velen denken dat laminaat en parket hetzelfde zijn, maar dat is duidelijk niet het geval. Niet alleen het materiaal maar even goed het uitzicht en de duurzaamheid zijn duidelijk verschillend. Om de juiste keuze te maken en een miskoop te voorkomen zul je deze factoren tegenover elkaar moeten afwegen.

De samenstelling van laminaat en parket

Zowel laminaat als parket ondergingen vooral de laatste jaren een opmerkelijke evolutie. Zodanig zelfs dat het verschil tussen beiden nog nauwelijks te zien is. Dat zorgt er voor dat laminaat en parket steeds vaker met elkaar worden verward. Maar er bestaan dus zeker verschillen tussen deze populaire materialen voor vloerbekleding. Zo bestaat laminaat uit vier lagen. Naast een balanslaag zijn dat een kernlaag, een decoratieve laag en een bovenlaag. Het belangrijkste bestanddeel van de decoratieve laag is bedrukt gelamineerd papier dat de uitstraling van dit materiaal bepaalt. Daar boven op komt een duurzame bovenlaag. Parketvloeren bestaan uit houten planken en zijn er in twee soorten:

  • Meerlagig samengestelde parket: Alleen de bovenste laag bestaat uit hout. Zijn hoge stabiliteit is de grootste troep van dit soort parketvloeren.
  • Massief parket: is minder milieuvriendelijker en veel gevoeliger aan temperatuurschommelingen.

Duurzaamheid en levensduur van laminaat en parket 

Beide begrippen bepalen in belangrijke mate je uiteindelijke keuze. De duurzaamheid en de levensduur van laminaatvloeren wordt bepaald door de bovenlaag. De duurzaamheid en levensduur hangen ook af van de kwaliteit en het gebruik, maar zal uiteindelijk toch afslijten. Laminaat herstellen of opschuren is onmogelijk. Parketvloeren slijten ook, maar kun je in tegenstelling met laminaat wél renoveren.

Natuurproduct tegenover meerdere mogelijkheden

Parket is een pure natuurproducten met een warme en gezellige warme uitstraling. Het is beschikbaar in vele houtsoorten, vooral eik, notelaar, beuk, esdoorn en kerselaar. Daartegenover staan de vele mogelijkheden van laminaat. Vooral op het vlak van motieven, prints en kleuren. De houten look is de populairste laminaatsoort en is nauwelijks van echt hout te onderscheiden.

Onderhoud

De twee materialen vragen een regelmatig en aangepast onderhoud, vooral afhankelijk van het soort hout. Vernis, oliën was en beits worden daarbij het meest vernoemd. Laminaat is een duurzaam materiaal met een lange levensduur van gemiddeld 25 jaar. Een regelmatige schoonmaakbeurt met een vochtige dweil en een niet agressief schoonmaakmiddel volstaan om van je laminaatvloer jarenlang ongestoord te genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *