Wat is een BE rijbewijs en waarvoor is het nodig?

Er zijn veel verschillende soorten rijbewijzen die je kunt halen. De meest voorkomende is rijbewijs B, waarmee je een personenauto kunt besturen. Een rijbewijs C is bedoeld voor vrachtauto’s en vrachtwagens. Er zijn echter ook nog aanvullende letters. Zo is het BE rijbewijs ontstaan. Dit rijbewijs bestaat uit een rijbewijs B met aanvullende elementen. 

Wat is BE rijbewijs?

Met een BE rijbewijs heb je in eerste instantie je rijbewijs voor de personenauto, namelijk rijbewijs B. Daarnaast heb je een aanvullende letter, de E. Deze kun je apart halen als je het rijbewijs B al hebt. Wat je in feite kunt wanneer je dit rijbewijs hebt, is rijden met een aanhanger of flink laadvermogen. Het rijbewijs E achter B is verplicht voor het rijden met een combinatie waarvan de maximum toelaatbare massa opgeteld meer is dan 3500 kg in geval van een aanhanger waarvan de maximum toelaatbare massa meer is dan 750.  Je geeft er dus in feite mee aan dat je om kan gaan met het besturen van een voertuig dat zeer veel extra gewicht mee draagt. Het is echter nog niet zo zwaar of gecompliceerd als het rijden van een vrachtwagen.

Rijbewijs E halen

Om een BE rijbewijs te halen heb je dus in eerste instantie dat rijbewijs B nodig. Vervolgens kun je het rijbewijs E halen. Daarvoor heb je geen apart theorie examen nodig, wat voor veel mensen een opluchting zal zijn. Wel moet je met een praktijkexamen aantonen dat je in staat bent om te rijden met een voertuig met deze massa veilig te besturen. Je gaat samen met een examinator de weg op en krijgt een paar speciale handelingen die je moet verrichten, zoals parkeren. Je rijbewijs B zal vernieuwd worden naar een rijbewijs BE zodra je met dit examen hebt aangetoond dat je een aanhanger kunt besturen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *