Een tavi in het hart: wat is er dan aan de hand?

tavi hart

Misschien ben jij wel net bij de arts geweest en heb je de term tavi hart gehoord. Dan is de kans groot dat je nu aan het opzoeken bent wat dat eigenlijk precies is. De tavi is namelijk voor artsen bekend maar voor de meeste mensen geen algeheel gehoorde en veel voorkomende term. Daarom ontdek je hier nu wat een tavi is en wat dit met je hart te maken heeft.

tavi hart

Over de tavi

Tavi is een afkorting en schrijf je dus eigenlijk als TAVI. Het staat voor Transcatheter Aortic Valve Implantation. Dit is een behandeling van een aortaklep die niet meer functioneert door middel van een aortaklepimplantatie via een katheter. De tavi is een van de meest recente ontwikkelingen in de cardiologische geneeskunde. Het zorgt ervoor dat met name oudere pati├źnten toch weer een normaal leven kunnen leiden, ondanks hun hartproblemen.Ze hoeven niet steeds pijn te voel en ongemak mee te maken.

Symptomen van problemen met de aorta

De aorta heeft een zeer belangrijke functie in het menselijk lichaam. Het is dan ook niet gek dat we het erg snel merken wanneer er iets niet in de haak is met de aorta. Er zijn een aantal klachten en symptomen die duiden op een probleem in de aortaklep:

  • een daling in dagelijkse prestaties
  • kortademig zijn bij inspanning (meer dan normaal)
  • toegenomen vermoeidheid
  • pijn of een beklemmend gevoel op de borst

Het is goed om te realiseren dat al deze symptomen ook met andere factoren te maken kunnen hebben en dat het niet direct met de aorta te maken heeft. Het is echter wel goed om dit altijd te controleren bij een arts. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *