Het belang van een testament

Wanneer je komt te overlijden zullen jouw bezittingen worden verdeeld over je nabestaanden. Het is iets waar je het liefst niet over wilt nadenken, maar toch is het handig om een keer te gaan regelen. Wanneer je niks regelt, zal je erfenis worden verdeeld volgens de wet. Dit kan dus slecht voor je uitkomen en niet zo uitpakken als je het liefst zou willen. Wil je zelf alles in handen hebben? Dan moet je een testament opstellen.

Zelf alles bepalen

De hoofdreden waarom mensen een testament besluiten op te stellen is dat ze zelf de volledige verdeling van hun erfenis in handen hebben. Wanneer je een testament opstelt, dan kan je daarin precies zetten wie welk deel gaat. Ook kan je hierin erfgenamen toevoegen, zoals een partner waarmee je niet getrouwd bent of een goed doel. Naast dit kan je erfgenamen ook nog uitsluiten. Wanneer je lang geen contact meer hebt gehad met bepaalde mensen kan je dus bijvoorbeeld ervoor kiezen dat zij ook niks van je erfenis zullen krijgen.

Belasting

Ook over je erfenis moet belasting worden betaald. Dit vindt natuurlijk niemand leuk, maar zal wel moeten gebeuren. Wanneer je een testament laat opstellen door een notaris, kan deze notaris kijken op welke manier het minste erfbelasting betaalt kan worden in de toekomst. Ze hebben natuurlijk jarenlang ervaring waardoor ze manieren kennen om een gunstige verdeling te creƫren.

Notaris vinden

Het is altijd belangrijk dat je op zoek gaat naar een notaris in de buurt. Om erachter te komen wat de goedkoopste notaris in jouw buurt is moet je de verschillende notariskantoren met elkaar vergelijken. Ook in de tijden van corona kan je gewoon terecht bij deze kantoren. Wel kan het zo zijn dat (een deel van) de afspraken online zullen plaatsvinden om het aantal contactmomenten zo laag mogelijk te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *