Help, ik heb last van knarsetanden

In dit artikel gaan we in op wat te doen als je last hebt van tandenknarsen. Knarsetanden wordt ook wel bruxisme of tandenklemmen genoemd. Er zijn meerdere manieren om erachter te komen of je last hebt van tandenknarsen. Zo kunnen je tanden versleten zijn. Ook beschadiging aan je tanden en gevoelige tanden zijn symptomen. Daarnaast kan je partner in je slaap opmerken dat je een knarsend geluid maakt. Ook kan je oor, kaak of gezicht pijn doen als je last hebt van knarsetanden.

Tandenknars

Tandenknarsen gebeurt vaak in je slaap. Hierdoor kan het zijn dat je niet doorhebt of je last hebt van tandenknars. Tandenknars is te herkennen aan symptomen zoals hoofdpijn of een pijnlijke kaak als je wakker wordt. Tandenknarsen wordt ook wel een vicieuze cirkel genoemd, omdat de kauwspier groter wordt. De groter geworden kauwspier heeft daarom de neiging om in beweging te blijven. Dit zorgt er weer voor dat je vaker en harder je tanden gaat knarsen. Dit heeft als effect dat de kauwspier nog groter wordt. Daarom is het van belang dat de vicieuze cirkel wordt doorbroken.

Knarsbitje

De schade die is ontstaan door het knarsen, zoals slijtage, kan worden verholpen. Ook is het belangrijk om verdere schade te voorkomen. Eén van de oplossingen is het knarsbitje. Dit is een gebitje in de vorm van jouw gebit. Dit op maat gemaakte bitje is doorgaans te koop voor een paar tientjes en is in staat om meer schade te voorkomen aan je tanden. Ook is het mogelijk om een knarsbitje aan te laten meten door een tandarts. De tandarts kan voorstellen om een splint op maat te maken. Deze zogenoemde opbeetplaat draag je over je bovengebit.

Andere oplossingen

Naast een knarsbitje zijn er andere oplossingen voor knarsetanden. Zo kan het zijn dat je te veel stress ervaart. Ga dan eens lekker ontspannen door muziek te luisteren of een massage te nemen. Dit zal vooral helpen bij overdag tandenknarsen. Daarnaast kan botox een hulpmiddel zijn gezien botox injecties de kaakspieren verslappen. Tevens kan de fysiotherapeut het tandenknarsen minderen. Tot slot kan een psycholoog uitkomst bieden. Bij erge klachten van knarsetanden kan je mentale staat het probleem zijn.

Mondspoeling

Voorkomen is beter dan genezen is hierbij een treffend spreekwoord. Je kan je gebit in goede staat houden door mondspoeling. Naast poetsen kunnen hulpmiddelen zoals mondspoeling helpen om het gebit grondig te reinigen. Dit kan veel gebitsproblemen voorkomen, doordat kleine ruimtes worden gereinigd waar de tandenborstel niet kan komen. Gaatjes en tandvleesontsteking zijn veelvoorkomende problemen die mondspoeling kan voorkomen. Bij last van ergere problemen zoals tandenknarsen kan de tandarts een eventueel juiste mondspoeling aanraden. Hiermee kunnen ook gebitsproblemen in de toekomst worden voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *