Jouw eigen geschiedenis

Wie houdt er van geschiedenis? Voor velen is geschiedenis maar een stoffig onderwerp. Maar het ding met mensen is, wanneer iets persoonlijk wordt gemaakt en het dichtbij komt, vinden we het ineens toch wel erg interessant. Jouw eigen persoonlijke geschiedenis kan heel leuk zijn om eens te bekijken. Door terug te gaan in de tijd kun je veel over jezelf te weten komen en daar misschien wel iets van leren. Hier volgt een klein stappenplan om een goed beeld te krijgen van je eigen geschiedenis. 

Wie ben jij? 

Begin bij je eigen begin. Jouw leven. Om dit behapbaar te maken, want het gaat hier om een heel leven, kan het fijn zijn om een paar ankerpunten op te schrijven. De paar gebeurtenissen die je hebt meegemaakt die jou hebben gevormd of veranderd. Dat mogen goede en slechte dingen zijn, leuke en pijnlijke. Een goede mijlpaal is bijvoorbeeld dat je bent gaan studeren, of bent verhuisd naar een andere stad, of een bepaalde baan bent begonnen. Maar het kan ook een sterfgeval van iemand die dichtbij je stond zijn. In ieder geval moeten al deze ankerpunten een significante invloed op jouw leven gehad hebben. 

Nu je deze momenten hebt opgeschreven voor jezelf, kun je eromheen gaan kleuren. Wat betekenden deze gebeurtenissen? Wat is er aan jou veranderd sinds bepaalde momenten? Op welke manier ben je gevormd door wat er in jouw leven allemaal is gebeurd? Wanneer je hier echt even over na gaat denken, kan dat soms voor interessante nieuwe inzichten zorgen. Je kan een beter beeld krijgen van hoe je reageert in bepaalde situaties.  

Waar kom je vandaan?

Hoe jij je ontwikkeld hebt in je eigen leven heb je nu bekeken. Maar hoe zit het met alles dat jou voor die tijd al gevormd heeft? Veel mensen weten weinig over hun voorouders, terwijl het superleuk is om erachter te komen wat zij voor personen waren en wat ze allemaal deden. Klop eens aan bij je (groot)ouders, die hebben misschien op zolder nog een stamboom liggen. Helaas is dat ook vaak niet zo. Dan kan het leuk zijn om een dna test te doen. Men associeert dna tests vaak met misdaad of vaderschapstesten, maar je kan het ook gewoon doen om meer te weten te komen over je afkomst. 

Zo leer je jezelf op een andere manier kennen. Door je eigen patronen te ontdekken, kun je je ook makkelijker aanpassen. Zo kun je inspelen op je slechte gewoontes. Jezelf ontwikkelen is harstikke gezond en leuk! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *