Tips voor geld lenen

De beste manier om een aankoop te financieren is om dit te doen van gespaard geld. Echter kan het voorkomen dat je niet voldoende spaargeld hebt voor je gewenste aankoop. Wanneer dit het geval is, is het mogelijk om geld te lenen om de aankoop toch te kunnen doen. Het afsluiten van een lening is niet gratis, aangezien je rente moet betalen over het geleende geldbedrag. Omdat het erg belangrijk is dat je goed nadenkt over de lening die je afsluit, hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1 – Denk goed na of geld lenen de juiste optie is

Wil je een aankoop doen, maar heb je niet genoeg geld op je rekening staan? Denk dan eerst altijd goed na of het afsluiten van een lening wel echt noodzakelijk is. Je moet namelijk altijd rente betalen, waardoor je sowieso duurder uit bent dan wanneer je het geld spaart. Het lenen van geld is dus vaak verleidelijk, maar hierdoor vergeet je al snel dat de aankoop eigenlijk een stuk duurder is. Een lening afsluiten wanneer je nog spaargeld los hebt liggen is dan ook altijd een slechte optie, aangezien je altijd duurder uit bent.

Tip 2 – Kies de juiste soort lening

Weet je zeker dat je een lening nodig hebt? Dan is het belangrijk om de juiste soort lening te kiezen. Tegenwoordig zijn er verschillende vormen van geld lenen waaruit jij kan kiezen. Een opkomende trend hierin is dat webshops je een mogelijkheid geven om een product later, in verschillende delen vaak, te betalen. Dit is een vorm van lenen die totaal niet aantrekkelijk is wanneer je de totale kosten berekent. De rentepercentages zijn erg hoog wanneer je de betaling niet op tijd doet, waardoor je al snel te veel geld betaalt. Het kan echter enorm aantrekkelijk lijken, doordat je maandelijks maar een klein bedrag betaalt, maar het is een vorm van lenen die veel problemen oplevert.

Een lening bij een bank is dus altijd de betere optie. Wanneer je bij een bank een lening afsluit, heb je de keuze uit een persoonlijke lening en een doorlopend krediet.

Een persoonlijke lening

Wanneer je aan een lening denkt, denk je meestal aan een persoonlijke lening. Bij deze vorm leen je eenmalig een bepaald geldbedrag dat je over een van tevoren afgesproken looptijd terugbetaalt. Doordat het bedrag, het rentepercentage en de looptijd al vanaf het begin vast staan, weet je vanaf het begin exact wat de maandelijkse kosten van de lening zijn. Het is in de meeste gevallen de ideale vorm van lenen, aangezien het rentepercentage hier relatief laag is.

Een doorlopend krediet

Naast een persoonlijke lening is een doorlopend krediet ook een optie. Bij deze vorm van lenen spreek je samen met de kredietverstrekker een kredietlimiet af. Vervolgens mag je geld opnemen wanneer en hoeveel je wilt tot je de kredietlimiet hebt bereikt. Het is dan ook mogelijk om afgelost geld opnieuw weer op te nemen. Doordat deze vorm een erg hoog rentepercentage heeft, is het in bijna geen gevallen de beste vorm van lenen.

Tip 3 – Denk na over de looptijd van de lening

Wanneer je een lening gaat uitzoeken, is het belangrijk om goed na te denken over de looptijd. Doordat je rente moet betalen over het geleende geld, is het verstandig om niet langer geld te lenen dan nodig is. Een korte looptijd is dus aantrekkelijker, aangezien je minder rente betaalt. Bij een kortere looptijd zijn de maandelijkse lasten wel hoger dan bij een langere looptijd. Wanneer je gaat kijken naar de looptijd is het noodzakelijk om te kijken hoeveel maandelijkse kosten je kwijt kan voor de lening. Op basis hiervan kan je de lengte van de looptijd bepalen.

Tip 4 – Vergelijk leningen

Veel mensen stappen direct naar de bank waar ze een spaar- of betaalrekening hebben wanneer ze een lening willen afsluiten. Dit is natuurlijk een makkelijke optie, maar zeker niet een verstandige. In Nederland zijn enorm veel kredietverstrekkers die allemaal hun eigen rentepercentages hanteren. Het is vrij uitzonderlijk als de goedkoopste lening voor jouw situatie ook daadwerkelijk bij jouw huidige bank is. Om de goedkoopste lening te vinden, moet je dan ook alle aanbieders met elkaar vergelijken. Het vergelijken van leningen kan tegenwoordig gelukkig online, waardoor je binnen een paar klikken de goedkoopste lening voor jouw situatie kan vinden.

Geld lenen kost altijd geld. Daarom moet je altijd goed nadenken of het verstandig is om geld te lenen en hoeveel geld je daadwerkelijk wilt lenen. Neem daarom ook geen overhaaste beslissingen, maar denk goed na over de keuzes die je maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *