Zo herken je een verslaving

Het komt vaker voor dat mensen op jonge leeftijd verslaafd raken, omdat het voor drugsdealers op straat of zelfs op school gemakkelijker is om drugs te kopen. Daarom hebben we het in dit artikel over drugs, vooral alcoholverslaving, hoe herken je dit bijvoorbeeld en wat kun je er zelf of voor doen? Als je iemand kent die verslaafd is aan drugs, of als je zelf drugs gebruikt, kan het soms moeilijk zijn om hulp te vragen, maar besef dat hulp vragen geen probleem is. Je kunt namelijk terecht bij GGZ instanties, zoals Connection SGGZ.

Verslaving, wat is het nou precies?

Er zijn veel vormen van verslaving, zoals eerder vermeld heb je een alcoholverslaving, maar je hebt ook nicotineverslaving, gokverslaving, ecstasyverslaving, wietverslaving etc. Wanneer een persoon fysiek of mentaal afhankelijk is van een bepaalde gewoonte of stof, spreken we van verslaving. Wanneer deze gewoonte of stof niet kan voortduren, sparen verslaafden gewoonlijk geen moeite om de gewoonte te volgen of de stof te nemen. Deze verslaving vervangt andere dingen in het leven, waardoor relaties, werk en geld in gevaar komen. Wanneer een verslaafde zijn verslaving niet vol kan houden, zal hij bovendien ontwenningsverschijnselen krijgen, die in extreme gevallen tot de dood kunnen leiden.

Een verslaving aan alcohol

Alcohol verslaving is de verslaving van een verslaafde die alcohol misbruikt. Alcohol is in feite een drug die in onze samenleving aanvaardbaar is en die vaker als “normaal” wordt beschouwd dan andere drugs. Dit maakt het makkelijker om een ​​alcoholverslaving te ontwikkelen. Alcoholverslaving begint meestal met een glas bier of een glas wijn, en neemt dan snel toe tot sterke drank of neemt in hoeveelheid toe. Een verslaving aan alcohol kan ook op jongere leeftijd ontstaan doordat het vaak wel gedoogd wordt om onder de 18 jaar te drinken. Het is belangrijk om alcoholverslaving onder jongeren te bespreken zonder ze te stoppen. Jongeren hebben op de middelbare school veel informatie gekregen over alcohol, maar het is belangrijk om dit te blijven doen en thuis het goede voorbeeld te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *